Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz S: návrat krále

Nové modely
iHNED | 30.12.2013
foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz třídy S má tradici desítky let. Díky tomu, že čas od času přinese novou technologii, která se pak postupně rozšiřuje i na levnější vozy, je považován za nekorunovaného krále světa aut. Novinka je opět plná zajímavých funkcí. Navíc nabízí posádce velké pohodlí.

U velkých sedanů klienti oceňují, že se jejich design mění jen střídmě. Mercedes se toho drží, a tak novinka ze Stuttgartu v základních tvarech navazuje na minulý model. Její design se ale odvážněji rozvíjí. Prim hrají všudypřítomné diody. Auto vypadá dobře, otázkou je, jestli tento vzhled nezestárne rychleji než u minulých modelů. Vozy této třídy mají obecně také tendenci k rychlé ztrátě hodnoty.

Interiér je neobyčejný. Nejen množstvím luxusu, který posádce poskytuje, ale i svým uspořádáním. Palubní deska boří veškeré zavedené představy o pojetí pracoviště řidiče. Mohutný blok v sobě ukrývá dvě obrazovky velikosti notebookových displejů, jejichž okraje jsou navíc za tmy příjemně podsvícené. Levý displej slouží k promítání simulovaných budíků. Zajímavostí je, že se objem paliva ukazuje v procentech. Na displej lze také promítat informace ze systému nočního vidění, který je součástí výbavy. Usnadní tak cestování po neosvětlených silnicích, umí i upozornit na případného chodce. Druhý displej patří novému systému, kterým se ovládá navigace, rádio, klimatizace i nastavení vozu. Menu je kruhové, pěkně graficky vyvedené, ale místy poněkud složité.

Komfort je pro posádku Mercedesu S to nejdůležitější. Proto jsou tu sedačky s chlazením i vyhříváním, které nabízejí i horkou nebo běžnou masáž. Sedadla se mohou také do zatáček na patřičném místě automaticky dofukovat, aby tělo při rychlé jízdě pevně uchytila. To může být pro obéznější cestující nepříjemné, funkce se dá samozřejmě vypnout. Zadní pasažéři pak mají k dispozici zábavní systém nebo elektricky výsuvné roletky, aby je nerušily zvídavé pohledy kolemjdoucích. Velmi příjemné je elektrické dovírání dveří. Překvapivě praktický je nakonec i kufr, který má objem 510 litrů.

TIP: Jak vypadá nespokojený majitel Mercedesu S63? (VIDEO)

Mercedes-Benz S v nové generaci je na trhu jen chvíli, proto je nabídka motorů ještě omezená. Z dieselových jednotek, o které je největší zájem, je zatím k dostání jen základní šestiválec pod označením 350 BlueTEC. Název znamená, že motor s výkonem 250 koní splňuje už s předstihem emisní normu Euro 6. Do vozu se totiž kromě nafty dolévá i syntetická močovina. Tabulková spotřeba je v případě velkého sedanu překvapivých 5,5 litru nafty na 100 kilometrů. Týdenní test potvrdil o litr více, při skromné akceleraci ale není tabulkový výsledek nereálný.

Skvěle odhlučněný naftový motor přitom dodává dostatek síly pro svižnou jízdu. K tomu pomáhá ještě sedmistupňový automat s dlouhými převody. Pod plynem tak nechá jednotku dlouho točit než zařadí, což přidává na pocitu dynamičnosti.

Výstřední je pak samotné řízení. Nejde ani tak o velmi aktivní posilovač, který je u takových vozů běžný, jako spíše o tvar a zpracování samotného volantu. Kombinuje se na něm dřevo, kov i kůže, což je stejně neobvyklé jako fakt, že má jen dvě ramena. Třída S je ale nicméně hlavně o pocitu výjimečnosti a pohodlí, které nastoluje její velmi komfortní podvozek i kabina. Cena začínající těsně pod 2,1 miliony korun je proto za etalon automobilového světa opodstatněná.

Tabulka technických parametrů: Mercedes-Benz S 350 BlueTec

Motor: vznětový šestiválec
Objem: 2 987 ccm
Výkon: 190 kW (250 k)
Toč. moment: 620 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 6,8 s
Max. rychlost: 250 km/h
Komb. spotřeba: 5,5 l/100 km
Rozměry: 5 116 x 1 899 x 1 496 mm
Cena: 2.093.300 korun včetně DPH

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 02.01.2014 11:08
Čekal jsem alespoň jednu fotku toho extravagantního pracoviště řidiče.
David V, 07.01.2014 10:22
190 kW=258,4 HP
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů