Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes Benz Třídy M - jaká je jeho spolehlivost?

Poradna
David Hrdlička | 02.06.2008
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

rád bych se zeptal na auto Mercedes Benz Třídy M, nemohu o tomto autě nic najít, co se týče spolehlivosti motorů a vůbec auta jako celku. Jedná se o podařený kousek?
Chtěl bych do něj investovat cca 500000,- RV. 2001 - 2003 S naftovým motorem s ne příliš gigantickou spotřebou. Ročně najezdím přibližně 30tis. Km na všech cestách. Budu vděčný za každou vaši radu, popřípadě doporučení alternativy jako třeba RAV 4, nebo CRV, za výše uvedených předpokladů.


Moc děkuji za veškeré rady a doporučení.

Přeji vám hezký den.

Petr


Odpověď

Vážený čtenáři,

vybral jste zástupce dnes tak populární kategorie SUV. V této kategorii se dnes každá automobilová značka snaží mít svého zástupce, ovšem skutečné kvality vozů mohou být rozdílné. Některé jsou určeny spíše pro terén (i když se nejedná o offroady a tak je také třeba na tyto vozy pohlížet), jiné mají terénní schopnosti prakticky nulové a spíše nabízejí patřičné pohodlí a „nadhled“.

Mercedes – Benz třídy M (1997 – 2005, modernizace 2001)

Mercedes – Benz třídy M se představil v roce 1997. Za hlavní odbytiště byly považovány USA a vůz se vyráběl v Mexiku. Začnu jako obvykle výhodami a silnými stránkami vozu.

Výhody

Za nejdůležitější bych asi považoval skutečné schopnosti vozu zdolávat středně těžký terén. Výrobce použil rámovou konstrukci, podélně uložený motor a trvalý pohon všech kol. Nemusíte se tedy bát vyjet mimo silnici. Na rozdíl od vozů se samonosnou karoserií budete ušetřeni kroucení vozu a poskakování po terénních překážkách. Interiér je prostorný a pohodlný a zavazadelník se základním objemem 630 litrů považuji za dostatečný. Je ale pravda, že prostornost interiéru musíme posuzovat v určitých souvislostech. Jedná se o vůz dlouhý 4638 mm, s rozvorem 2820 mm, navíc s rámovou konstrukcí povozku. Místo bych tedy nejlépe přirovnal k současným vozům střední třídy, a to na délku, výšku, i šířku. Mezi kladné stránky bych zařadil i výsledek crash testu. Vůz získal 30 bodů a čtyři hvězdičky. Na dnešní dobu průměrný výsledek, zde ale hodnotíme vůz z roku 1997.

Nevýhody

Bohužel tento automobil má také svá negativa. Jízdní vlastnosti jsou v přímém směru bez připomínek, ovšem zatáčky a rychlé změny směru vozu vyloženě nesvědčí. Na vině je především vysoká hmotnost vozu a konstrukční koncepce. Navíc musím upozornit na zbytečně tvrdé naladění podvozku. Pokud budou navíc použity příplatkové nízkoprofilové pneumatiky, komfort jízdy tím značně utrpí. Další kritika (věřím, že objektivní) směřuje k dílenskému zpracování vozu a životnosti některých dílů. Do modernizace v roce 2001 byla kvalita montáže a materiálů na nízké úrovni. Těsnění dveří, potahové materiály, plasty palubní desky, to vše zaslouží kritiku. Navíc vozy z prvních let výroby se musely potýkat i s korozí spodní části vozu, častými závadami elektroinstalace a hlučným podvozkem. To bylo způsobeno zejména vůlí a konstrukčními nedostatky v zavěšení kol.

Nabídka pohonných jednotek

K pohonu mohou sloužit zážehové čtyřválce, šestiválce, osmiválce a vznětové pěti- a osmiválce. Nebudu se rozepisovat o každém motoru zvlášť a zaměřím se na Vaše požadavky. Vznětové motory jsou v nabídce dva a každý má, jako obvykle, své klady a zápory. Slabší pohonnou jednotkou je vznětový řadový pětiválec 270 CDi o objemu 2.7 litru, se čtyřmi ventily na válec, se vstřikováním common rail. Dosahuje maximálního výkonu 120 kW a točivý moment vrcholí hodnotou 400 Nm. Jedná se o ideálního společníka na dlouhé a klidné cestování, spotřebu lze udržet do 10 litrů na 100 km a navíc, tento agregát není příliš náchylný na typické nemoci dnešních turbodieselů, tzn. na vstřikovače a součásti vysokotlakého systému. Komplikaci může způsobit turbodmychadlo propouštějící olej či EGR ventil. Tento agregát je v nabídce od roku 1999. Druhou vznětovou pohonnou jednotkou, kterou můžete zvolit, je čtyřlitrový vidlicový osmiválec 400 CDi s výkonem 184 kW. Má naprosto suverénní výkon, bohužel ale také vysokou spotřebu paliva, je daleko dražší a navíc není příliš mechanicky odolný. A má značný turboefekt. Domnívám se, že na základě Vašich požadavků je volba motorizace jednoznačná.

Závěr

Mercedes – Benz třídy ML je určitě kvalitním zástupcem třídy SUV s dobrou využitelností v terénu. Jeho slabší stránky týkající se kvality a dílenského zpracování pominuly s modernizací v roce 2001. Rád bych Vám tedy doporučil koupi vozu vyrobeného po faceliftu v roce 2001 (poznáte podle blinkrů ve zpětných zrcátkách). Pokud se spokojíte s ne příliš oslnivou dynamikou, považuji za dobrou volbu základní vznětovou motorizaci 270 CDi. Pokud budete hledat rychlejší svezení s tímto vozem, spíše bych doporučil silnější benzínové verze. Nejlepší je asi pětilitrový vidlicový osmiválec, zde s výkonem 215 kW. Spotřeba paliva je stále ještě únosná a jedná se o bezproblémový motor. To už jsme ale naprosto mimo Váš dotaz….

Možná alternativa

Ve svém dotazu jste zmínil i další možné alternativy – např. Toyotu RAV 4 či Hondu CRV. Domnívám se, že se nejedná o přímé konkurenty. Jsou to vozy menší, vybavené pouze čtyřválcovými motory, až na jednu výjimku pouze zážehovými. Nemohou tedy nabídnout srovnatelný vnitřní prostor a komfort. Nevím, jestli je to Vaším záměrem, ale i image těchto vozů je zcela jiné.

Já bych jako konkurenta spíše navrhl buďto obligátní BMW X5 první generace, která nabízí lepší zážehové motory, stejně dobré vznětové motory a přesvědčivé jízdní vlastnosti na silnici, a nebo bych se poohlédl po VW Touaregu z počátku výroby, se základním vznětovým motorem 2.5 TDi R5 a výkonem 128 kW. Jedná se o stále aktuální model výrobce, nabídne Vám slušné jízdní vlastnosti v lehčím terénu i na silnici a s výše uvedeným motorem bude i úsporný. Při troše štěstí je možné sehnat jej za cenu lehce převyšující Vámi vytyčenou hranici.
Hodnocení článku
2.8 z 5 (56%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 03.06.2008 12:32
Cose týče bezpečné jízdy na ledu a sněhu, tak je nejlepší jezdit nikam. A pokud už člověk musí, tak mu nedochází, k čemu je dobré SUV, mající vysoko těžiště.
anonym, 03.06.2008 13:23
Drobna vyhoda SUV proti osobaku/vanu je zamykani poloosi kvuli rozdeleni vykonu na kola naprav. Ac ma SUV teziste vys nez osobak, veze si taky nejmene 3-4 metraky zeleza navic a je stabilnejsi. Souhlasim ale s tim, ze kdo umi jezdit je mu jedno jestli jede s SUV, nebo s Fiatkem.
anonym, 03.06.2008 13:25
Co treba Volvo XC 90, nebo XC 70? Kvalita porad slusna, zajem zlodeju maly, servis nicmene drahy.
Jonas J, 05.03.2013 20:38
Chtěl jsem se zeptat, jaká je maximální přípustná hmotnost bržděného přívěsu u 270?
Děkuji
koumes, 03.06.2013 17:36


3,3tuny!!! ale vezl jsem na vozíku na auta asi tři tuny dubových pětimetrových fošen a kromě toho že při 70km/hod se to začalo kývat ze stany na stranu, tak žádný problém.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů