Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes – Benz ML 320 CDI – druhou generací mezi elitu

Testy
Jiří Duchoň | 23.01.2006
dalších 31 fotek
foto: autor
Před půl rokem představený model ML navazuje na svého úspěšného předchůdce. Jde o luxusní pětidvéřový vůz do terénu, ale samozřejmě i na běžné silnice.

Před půl rokem představený model ML navazuje na svého úspěšného předchůdce. Jde o luxusní pětidvéřový vůz do terénu, ale samozřejmě i na běžné silnice. Zákazníkům nabízí nejmodernější techniku, včetně sedmistupňové automatické převodovky 7G-TRONIC, prostorný a pohodlný interiér a bezchybné jízdní vlastnosti za všech podmínek.

Jak šel čas

Zatímco jeho stejnojmenný předchůdce z roku 1997 založil novou třídu „luxusní SUV“, současná generace pro ni nastavuje zcela nová měřítka. Že se koncept luxusního SUV ujal, o tom svědčí jednak více jak 600 tisíc vyrobených vozů řady ML předchozí generace, ale především skutečnost, že podobným vozem dnes disponuje již většina konkurenčních značek.

Také druhá generace se vyrábí v továrně v severoamerickém státě Alabama. Vozy řady ML se dodávají se dvěmi vznětovými, celohliníkovými šestiválci CDI (se shodným objemem, ale dvěma výkonovými verzemi) a zážehovými šestiválcem (3,5 l/200 kW) a osmiválcem (5,0 l/225 kW). Všechny motory mají válce do tvaru V a pracují ve spojení s unikátní sedmistupňovou automatickou převodovkou 7G-TRONIC.

Karosérie

Nový model však posouvá laťku v dané kategorii ještě výš. Po všech stránkách ve srovnání se svým předchůdcem povyrostl, z čehož těží především posádka a zavazadlový prostor. Přesto se vnější linie nového vozu zdají být lehčí, vyváženější a elegantnější. To vyniká zvláště při pohledu zepředu, kde po stranách mohutné masky spočívají hlavní bi-xenonové reflektory, jejichž součástí jsou i blinkry. V nárazníku kombinovaném se spoilerem jsou samostatné eliptické mlhovky, které ve zkoušeném provedení během ostřejšího zatáčení přisvětlovaly řidiči zatáčku. Boční blinkry jsou i tentokrát v krytech vnějších zpětných zrcátek.

I přes výrazný kvalitativní posun co do estetického ztvárnění působí záď opět poněkud neutěšeně. To však nijak neomezuje praktičnost celé zadní části auta. Výklopné víko (na přání s dálkovým elektrickým ovládáním) sahá do výřezu v zadním nárazníku až k rovině podlahy zavazadlového prostoru. Jeho objem je nadprůměrný a jeho šířka není mezi podběhy kol takřka vůbec omezena. Kotevní oka pro síť a elektrická zásuvka jsou už samozřejmostí.

Při pohledu z boku vystupují z hladkých boků náznaky blatníků. Kromě nesporné estetické kvality jsou tyto prolisy ale zároveň funkční, protože omezují znečišťování stran karosérie.

Pětidvéřový vůz má samonosnou karosérii a nezávislé zavěšení všech kol.

+ sebevědomý a reprezentativní vzhled

+ výkonné přední reflektory s mlhovkami svítícímu do zatáčky

+ praktické tvary omezující znečišťování

- rozporuplně působící záď


Interiér

Ke všem pěti sedadlům je znamenitý přístup díky vyšší poloze karosérie a rozměrným dveřím. Jejich konstrukce je však díky přebujelým deformačním zónám a elektronice dosti těžká a zvláště při výraznějším náklonu karosérie znesnadňuje manipulaci s nimi.

Interiér je pohodlný, prostorný a útulný a má svébytný „šmrnc“. Kvalitní černé materiály mají v testované verzi ozdobné kontrastní prvky z imitace hliníku. Tvůrci nové řady ML se vyvarovali chybám svých předchůdců a nový vůz má snadné a intuitivní ovládání všech prvků výbavy. Konstruktérům vzdávám hold za znamenitou racionalizaci a logické vtěsnání maxima funkcí do minima ovladačů. Výjimkou je tak snad pouze páčka blinkrů, kombinovaná s ovladačem stěračů a přepínáním dálkových světel. Je uložena níže, než by ji řidič potřeboval mít a nevidí na ni.

Cestující vzadu si mohou (na rozdíl od předchozí generace) v pohodlí dát nohu přes nohu. Všechna sedadla jsou dostatečně rozměrná a velmi pohodlná. V případě testovaného vozu byla čalouněna příplatkovou kombinací imitace kůže a semiše Alcantra. Volant s koženým obšitím má ideální proporce a ovladače na jeho příčce se snadno obsluhují i poslepu. Stejně tak i ergonomie ostatních přístrojů a ovladačů je příkladná

V základní výbavě najdete vše potřebné, od digitální dvouzónové klimatizace přes rádio MB Audio 20, indikaci poklesu tlaku v pneumatikách, částečné elektrické ovládání předních sedadel, šest airbagů a multifunkční volant až po palivovou nádrž s objemem celých 95 litrů. Zkoušený vůz byl navíc osazen sportovní vzhledovou sadou, bi-xenonovými reflektory, vyhřívanými předními sedadly s kompletním elektrickým ovládáním (kromě mechanicky ovládané bederní opěrky) nebo parkovacím asistentem vpředu i vzadu. Zajímavým prvkem byla příplatková vícezónová klimatizace, umožňující individuální digitální regulaci ventilace a topení pro oblast zadních sedadel. Navigační systém s barevným monitorem 6,5“, rovněž dodávaný za příplatek, pracuje s daty na DVD. Jeho obrazovka slouží také k ovládání telefonu, audiosoustavy nebo přehrávače filmů. Řada z těchto údajů se zároveň zjevuje na horním ze dvou displejů mezi ciferníky tachometru a otáčkoměru. Dolní displej zobrazuje polohu ovladače automatické převodovky a další údaje.

V levé loketní opěrce má řidič k dispozici spínače ovládání bočních oken a nastavení zpětných zrcátek. Tvrdý plast v jejich blízkosti však kupodivu již jevil známky opotřebení mechanickým poškozením. Volič automatické převodovky se přestěhoval po americkém způsobu pod volant a na středové konzoli uvolnil místo pro několik samostatných přihrádek s vlastním osvětlením.

+ bohatá výbava

+ kvalitní materiály

+ ergonomie ovladačů

- nevhodný materiál části výplně dveří

- páčka ovládání blinkrů a stěračů

Motor a jízdní vlastnosti

Jízda s tímto vozem je i přes jeho impozantní rozměry příjemná. Okamžitě upoutá dokonalé odhlučnění interiéru, a to jak před zvuky, tak před otřesy. Je z něj slušný výhled všemi směry a posilovače a další elektronické prvky plní dobře svoji podpůrnou funkci. Zrychlení vznětového přímovstřikového šestiválce bere dech, není divu: má nejvyšší výkon 165 kW a krouticí moment 510 N.m, což jsou hodnoty, které tomuto přes dvě tuny vážícímu vozu umožňují zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,6 s a nejvyšší rychlost 215 km/h. Motor náleží k nejmodernější generaci vznětových jednotek s přímým vysokotlakým vstřikováním common-rail, piezoelektrickými vstřikovači a proměnnou délkou sacího traktu.

Stabilita vozu je na silnici díky širokému rozvoru i rozchodu kol výborná, brzdy i řízení snesou ta nejtvrdší měřítka, kladená na moderní vůz této kategorie. Pohyb v terénu, pokud jsem jej krátce mohl vyzkoušet, nečiní vozu žádné obtíže, dělení trakce pro kola na různém povrchu pracuje naprosto efektivně.

Za pozornost stojí standardně dodávaná sedmistupňová převodovka 7G-TRONIC. Ovládá se jednoduchou páčkou vpravo pod volantem a nabízí možnost manuálního řazení prostřednictvím tlačítek na spodní straně volantu. Změny rychlostních stupňů jsou zcela plynulé a lze je pozorovat pouze podle pohybu ručičky otáčkoměru. Odezva na prudké sešlápnutí plynu je relativně rychlá. Dobře pracuje tempomat, ovládaný páčkou vlevo pod volantem, nad již zmiňovaným přepínačem blinkrů. Kromě stabilizace aktuální rychlosti je řidič pohyby touto páčkou schopen fixovanou rychlost měnit, při jejím snižování se dokonce aktivují v přiměřené míře brzdy.

Znamenité jízdní vlastnosti zajišťuje moderní podvozek se stálým pohonem všech kol a elektronickým řízením trakce 4ETS. To využívá subsystémů ABS, ASR a GMR (regulace přetáčivosti/nedotáčivosti) a funguje mimo jiné jako stabilizační systém. Vychází ze systému, který se staral o řízení trakce už v předchozí generaci řady M. Tento systém je schopen do značné míry suplovat chybějící uzávěry diferenciálů. Součástí standardní výbavy je také systém DSR, umožňující kontrolovanou jízdu z ostrého svahu. Komu tyto vymoženosti nestačí, může si připlatit za vzduchové odpružení Airmatic, nebo dokonce Offroad Technik, které navíc přidává redukci převodů a uzávěrky mezinápravového a zadního diferenciálu.

Ani tvůrci nové generace řady M nepoužili příliš komplikovaného, elektronicky řízeného mezinápravového diferenciálu, který je součástí pohonného ústrojí většiny jeho konkurentů. Rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní nápravu je v jejím případě napevno nastaveno na 1:1. Díky tomu je zvláště při prudké akceleraci cítit, že na přední kola je delegováno více síly, než jsou kola schopná přenést na vozovku. Jinak však vůz i přes velký krouticí moment svého motoru nemá s trakcí potíže.

+ stabilita na silnici i v terénu

+ snadné ovládání

+ akcelerace

- fixní rozdělení točivého momentu na nápravy

Závěrem

Nová řada ML patří skutečně k nejluxusnějším a technicky nejvyspělejším terénním autům současnosti, ačkoli Mercedes vyrábí ještě větší řadu G a uvažuje o zavedení zcela nové řady velkých off-roadů. Mercedes – Benz ML 320 CDI rozhodně není určen pro každého z nás, přesto se ho v České republice za posledních několik měsíců prodalo již několik desítek kusů. Nejlevnější vůz řady ML stojí asi 1,5 mil. Kč, ale zkoušené provedení atakuje díky své příplatkové výbavě hranici 2 mil. Kč. Se spotřebou nafty si pravděpodobně majitel tohoto krasavce nebude lámat hlavu, ale já jsem jezdil s průměrem okolo 9,5 l/100 km, což je hodnota celkem přijatelná. Mercedes – Benz řady ML je moderní terénní automobil, který svoji posádku rozmazluje, ale budoucí majitel se musí smířit s ním, že s ním jeho auto bude nestále komunikovat. Jen během mého krátkého testu si vůz řekl o doplnění nádrže v ostřikovači, dohuštění pneumatik a kontrolu stavu olejové náplně…

Vůz k testu zapůjčila společnost: Hošek Motor, a.s.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4780
Šířka (mm)
2127
Výška (mm)
1815
Rozvor (mm)
2915
Objem zavazadlového prostoru (l)
551
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
2987
Max. výkon kW (k)/ot./min.
165/3800
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
510/1600 - 2800
Spotřeba
Kombinovaná
9,4
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,6
Max. rychlost (km/h)
215
Převodovka
Typ převodovky
Automatická, 7G-TRONIC
Počet rychlostních stupňů
7
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
1522010
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1987900
Příplatková výbava
Posilovač řízení, airbagy čelní/boční/okenní, systémy ABS/ESP, el. ovl. oken/vnějších zrcátek, centrální zamykání na dálku, automatická trojzónová klimatizace, autorádio s CD
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů