Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz S500 L 4Matic - psáno zezadu

Testy
Michal Štengl | 28.12.2015
dalších 30 fotek
Asi to bude znít divně, ale tento text vznikal na zadním sedadle. Nezbláznil jsem se, ani jsem nepřišel o střechu nad hlavou. Jenom se mi snáze přenášely na papír dojmy z Mercedesu-Benz S500 Long v ceně přes čtyři miliony korun.


Když jsem se snažil psát tento test doma, moc se mi to nedařilo. Tak jsem si vzal notebook, posadil se do luxusních kožených, elektricky polohovatelných sedadel, zavřel za sebou dveře (které jemně dovřely elektromotorky), zatáhl si roletky v oknech, rozsvítil si stropní lampičky a začal psát. A najednou to šlo úplně samo…

Nekorunovaný král
Pomineme-li exkluzivní vozy jako jsou Bentley nebo Rolls-Royce, pak Mercedes-Benz třídy S představuje vůbec to nejlepší, co si lze mezi běžnými „masovými“ vozy pořídit. Ve Stuttgartu mají s výrobou luxusních aut dlouhou tradici. A s každou novou generací se svým hlavním soupeřům, což jsou Audi A8, BMW 7 nebo Lexus LS, zase o trochu vzdálí.

Kam zmizel?
O designu Mercedesu-Benz třídy S už toho bylo napsáno hodně. Když přišel na trh, vyčítalo se mu, že se až příliš podbízí asijským zákazníkům. Mně asi víc vadí, jak moc se mu vzhledově přiblížily ostatní modely, hlavně třída C. Ještě minulá generace „eska“ totiž byla zcela nezaměnitelná s ostatními, níže postavenými Mercedesy. Ale zkuste na první pohled na ulici rozeznat, jaké Audi nebo BMW kolem Vás projelo. I přes tuto výtku však třída S působí impozantně až nadřazeně.

Luxus, luxus a zase luxus
Bohužel stejný trend „unifikace“ se projevil také v interiéru, přístrojová deska nové generace třídy E jakoby esku z oka vypadla. Nicméně z každého detailu je cítit velká péče, materiály jsou prvotřídní stejně jako zpracování. To jsou však věci, které od Mercedesu tak nějak očekáváte. Ono to ale není jenom o dobrých materiálech, ty umějí u Audi či BMW také. Ve Stuttgartu ale tvůrci vtiskli interiéru třídy S zvláštní kouzlo.
Důraz na maximální pohodlí a péči o cestující ale občas přináší komplikace. Když si třeba pořídíte přední komfortní sedadla s masážní funkcí, zabere vám hodně času si je vůbec nastavit. Nemáme tím na mysli změnu sklonu opěradla nebo délku sedáku, to je u Mercedesu díky ovladačům na dveřích (dodnes nikdo nevymyslel nic lepšího) hračka. Když ale zabrousíte do menu palubního systému, čeká na vás nejen šest variant masáže, ale další nastavení opěradel nebo bočnic.
U zadních sedadel už to tak složité není, což jim ale neubírá na pohodlí, ba právě naopak. Vzadu se sedí skvěle, a to i díky obrovskému prostoru před koleny, který je daný rozvorem prodlouženým z 3035 na 3165 mm. Hlavové opěrky měly dokonce i jemňoučké polštářky. K dokonalosti už chyběla jenom masážní funkce, kterou známe třeba z Lexusu LS. To už bych ale v autě snad i spal. I tak jsem vzadu strávil víc času než v předních sedadlech. Čekání v autě obvykle nemám rád, v Mercedesu jsem ho naopak vyhledával. Normálně jsem si přesedl dozadu, pomocí dálkového ovladače si naplno pustil křišťálově čistý zvuk audiosystému Burmester nebo si pustil nějaký film. Testovaný vůz měl totiž vzadu multimediální systém.

Výjimečnost sama
Skvělé zážitky jsem si ale užil i vpředu, a to nejenom ve spojení s předními sedadly. Úžasnou záležitostí je i přístrojová deska tvořená výhradně obřími digitálními displeji. Dnes totiž auta potřebují zobrazovat obrovské množství informací z různých systémů (nehledě na to, že displeje začínají být levnější než klasické analogové přístroje). Třeba od nočního vidění, které při jízdě v noci dokáže u silnice identifikovat člověka a upozornit na něj. A to ani nemusí být zapnutý obraz z infrakamery, který se promítá mezi rychloměr a otáčkoměr. Když s ním člověk v noci jede, připadá si skoro jako v nějakém vojenském stroji. Auru starých časů „zachraňují“ klasické ručičkové hodiny umístěné mezi výdechy ventilace.

Benzin vládne
Většina zákazníků u nás (letos jich přibylo už 277, podíl v segmentu činí 67 %) si pod kapotu pořizuje naftový šestiválec 350 BlueTec, což je rozumná a racionální volba. Jenže u Mercedesu moc dobře vědí, že existuje i početná skupina zákazníků, která i přes velkou péči o utlumení prostě nechce poslouchat klapot. I proto v nabídce třídy S převažují benzinové motory, z nichž žádný nejde pod šest válců. Základ tvoří hybridní 400h s atmosférickým V6, kde absenci turba nahrazuje elektromotor. Provedení 400 už má dvě turba a dává slušných 245 kW (333 k). Nad ním je pak plug-in hybrid 500e (jen pro Long verzi), opět s V6 (245 kW), ale s výkonnějším elektromotorem (85 kW). A pak je tu námi testované provedení S500 s vidlicovým osmiválcem a se dvěma turbodmychadly, která zajišťují 335 kW (455 k) a 700 Nm. Komu by to bylo málo, je připravena verze AMG 63 se stejným motorem naladěným na 430 kW (585 k) nebo AMG S 65 s šíleným dvanáctiválcem a 630 k.

Šepot květin
Osmiválce ke třídě S od nepaměti patří a Mercedes se jich nehodlá vzdát. Třeba i kvůli kultivovanému a tichému běhu, díky kterému o motoru skoro vůbec nevíte. Každý, kdo v autě jel, se divil, že neslyší motor. On totiž většinou jede skoro na volnoběh těsně nad hranicí 1000 ot/min. I ve 130 km/h totiž točí na sedmičku 1900 ot/min. Jakmile ale přidáte plyn, auto se „postaví na zadní“ a jako střela vyrazí kupředu. Skoro až mrazí, s jakou lehkostí dokáže vidlicový osmiválec o objemu 4,6 l rozjet přes dvě tuny těžké auto ze 160 km/h daleko za povolené limity. Uvnitř je ale ticho, motor si jenom lehce vrčí, zatímco krajina za okny se proměňuje ve šmouhu. Schopnost, s jakou „esko“ dokáže maskovat svou rychlost, bere dech. Předjíždění s ním je opravdu hračka. Přenést tu ohromnou masu točivého momentu pomáhá pohon všech kol 4Matic, který zajišťuje skvělou trakci i na vlhku.

Šest a půl litru není moc
Je jasné, že tak velké auto s tak silným benzinovým motorem nebude jezdit na vzduch. Spotřeba se pohybuje od 10 do 20 litrů (víc počítač neukazuje). Pomineme-li sprinty při předjíždění, má V8 největší nároky ve městě, kde si při častých rozjezdech žádá i kolem 16 litrů. Mimo město se dá ale plynulým a předvídavým stylem jezdit klidně i za 10,5 l. Průměr se ustálil na 13 l, což se může na první dojem zdát hodně. Jenže když si to vydělíte dvěma a porovnáte s běžnými čtyřválci… Takhle jednoduše to samozřejmě nejde, nicméně chceme ukázat, že vzhledem k nabízeným výkonům V8 vlastně nemá tak vysokou spotřebu.

Velký, ale šikovný
Dlouhé provedení třídy S měří na délku 5,24 m, což vadí jen při hledání místa k zaparkování. A to jak podél, tak i napříč, protože můžete trčet do silnice. Samotný proces parkování už je díky kamerám hračka. Během jízdy sice dvě tuny hmotnosti cítíte a máte k nim respekt, nicméně podvozek je skvělý a snese i velké boční zatížení. Jenže ruku na srdce, kdo by chtěl s tímhle autem řezat zatáčky? „Esko“ je koráb, který miluje dlouhé cesty, na nichž vynikne plavné pérování vzduchového podvozku a skvělé odhlučnění. Pohodu dokáží narušit jenom propadlé kanály, s těmi si vzduchové vaky v kombinaci s 21palcovými koly neporadí s takovou grácií jako se vším ostatním.

Malý dům
Třída S představuje špičkovou záležitost, za kterou si Mercedes nechá zaplatit. V případě verze S500 L 4Matic minimálně 3 027 420 Kč. Testovaný vůz však byl ještě řádně naložen další výbavou, takže se jeho cena vyšplhala na 4 125 000 Kč. A to už není málo. A další nemalé výdaje v řádu desetitisíců čekají majitele i za pojistku. Naopak servis je díky službě Integrovaný servisní paket na šest let nebo 125 000 km v ceně.

technický popis
karoserie
typ sedan
rozměry a hmotnosti
délka (mm) 5246
šířka (mm) 1899
výška (mm) 1494
rozvor (mm) 3165
rozchod kol vpředu (mm) 1624
rozchod kol vzadu (mm) 1637
světlá výška (mm) výrobce neudává
provozní hmotnost (kg) 2015
maximální hmotnost (kg) 2730
počet míst (os.) 5
objem zavazadlového prostoru (l) 530

motor
typ zážehový vidlicový přeplňovaný
počet válců 8
zdvihový objem (ccm) 4663
kompresní poměr 10,5:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 335 (456)/5250-5500
max. kroutící moment Nm/ot./min. 700/1800-3500

výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 4,8
max. rychlost (km/h) 250

spotřeba
město 12,8
mimo město 7,1
kombinovaná 9,1
co2 (g/km) 213

převodovka
typ převodovky automatická
počet rychlostních stupňů 7

palivová soustava
palivo Natural 95
objem nádrže (l) 80

přenos hnací síly
pohon všech kol

zavěšení kol
vpředu typ lichoběžníkové
vzadu víceprvková

cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 3 027 420 Kč


Hodnocení  
brzdy1
design2
dílenské zpracování1
dynamika motoru1
jízdní komfort1
ovladatelnost2
prostornost1
pružnost motoru1
řazení1
řízení1
sedadla1
spotřeba2
výhled z vozu1
zavazadelník2
Hodnocení1,29

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 29.12.2015 15:46
Ten holub na fotce je dokonalý
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů