Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes Benz ML nebo BMW X3: co doporučíme ke koupi?

Poradna
Váradi Petr | 02.03.2012
Originální zadní lampy rozšifrují X3. | foto: Autor
Požadavkem je co největší výbava, automatická převodovka a rok výroby kolem 2005.

pepe: Nemůžu se rozhodnout, zda koupit Mercedes ML či BMW X3. Jednalo by se o rok 2005. U BMW přemýšlím o možné motorizaci 3.0 diesel nebo 3.0i benzin, motory 2.0 zavrhuji, dle mě jsou na toto auto moc slabé. U Mercedesa ML vynechám problémový 400 D a 350 benzín a spíš bych to viděl na 270 CDI nebo 320 CDI případně AMG 55.
Samozřejmě pouze automatická převodovka v obou případech a co nejrozsáhlejší výbava. Co radíte, do čeho jít, do Mercedesa nebo do Bavoráka?
Díky


Dobrý den,

dalo by se začít starým heslem, že člověk se musí nejdřív vybláznit v BMW, aby dorostl do Mercedesu a ocenil stuttgardské pojetí tvorby automobilů. Ale to již prostě neplatí. Platilo to v době, kdy BMW dělalo syrová auta se šesti benzínovými válci pod kapotou, co Vás nutila „řezat zatáčky“. A Mercedes...piánka.

První důležitou věcí, kterou je nutno si uvědomit, je, že emelko je vůz o třičtvrtě třídy větší než X3. Větší zvenčí, větší i uvnitř. Konkurentem ML je X5. Druhou věcí na zvážení je podle mne volba generace ML. Zde bych opravdu neváhal a sáhnul po té druhé, to znamená nastoupivší v roce 2006 pod interním označením W164. První generace je jinde technicky (zejména použitím rámové konstrukce-což jste ale ve většině případů ocenil jako uživatel poměrně zřídka-při divočejším výletu do terénu) i designově. Dále tu máme volbu motoru: podle mne je na alespoň uspokojující rozhýbání více než 2 tuny těžkého (a ekologicky nekorektního) vozu nutné použít minimálně naftový šestiválec o výkonu 224 koní disponující proměnnou délkou sání. Ani tak ale nebudete mít vyloženého trhače asfaltu, už prostý přepočet koní na kilogramy napoví (zhruba 1 stuttgardský pferd na 10 kilo), že na stovce budete plus mínus za 10 sekund. Na druhou stranu: jedná se o čistokrevné mastodontní SUV.

Od Vás se ostatně jaksi neočekává, že budete ujíždět titěrným firemním passátům, jež jsou osedlané manažokeji neustále štvoucími své stroje jako legendární Josef Váňa kdysi Železníka. Vy se prostě povezete....budete sedět vysoko.... na pohodlné sedačce.... a neuslyšíte nic jiného než decibely linoucí se z kvalitního audiosystému. Sem tam přitom překročíte nějakou tu státní hranici, a co 900kilometrů cmrndnete do nádrže naftu za zhruba 3500Kč. Předkrizový veget jak vyšitý...

Hlavní devizou Mercedesu ML v porovnání s X3 je pohodlí na palubě a z něj pramenící jízdní komfort i na extrémně dlouhých trasách. Zde je prostě ML ve výhodě. Hodně k tomu přispívá sedmistupňový automat (s ovládáním pod volantem a možností manuálního řazení tlačítky na něm) a naladění podvozku. Jako diskutabilní se ale může ukázat jeho servis v případě poruchy.

Zapomeňte samozřejmě na sportovní ambice, 2.185kg těžký vůz s výše posazeným těžištěm se do zatáček ochotně vrhat nebude. Váze vozu pak odpovídá i spotřeba, jež se pohybuje kolem 11 litrů.

I výbavou Vás bude pravděpodobně více hýčkat Mercedes, neměl by být problém sehnat vůz s mnoha příplatkovými položkami, emelko své první majitele přímo svádí k zahození kalkulačky a diktování položek vysmátému dealerovi. Mimochodem poohlédl bych se po verzi s pohonem 4x4, a můžete opustit asfalt. Pokud budete mít navíc tempomat pro sjíždění svahu, nebo dokonce redukci, jež byla součástí paketu Off-road Technik, bude Vám poměrně dlouho trvat, než najdete takovou muldu, na které „na břiše“ uvíznete. Ale vážně, pokud emelko, tak bych se opravdu poohlížel po verzi, jež Vás pustí i do lehčího terénu, světlá výška vozu si o to říká. Kvůli údržbě bych se vyhnul verzi s Airmatikem, případný servis jím nabízené výhody pravděpodobně nevyváží.

Zmínil jste ML AMG první generace. Zde záleží na úhlu pohledu. Kombinace benzínového osmiválce o objemu 5.4 litru, vysokého těžiště a váhy atakující až 2.400kilogramů mi přijde příliš...hamburgrózní. Rozumím tomu, pokud někdo chce být největší. Rozumím tou, pokud někdo chce být nejt잚í. Velmi dobře rozumím tomu, pokud někdo chce být nejrychlejší. Ale moc nechápu, když někdo chce být všechno najednou. Pro pořádek uvádím, že ten samý názor mám i na další monstrum jménem X5M. Na druhou stranu, trh po takových vozech touží, takže proti gustu...

Ze Stuttgartu (respektive z města Vance v Alabamě) se nyní přesuňme do Mnichova (respektive do Grazu v Rakousku nebo Spartanburgu v Jižní Karolíně, kde se aktuálně vyrábí druhá generace X3).

Co Vám X trojka nabídne a ML nikoli? Zásadní bude pocit, že se nevezete, ale že řídíte. A dále bližší kontakt. S vozovkou, samozřejmě. Nižší pohotovostní hmotnost (která je ale stále naprosto nechutná a startuje na přibližně 1.850kg) mi pak umožňuje s trochou nadsázky hovořit o mrštnosti vozu při změnách směru. Je to samozřejmě mrštnost relativní, mrštnost zhlížená optikou mastodontů...Dále Vám X 3 v případě volby třílitrového benzínového šestiválce nabídne akustický konzert nad 5.000 otáčkami při kombinované spotřebě pohybující se kolem 11litrů. Pokud budete konzertovat často, spotřeba ještě stoupne, nelze ji tedy srovnávat se spotřebou běžné trojky, jež s tímto motorem vážila skoro o půl tuny méně. Musím doplnit, že ani vrcholná naftová motorizace není špatnou volbou (ve verzi pře i po faceliftu), pokud hodláte více času trávit v terénu, lze ji dokonce doporučit.

Abyste s X3 mohl do terénu alespoň nahlédnout, doporučuji se poohlédnout po verzi SAV. Je samozřejmě vybavena xDrivem a dále systémem umožňujícím kontrolovaný sjezd svahu (Hill Descent Control).

Někteří uživatelé si stěžují na ne zcela přesvědčivou práci pětistupňového automatu z předfaceliftové verze, který někdy řadí poněkud zmateně.

Volba je ve Vašem případě spíše otázkou preferencí. Pokud chcete komfortnější, robustnější, prostornější a konstrukčně novější vůz, volte MB ML druhé generace. Cenovka bude kolem 500.000Kč. Pokud chcete starší emelko, kupte raději rovnou X3. První generace ML není špatný vůz, ale těžko za volantem uvěříte, že se jedná o Mercedes. Na vině je především nedůstojné dílenské zpracování. Odolná rámová konstrukce je v dnešní době již spíše anachronismem (čímž ale nechci zpochybňovat její funkčnost v terénu).

Pokud rád řídíte a nevadí Vám, že nebudete sedět na pohovce v prostorném obýváku, hledejte X3. Je ale nutno přiznat, že zatímco automat u Mercedesu jízdní komfort zvyšuje, u X3 tomu tak subjektivně nemusí být. Je ale pravda, že automat v bavoráku ve verzi po faceliftu předchází o něco lepší pověst, než předchozí pětistupňový. Volbou mnichovského produktu ušetříte přibližně 150.000 korun. Osobně mám nicméně z automatů poměrně velký respekt daný případným servisem a dále k nim mám despekt, protože lidi (krom jiného) odnaučují řídit. To jen na závěr, jako první příspěvek do diskuze...

Jako závěr na závěr pak může sloužit zamyšlení, proč vlastně daná vozidla chcete? Jestli chcete „honit vodu“, tak upřímně řečeno nedoporučuji ani jedno z nich. Pokud se chcete vysloveně pohodlně svézt, existují rovněž vhodnější vozy. Pokud si chcete užít jízdu samotnou, i zde jsou lepší kandidáti. A pokud chcete do terénu, tak je férové říci, že X3 není rozený offroad, ML může být o něco schopnější, ale na čistokrevné zakladatele segmentu oba vozy citelně ztrácí (koneckonců se jedná pouze o SUV, v případě X3 se možná můžeme bavit o crossoveru, by prémiové). A prémiovost zde konkrétně dovednostní manko vůči offroadům nedožene. Napadá mne, že snad oceňujete určitou zajímavě zabalenou univerzálnost, kterou oba vozy umí svým způsobem nabídnout. Předpokládám, že zde bude ležet těžiště Vaší volby...

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michal, 02.03.2012 16:46
Debilní dotaz - debilní odpověď... s tím se moc nadělat nedá. Fórky mi přišly dost vyčpělé - a některé slova jako "veget" vyloženě nevhodné...
tomaskrtek, 02.03.2012 16:50
s dovolením bych měl jeden dotaz-po prvním nastartování-obvykle ráno-vyjedu na R z garáže a poté přeředím na D, první přeřazení na Déčku z jedna na dva to škubne, pak už ne. když nechám auto déle nastartované, dejme tomu pšt minut, tak to neudělá. může to být chybka??? předesílám že mám najeto asi 60k a na jaře se chystám na první výměnu oleje v automatu.
Rover623, 02.03.2012 17:42
Tohle je normální chování, je to způsobeno tím, že automat pracuje s velkým tlakem oleje a pokud je olej hustý (studený) neprochází měničem úplně ideálně, takže to škubnutí je normální (neplatí to pro DSG od VW, ty škubou zcela normálně a není to chyba). Někdo to necítí, ale měl by jste také pociovat "menší" prokluzy při řazení jednotlivých rychlostí a při přeřazení z D na R by se mělo menší škubnutí objevit také (záleží ovšem na tom jestli je přítomen omezovač tlaku a jak moc je agresivní). Reálnou kontrolu automatu uděláte jednoduše, při přeřazování jednotlivých rychlostí nahoru nikdy nesmí dojít (ani na chvilku) ke zvýšení otáček. Test uděláte snadno, rozjeďte auto na plný plyn do nějakého delšího kopce a sledujte otáčkoměr, pokud by během přeřazení došlo, by jen na chvilku, ke zvýšení otáček, jako když u manuálu sešlápnete spojku a neuvolníte plyn, pak je něco špatně. Výměna oleje po 60tis. není vysloveně nutná, záleží na autě a hlavně převodovce. Následně také na způsobu použití, tedy zátěži samotné skříně. Jinak jak už jsem psal mnohokrát, při jízdě ve městě je vhodné zařadit D3, případně takovou polohu která omezuje nejvyšší možnou zařezenou rychlost, obvykle ji výrobci udávají jako volbu při tažení přívěsu.
Rutt., 06.03.2012 18:50
V 60.000km škubnutí mezi P / R normální rozhodně není a lepší to už nebude.

Co nejdříve vyměňte olej a filtr, ale nemyslím, že to pomůže - možná na chvíli.
-------------------------------------------------------
Olej nechte nejlépe měnit na 2x ihned po sobě.

1. pouze vypustit starý olej !nechat starý filtr! a nalejt nový olej - tím se promíchá nový olej se zbytky starého oleje v měniči, pumpě a v cestách.
2. vše opět vypustit !dát nový filtr, těsnění! a opět už načisto nový olej.

Takto měníme oleje ve svých autech - servisuji automaty pro MB v Berlině
tomaskrtek, 06.03.2012 19:52
mezi P a R to neškubne, pouze na P při prvním přeřazení z prvního na druhý stupeň a to pouze ráno po vyjetí, jindy ne.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů