Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes ML 63 AMG omráčí zvukem

Testy
iHNED | 02.01.2013
další 3 fotky
foto: km77.com
Velké SUV Mercedes-Benz ML není právě typickým strojem na silniční závodění. Není ale tajemstvím, že o toto auto má zájem klientela, která nechce slevit ze svých nároků. Právě pro ni připravili ve Stuttgartu vrcholnou verzi 63 AMG, vybavenou silným a zvučným osmiválcem.

Zvenčí pozná odlišnost od běžných modelů ML jen znalec. Žádné okázalé prvky, jako třeba přítlačné křídlo, se nekonají. Model 63 AMG je prostě navenek jen další ML nové generace, která jsou mimochodem čím dál častěji na našich silnicích k vidění, protože patří k nejprodávanějším vozům v této kategorii. Uvnitř auta řidič najde nejvyšší standard, který automobilka aplikuje u svých nejdražších modelů. Kůží čalouněná sedadla poskytují dostatek komfortu na předních místech i vzadu. Je tu hodně prostoru pro pět cestujících, kteří si mohou užívat čtyřzónovou klimatizaci doplněnou o vyhřívání sedadel. ML je vybaveno poslední generací multimediálního systému, skvěle znějící zvukovou aparaturou a podrobnou navigací. Pro toho, kdo ještě za volantem stuttgartského vozu neseděl, bude trochu zmatečné ovládání. Aktivovat blinkry i stěrače z jednoho kolíku pod volantem chce napoprvé trochu soustředění. Pocit výjimečnosti navozuje sportovní volant, který je zčásti obšitý alcantarou. Pokud si šofér nechá stažené okénko při startu, může si naplno užít motor. Osmiválec po otočení klíčku nádherně zarachotí a pak bublá. Stačí více prošlápnout pedál plynu a motor s výkřikem vyběhne do otáček a exploduje do výfuku.

Ručně sestavený osmiválec (s podpisem jeho vlastního konstruktéra na krytu) je schopen vyhnat na všechna čtyři kola stádo 525 koní a k tomu 700 Nm točivého momentu. A i když jde o vůz s hmotností téměř 2,4 tuny, překoná stovku za 4,8 sekundy, což je teritorium sportovních kupé. Nebýt omezovače, s chutí by testované SUV pokračovalo přes rychlost 250 km/h.
Zejména na dálnici je zážitkem pozorovat touhu mercedesu po zrychlování. Pod plným plynem udržuje automatická převodovka 7G-tronic daný stupeň do posledního dechu, který přichází v červeném spektru otáček v hodnotě přes 6000 za minutu. Průběh ručičky otáčkoměru obvodem budíku je přitom doprovázen stále se měnícím, ale vždy dramatickým zvukem běsnícího živlu. Auto dokáže svou posádku přimáčknout do sedaček i při zrychlování v těžce nelegálních rychlostech. ML 63 AMG je tedy spíše ideálním strojem pro německé dálnice než pro české silnice.
A jak obstojí luxusní SUV při jízdě úzkými a leckdy rozbitými okreskami? Jistě, nové ML je vybaveno aktivními stabilizátory a chová se mnohem lépe než jeho předchozí generace. Přesto se nedá očekávat, že by si s ním řidiči užili tolik zábavy jako třeba s jinými modely s logem AMG z řady C nebo E. Řízení je až příliš lehké a má poměrně dlouhý převod, páčky pod volantem neslouží přímo k manuálnímu řazení, ale jen k jakémusi doporučení automatu, jakých rychlostí se má držet. Nelze ani ošálit fyzikální zákony, stále je třeba počítat s tím, že řidič zachází s vysokým a těžkým vozem. Kdo je ale milovníkem zvukových efektů, smíří se s tím.

Tabulka technických parametrů Mercedes-Benz ML 63 AMG

Motor

 

zážehový přeplňovaný osmiválec

 

Objem

 

5461 ccm

 

Výkon

 

386 kW (525 k)

 

Toč. moment

 

700 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

4,8 s

 

Max. rychlost

 

250 km/h

 

Komb. spotřeba

 

15,6 l/100 km

 

Rozměry

 

4804 x 1926 x 1796 m

 

Převodovka

 

7-stupňová automatická

 

Rozvor náprav

 

2915 mm

 

Hmotnost

 

2345 kg

 

Objem kufru

 

690 / 2010 l

 

Cena

 

2 779 200 korun včetně DPH

 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
bomar, 15.09.2019 20:20
Mám ML 63 AMG a motor má silu dost. Zvuk v nižších otáček ale je sláby. Vy někdo kdo umí namontovat H trubky ve výfuku v okolí Prahy?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů