Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz Vito 120 - jeké je po 180 tis. km?

Recenze uživatelů
Josef (37) - Česká republika | 05.04.2012
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Mercedes-Benz Vito 120 kbi lux | foto: Josef
V současné době vlastním druhou generaci MB Vito. Mé první bylo ve verzi 112 cdi a měl jsem ho cca čtyři roky.
Značka:Mercedes-Benz
Model:Vito
Typ:120 kbi lux
Karoserie:nerozhoduje
Obsah motoru:2996
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:179000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:2,5 roku
Průměrná spotřeba:11.5
Poruchy:žádné
Předchozí vozidlo:Mercedes-Benz Vito

V současné době vlastním druhou generaci MB Vito. Mé první bylo ve verzi 112 cdi a měl jsem ho cca čtyři roky. Kupoval jsem ho nové, motor zpětně hodnotím jako perfektní - spotřeba při mé jízdě (vždy plný plyn - času mám málo) byla okolo 11 l/ 100 Km, podvozek byl měkčí, ale to k dodávce patří. Závady v podstatě nic zvláštního až na špatné vstřiky, ale ty bych dával za vinu výrobci Bosch. Mercedesu bych vytknul pouze brzdy - ty byly chybně dimenzované na takhle těžký vůz. Vyřešil jsem to drážkovanými kotouči a lepšími destičkami. Jinak jsem neměnil nic krom spotřebního materiálu až do prodeje ve 330 tis. km. To znamená že neznám závady jako je elektroinstalace, startér, podvozkové díly, měnění spojky, výfukového potrubí a podobně. Za velice podstatný považuji i fakt, že se nestalo, aby mě auto někde nechalo stát! Krom malé půlhodinové přestávky v jižní Itálii při zpáteční cestě domů. V ten den teplota ve stínu dosahovala úporných 38 stupňů a já to hnal asi 6 hodin v kuse průměrnou rychlostí cca 170-180 Km/h, ať už tu cestu z dovolené máme za sebou. A tak se stalo, že si počítač řekl o odpočinek, aby se něco nepřehřálo. Po půlhodinové přestávce jsem pokračoval stejným tempem až domů.To je jediný nepatrný štych, ve kterém mě nenechalo auto, ale můj styl jízdy. Jinak nemůžu vozu nic vytknout!

Nyní mám zase nejsilnější naftovou verzi MB Vita 120 cdi kbi lux. Kupoval jsem ho nové u stejného dealera, mám nyní najeto 179 tis. a s tímto vozem jsem spokojen ještě více. Vše funguje jak má, nemám v podstatě žádnou výhradu. Jen jsem opět pořídil lepší brzdové kotouče a destičky, protože styl mé jízdy to vyžaduje. Motor je velice dobrý a i již zmíněné vstřiky jsem ještě neměnil, což považuji za úspěch, když pořád čtu, jak je v naší republice nekvalitní nafta. Podvozek oproti předešlému modelu je podstatně lepší. Myslím si, že spotřeba 11, 5 l/ 100 km při jízdě, kdy se neustále honím s tím co nikdy nemůžu dohnat (s časem), je velice slušná. Tento vůz má prodloužené servisní intervaly, to znamená že servisuji někdy po 32 až 35 tisících kilometrech, což je velice výhodné z časového hlediska. Ještě mohu doporučit k vozu pneu Michelin. Na sadě letních bez problémů najedu 100 až 130 tisíc km. Jinak mohu vřele doporučit!

KladyZápory
Motor 0
Spolehlivost 0
Praktičnost 0
Spotřeba 0
Komfort 0





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
2.9 z 5 (58%)
Hodnoceno: 19x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rover623, 05.04.2012 13:33
Nechci být sarkastický, ale vy jste jeden z těch majitelů co si všimnou, že s autem není něco v pořádku až když přestane úplně jezdit nebo máte v přední kapotě díru, že skrz ní vidíte celý motor. Vito má samozřejmě své problémy, jako ten největší problém bych označil korozi, jak už to ale u Mercedesu bývá, nejdřív to rezne na místech kde to není vidět. Další věc s tím přímo související je následné zatékání do elektriky v palubce, ale jak mám z "C" vyzkoušeno trvá poměrně dlouho než se to nějak projeví. Ovšem oprava je potom neskutečná pálka. Jako další problém bych viděl malou životnost zámků (jestli máte dálkový centrál tak vám to může být jedno). Jako hlavní výhodu bych viděl odolný podvozek, ale na můj vkus se to auto moc houpe a spolehlivé motory které spíš než moderní nafty od Mercedesu připomínají mírně přepracované motory ze starých MB nafťáků a o těch je známo, že jedou i na vypálený olej z friťáku
Alkantpan, 05.04.2012 15:00
Škoda že se majitel nerozepsal trochu více, protože při nájezdu 70 tisíc kilometrů ročně bych se rád dozvěděl více detailů. To už je dobrý zátěžový test. Málokdo má takový roční nájezd. Tohle vozidlo jsem v roce 2005 měl možnost řídit v Jihoafrické Republice kousek pod pouští Kalahari, kdy teplota běžně atakovala 40°C ve stínu. Auto bylo z půjčovny, naftová verze, pravostranné řízení, najezdili jsme s ním několik tisíc kilometrů během tří týdnů a zanechalo ve mě dobrý dojem. Výkonná klimatizace, pohodlné na dlouhé přesuny, žádné bolavé tělo. prostoru na rozdávání. Spotřeba do 10 litrů. Jediné co mi vadilo byl omezovač nastavený na 160 km/h. Dokonce přežilo střet se zvěří velikosti srnky skoro v maximální rychlosti, kdy už jsem si říkal, že jsme dojeli. Výsledkem byla poze zničená spodní část nárazníku v oblasti chladičové stěny a hodně prohnutý chladič klimatizace a trochu chladič motoru. Těsnost ale kupodivu neztratily a auto jelo dál, což bylo jedině dobře.
Petr S, 07.04.2012 01:11
Super výlet. Navíc v době jejich léta pokud tam bylo 40. To ste měli smůli, že ste sehnali auto s pravostraným řízením. Protože v okolí, včetně Mozambiku, Zimbabwe, Swazilandie a samozřejmě i JAR se jezdí vlevo. Taky jsem tam kdysi byl. Výše uvedené země sme projeli. A všude se jezdilo vlevo. Každopádně to byl nezapomenutelný zážitek.
Alkantpan, 07.04.2012 16:17
Dobře myšleno, špatně napsáno. Jezdí se tam samozřejmě vlevo, volant ve Vitu jsme měli vpravo (proto jsem napsal pravostranné řízení, moje chyba). Ani mě nenapadlo nad tímto přemýšlet a došlo mi to, až jsem přišel k autu, otevřel levé přední dveře a volant nikde, byl na druhé straně Jako řidiče mě tam jinak zaujaly další věci. Pozitivně to, že i v těch vedrech neměli na vytížených komunikacích vyjeté koleje, což u nás v česku stačí jedno léto a vyjeté koleje se už formují - jak jen to v té Africe dělají? A druhé, co mě zaujalo, byla neudržovanost silnic v některých menších městech, což nám ale místní barman vysvětlil jednoduše - většina obyvatel města jsou černoši, nepracují a tudíž neplatí daně, takže státní správa nemá důvod v takovém městě udržovat komunikace. Ta bílá menšina v městech s tím byla tak nějak smířena.
Petr S, 08.04.2012 23:10
Jo jasně. Já si to přeložil jako levostrané řízení a divil jsem se že ste sehnali auto s opačným řízením, moje blbost. Jinak co si pamatuju, tak v JARu byly silnice opravdu perfektní. Přitom hodně lidí si při slovu Afrika vybaví opice, prašné cesty apod.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů