Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz E400: Znovu a nadupaný

Aktuality
iHNED | 14.03.2013
foto: km77.com
Současná generace manažerského Mercedesu-Benz třídy E dospěla do poloviny života. To je ten správný čas na facelift. U vozu přinesl nejen lákavou změnu vzhledu, ale i balík zajímavých technologií.

Mercedes-Benz E je rozpoznatelný díky charakteristické přídi se čtyřmi světlomety. Vylepšené "Éčko" se po mnoha letech vrátilo k běžnějšímu uspořádání se dvěma světly. Jeho charakter však zůstal zachovaný - plochu světel totiž pěkně rozdělují diody pro denní svícení. Původ vozu tak vynikne ještě víc, třeba za šera. Zachována zůstala i možnost vybrat si ze dvou vzhledů přídě. Můžete si pořídit moderně střiženou masku chladiče s velkou hvězdou uprostřed nebo klasické hustší mřížky s trojcípou hvězdou stojící na vrchu přídě. Ty se snad už nekradou.
Interiér zůstal prakticky beze změny, což je dobře. U třídy E jsme zvyklí, že posádku hýčkají jen ty nejlepší materiály. Mercedes do zkoušeného vozu nasadil světlou voňavou kůži na vyhřívané i chlazené sedačky, u kterých bylo možné si nastavit i masáž. Jistým prvkem elegance jsou ručičkové hodinky uprostřed palubní desky. Volič automatické převodovky ze středového panelu putoval pod volant, mezi sedadly je teď více místa na držáky nápojů. U Mercedesu je už tradičně povedený i multimediální systém s navigací.

Zabrání i nehodě
Technologie jsou ostatně velkým trumfem nového E. Vůz je totiž vybaven stereokamerou, schopnou monitorovat dění okolo vozu. Pracuje hned v několika režimech a dokáže reagovat na podněty vzdálené až 500 metrů před vozem. Pojí se s několika asistenčními systémy, nejzajímavějším z nich je ten, který se snaží zabránit čelní kolizi. Na běžné dvouproudé silnici kontroluje jízdu v pruzích a pakliže řidič přestane dávat pozor a začne vyjíždět do protisměru, Mercedes přibrzdí kola a vrátí se zpět. Zachytí přitom i protijedoucí vůz a v případě hrozící kolize manévr ještě zrychlí, což jsme si vyzkoušeli i v kontrolovaných podmínkách na vlastní kůži.
To ale není jediná technická lahůdka na palubě. Řidič si může užívat nového aktivního tempomatu, který udržuje na dálnici odstup od vozu před ním. Dokáže případně úplně zastavit. V zácpě pracuje za řidiče - a to i v zatáčkách. Auto jednoduše podle ostatních vozů udržuje směr. Pokud nezvolíte rovnou možnost automatického parkování, systém několika kamer vám usnadní zajíždění do úzkých mezer. Díky širokoúhlým objektivům dokážou zobrazit pohled na vůz jakoby z ptačí perspektivy.
Mercedes E je k dostání celkem ve čtyřech karosářských variantách: jako luxusní kupé, kabriolet, sedan nebo kombi. Víkend sedl za volant té poslední, která bude lákat hlavně manažery s náročnou rodinou. Velkoryse pojatý interiér nabídne nejen dostatek místa pro pětici cestujících, ale i obrovský zavazadlový prostor. Ten s objemem 695 litrů patří ke špičce ve své kategorii.

Charakterní šestiválec
Velký výběr se nabízí i u pohonných jednotek. Lze si zvolit řadu dieselových i benzínových motorů od čtyřválců po silné osmiválce. Víkend šel střední cestou a na jízdy na kvalitních klikatých silnicích v okolí Barcelony si vybral zážehový šestiválec prodávaný pod označením E 400. Motor obdařený příjemným bublavým zvukem je schopen podávat výkon 333 koní a maximum točivého momentu 480 Nm. Pojí se s automatickou převodovkou 7G-tronic. Pracuje velmi rychle a rozumně. Například když chcete plynule zrychlovat, podrží zařazený stupeň déle a dodá tak rozjezdu pěkný švih. Na příkaz manuálního řazení zvládne podřadit skokově i o dva stupně dolů.
Zvolený motor velkému kombi vyloženě sluší. A i když bude mít o litr nebo dva vyšší spotřebu než naftový ekvivalent (naměřili jsme 10,5 l na 100 km), určitě stojí za zvážení. Zvládá totiž pokořit stovku za 6,3 sekundy. Vyloženě se hodí pro sprint po dálnici i překážkový běh na malých silnicích. Tomu odpovídá i přesné řízení s krátkým převodem, se kterým není problém vůz přesně směrovat do zákruty. Jednoduše řečeno, nový Mercedes-Benz E potěší i ty, kteří mají slabost pro rychlou jízdu.

Technické údaje MERCEDES-BENZ E 400

Motor

 

přeplňovaný zážehový šestiválec

 

Objem

 

2 996 ccm

 

Výkon

 

245 kW (333 koní)

 

Toč. moment

 

480 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

6,3 s

 

Max. rychlost

 

250 km/h

 

Komb. spotřeba

 

7,7 l / 100 km

 

Rozměry

 

4 905 x 1 854 x 1 474 mm

 

Převodovka

 

7stupňová, automatická

 

Rozvor náprav

 

2 874 mm

 

Hmotnost

 

1 845 kg

 

Objem kufru

 

695/1 950 l

 

Cena

 

1.452.000 korun včetně DPH

 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů