Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mini Cooper - pokračující život ikony

Nové modely
iHNED | 14.10.2014
Třetí novodobá generace narostla do pohodlných rozměrů. Pod kapotou vrní tříválec.

Mini se svého času stalo ikonou. Rozpohybovalo Velkou Británii i další země. Praktické, malé a levné auto se v Česku proslavilo jako vůz komické postavičky Mr. Beana. Když ale značku koupilo BMW, vidělo v ní potenciál retro úspěchu. Povedlo se a malé auto tak letos přišlo ve třetím vydání.

Na první pohled to snad řada lidí ani nepozná, ale toto je nové Mini. Design se ani příliš neměnil, jen prošel lehkými úpravami, které ho posunují více do modernější podoby. To je také nejtradičnější přístup automobilových ikon, musejí být totiž jasně rozpoznatelné. Například Volkswagen Golf se za desítky let vyvíjel také jen postupně. Mini má ale třeba nová světla, poprvé také osazena diodovým rámečkem, má i upravenou záď. Hlavním bodem, který ale není poznat na první pohled, je jeho nárůst ve všech směrech. Novinka je o téměř 10 centimetrů delší.

To znamená velkou úlevu pro posádku, která se v minulých Mini cítila spíše stísněně. Auto je sice stále pohodlnější používat ve dvou kvůli třídveřovému provedení (pětidveřové se ovšem poprvé v historii také chystá na trh), vzadu už ale není problém vydržet ani dlouhé výlety. Dokonce i kufr se zvětšil, narostl o celých 51 litrů, a konečně je tak i prakticky využitelný. Zadní sedadla se přitom sklápějí do roviny.

Stále platí, že Mini si zřejmě zákazník nevyhlédne jako jediné auto do rodiny, zejména ne z hlediska praktické stránky. Prioritou bude styl. A že ho má na rozdávání, naznačuje už jen barevné provedení testované verze s typickým červeným lakem obdařeným dvěma bílými pruhy. Kabina vozu v žádném případě nezapadá do automobilové konfekce. Naopak, řidič i spolujezdec tu získají pocit výjimečnosti, ač je na českých silnicích vozů této značky hojné množství, zejména pak v Praze.

Netradiční je velký odstup čelního skla od řidiče, na který si je potřeba chvíli zvykat. Dobrou zprávou je, že palubní deska už netrpí tak velkým množstvím ergonomických prohřešků. V minulosti se snažili designéři zuby nehty udržet obrovský rychloměr v jejím prostředku, letos poprvé se posunul na logičtější místo pod volant spolu s otáčkoměrem a palubním počítačem. Pro kruh ale našli vývojáři geniální využití. V jeho prostředku je displej multimediálního systému, rámeček je ozdoben trubicí z barevných diod. Ty reagují podle toho, co právě řidič v menu systému volí. Snižuje teplotu klimatizace? Barva se mění z červené na modrou. Volí úsporný režim? Rámeček zezelená.

S tím, jak se vyvíjí moderní technika, automobilky stále častěji sahají po tříválcových motorech. Je to případ i Mini, které v provedení Cooper takovou benzínovou jednotku dostalo, ale s nezvykle velkým objemem 1,5 litru (tříválce mají obvykle litr). Jednotka je navíc dvojitě přeplňovaná, díky čemuž produkuje pěkných 136 koní. Spárovaná je přitom s manuální šestistupňovou převodovkou. Řidič si navíc může volit jízdní režim Sport pro rychlejší reakce plynu a Green pro potlačené reakce na úsporu paliva. Auto by mělo v nejlepším případě vykazovat kombinovaný provoz 4,5 litru na 100 kilometrů, Ekonom za týden naměřil o dva litry více.

Reakce motoru jsou svižné, a navíc je tu ještě řízení, kterým se výrobce tak rád chlubí s tím, že má "go-kart feeling", tedy že připomíná jízdu v motokáře. Samozřejmě to není úplně pravda, ale jeho ostrý převod nadšeného řidiče určitě potěší. Stejně tak tuhý podvozek držící auto přesně ve zvolené stopě. Jenže ačkoli není tak tvrdý, jako býval v minulých generacích, stále nebude pro mnohé náročné řidiče dostatečně komfortní.

Tabulka technických parametrů: Mini Cooper

Motor: zážehový přeplňovaný tříválec
Objem: 1 499 ccm
Výkon: 100 kW (136 k)
Toč. moment: 220 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 7,8 s
Max. rychlost: 210 km/h
Komb. spotřeba: 4,5 l/100 km
Rozměry: 3 821 x 1 727 x 1 414 mm
Cena: 522.600 korun včetně DPH

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 14.10.2014 11:55
Neměli by to spíše přejmenovat na Maxi Cooper? Posádka se cítila stísněně správně. Nechápu logiku člověka, který si koupí Mini Coopera a pak si ztěžuje na málo místa.
A ten 3-válec do auta za půl melcku je taky libovej. Na některý věci jsem asi málo nad věcí.
PetrT, 14.10.2014 14:51


A co teprve až bude ten tříválec v mondeu

David V, 14.10.2014 15:26


Ani nemluv, naštěstí mám pořád v Mondeu tyto motory 2
Taková siamská dvojčata, 2 hlavy, ale vše ostatní společné. Na operaci se nechystám, takhle nám to vyhovuje všem.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů