Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz třídy M ML 350 CDI - bezpečnost především

Recenze uživatelů
D. (42) - Česká republika | 26.01.2016
foto: Channel 4
První pocit při nasednutí je – MAJESTÁTNOST. Sedíte vysoko, kolem dokola spousta „materiálu“, na plechu se nešetřilo..
Značka:Mercedes-Benz
Model:Třídy M
Typ:ML 350 CDI
Karoserie:SUV
Objem motoru:2987
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:70000
Najeto km nyní:115000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:12
Poruchy:žádné
Předchozí vozidlo:BMW Řada 5

První pocit při nasednutí je – MAJESTÁTNOST.

Sedíte vysoko, kolem dokola spousta „materiálu“, na plechu se nešetřilo..

Po nastartování se ozve tlumený zvuk motoru, řadíte „D“ a …čekáte. Pokud jste zvyklí z BMW na bleskovou reakci automatické převodovky, tady budete zklamáni a poměrně často nasr… netrpěliví laxní reakcí automatu.

Samotné řazení při běžné jízdě poznáte jen podle otáčkoměru, ale to se v této třídě očekává. Zvuk motoru se konstruktérům povedlo poměrně slušně utlumit, stejně jako okolní zvuky. Q7 je ale tišší.

Jízda je pak všem majitelům mercedesů známá, auto jede plavně, komfortně a navíc shora shlížíte na ostatní účastníky, kteří se uctivě zdálky klidí z cesty.
Motor 350CDI (objem 3,0 l) má dostatečný výkon na běžné ježdění, pokud však rádi jezdíte svižně, a to často, budete zklamáni. Dynamika je na úrovni 2.0 tdi. Motor je prostě na tu váhu slabý, kick-down při předjíždění znamená řazení o 3-4 stupně dolů s velmi, velmi vlažnou odezvou. Naštěstí je možnost řazení „pádly“ pod volantem, podřazení je pak dostatečně rychlé.

Auto je dle mého názoru jako stavěné na dlouhé přesuny vyšší cestovní rychlostí, motor točí 2700 ot ve 160 km/h s vysokým pocitem bezpečí, rychlost nevnímáte. Přesunete se z místa A do B, rychle, bezpečně, a zatímco posádka spí, Vy si jízdu užíváte. Setrvačnost bezmála dva a půl tuny naloženého auta pomáhá plynulé jízdě, auto prakticky nezpomaluje při ubrání plynu.

Pohon všech kol 4matic funguje bezvadně, sněhové řetězy nebudete nikdy potřebovat, 25cm čerstvého sněhu ve stoupání 12% není problém a když vypnete ESP, tak si to i hezky užijete, a o gejzírech sněhu od pneu si budou místní veverky dlouho povídat..

Brzdy nerozhodilo ani prudké opakované brždění rozjetého vozu na Grossglockneru, což se nedá bohužel říct o automatické převodovce, která byla z neustálého zrychlování a podřazovaní ve vracečkách úplně v pasti a do plynulé jízdy to mělo hodně daleko.

Airmatic – vzduchové tlumiče v režimu NORMAL fungují ve většině situací dobře, když zvolíte SPORT, auto přitvrdí, zlepší odezvu, celé se sníží o pár cm a předek jde ještě níže, auto jede jak po kolejích. V ČR použitelné jen na některých rovných úsecích.. Při volbě KOMFORT se pak auto houpe na každém hrbolu a to se líbí asi jen usínajícím dětem, posádku to však děsí a hledají čeho se chytnout.
Kdo ale zná Hitlerovu dálnici v Polsku na cestě do Berlína nebo podobné zvěrstva, ten ocení jeho schopnosti, cítíte jen tlumené bouchání kol, letíte 140 km/h a auto se jen lehce pohupuje v dlouhých vlnách a v cíli máte stále na autě všechny vnější plasty.

Ovládací prvky, ty hlavní, jsou přehledné a v dosahu, ty ostatní chvilku hledáte. Displej je poměrně nízko a někdy to odvádí pozornost od řízení, zvláště při navigování. Naopak audiu Harman Kardon není co vytknout..

Kvalita zpracování interiéru je příkladná, design je už o něco horší, nemile překvapí použití tolika plastů.

Sedačky vepředu jsou všestranně nastavitelné, včetně vzduchového bočního vedení a bederních polštářků, každý si najde svou polohu. Pokud však máte 100kg+, budou Vás boční nastavitelné opěrky nepříjemně tlačit do žeber.

Zadní sedačky bohužel nedosahují kvalit předních a dlouhá jízda není příliš pohodlná, obzvláště ve srovnání se sedany E. Překvapí také malá šířka vzadu, cestování na delší trasy je možné pouze 2+2. Při dvou dětských sedačkách vzadu se mezi ně tak tak vecpe 11-ti leté dítě, dospělý v žádném případě.

Kufr pojme vše pro rodinnou dovolenou, 500 l je akorát, pod podlahou je pak další prostor pro drobnější věci. Místo náhradního pneu je jen kompresor a opravná sada. Nakládací hrana je příjemně vysoko, věci jdou lehce vytáhnout a nemusí se lozit někam do útrob.

S běžnou Thule rakví je auto poměrně vysoké, cca 2,2m a instalace horských kol do nosičů pak vyžaduje 2-3 stupňové schůdky i pro běžného osobočlověka 180cm.

Spotřeba-u nového vozu za 2mil to asi nikdo neřeší, jako ojeté už je dostupné většímu počtu lidí a tato otázka padne často. Při běžné pomalé jízdě se nedostanete pod 10l, dlouhodobý průměr je 12, svižná jízda 15 l, naložené auto s rakví spěchající domů znamená 18 l/100km. Průměr. Pokud někdo jezdí pod 9l, předjídí ho i karosy.

Každé rozsvícení hladového oka znamená natankování cca 90 l nafty, takže budete mít mezi pumpaři spoustu kamarádů.
Nemile mně překvapila spotřeba oleje, ve 2/3 intervalu jsem dolil 4 l oleje. Celková náplň je kolem 8 l.

Servisní náklady-jako u všech prémiových značek jsou vyšší, ale nevyplatí se to podceňovat nebo šidit. Na ML prakticky neexistuje druhovýroba a většinu kupujete v originále. Nicméně musím z vlastní zkušenosti říct, že neznačkový servis, hrající si na specialisty MB, byl dvojnásobně dražší než originál servis MB. Vyplatí se zjistit dopředu, kolik to bude stát.

Nad čím by ale měl vážně uvažovat každý budoucí majitel ML, je havarijní pojistka. Sebemenší oprava stojí desítky tisíc, na první pohled lehké bouchnutí do zadního nárazníku bylo ve finále 140tis. Čelní náraz je pak likvidační cena opravy a Vašeho prasátka.

Pneu pořídíte kolem 6000 kus, u servisních prohlídek A nebo B záleží na najetých kilometrech, ale žádná hrůza, odpovídá značce a třídě. Jinak zrcátko 18tis, air tlumič 25, dveře 45, napínač pásu 6, …

Co říct závěrem, zajímavé auto, všestranné, bezpečné, celkem prostorné, i po letech vypadá dobře.

Když ho poprvé zaparkujete před domem, možná se s Vámi přestane bavit pár sousedů, ale sousedky se začnou více usmívat..






KladyZápory
Vzhled  řazení automatu  
Robustnost  méně místa vzadu  
Univerzálnost  průměrný motor 350 CDI  
   
   





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
4
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Valnoha, 18.10.2016 09:35
Kamarád dělá diagnostiku v Land Roveru a když mi vypráví co všechno se s..e na zánovních autech za téměř dvojnásobné ceny proti ML, tak to je teprve na mašli....
Jinak zkusil bych na nějakých forech MB fandu který by se závadami pomohl jak identifikovat tak i následně vyřešit. Mám takovou osobní zkušenost s borcem přes BMW a vždy se vyplatilo ho navštívit.
Zdeny60, 18.10.2016 18:20


Jak je to dávno, cos mě přesvědčoval, že na BMW se nemá co posrat? A hele! A už z tebe leze, že hledáš garážníky
Valnoha, 18.10.2016 21:52
Mohu te Zdeny požádat o pripomenuti vlakna/diskuze kde jsem psal ze se na BMW nema co posrat???
Zdeny60, 19.10.2016 06:31


Hledat to určitě nebudu, ale napovímti, někdo se ptal na ojetou 3er a ty a Reno jste se do mě pustili, jak do prašivýho.
Valnoha, 19.10.2016 09:15


škoda že nemáš Ovčáčka on by ti to našel jak to našel Zemanovi ten článek
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů