Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz CLS 350 CDI 4Matic - špičkový šestiválec přesvědčí

Testy
iHNED | 30.05.2012
Proč vlastně existuje sedan-kupé? Stačí jediný pohled na Mercedes-Benz CLS, a je jasno. Jak jezdí druhá generace poháněná silným turbodieselem a okořeněná pohonem všech kol?

Jako sedan by pro řadu zájemců nebyl dostatečně elegantní. Jako kupé by zase mohl být až příliš nepraktický. Designéři dali hlavy dohromady, a v roce 2004 přijel první model se čtyřmi dveřmi bez rámů, ustupující siluetou kabiny a velkou výraznou přídí. Nyní má naše redakce v rukou jeho druhou generaci poháněnou silným turbodieselem a okořeněnou pohonem všech kol.

Vůz je díky svému designu nepřehlédnutelný. Přední světla zužují dva výrazné pásy z diod, auto proto vypadá, jako by mhouřilo oči. Masce dominuje velká trojcípá hvězda a z boku vyniknou pěkná kola o velikosti 19 palců. CLS se tváří sportovně a zároveň elegantně. Jeho devizou je i interiér. Uvnitř čekají kůží potažená křesla pro čtyři cestující, hliník nebo dřevo. I plasty jsou ve špičkové kvalitě. Speciální je pak samotná výbava. V testovaném voze Ekonom zkoušel sedadla vybavená vyhříváním, odvětráváním i masážními funkcemi. Šla nejen bohatě nastavit, ale nabízela i aktivní prvek - přifukování do zatáčky. Tedy pokud řidič odbočí ostře doleva, přifoukne se pravý bok sedačky, aby tělo udržel na místě. Když se volant srovná, bočnice se opět vyfoukne. Tuto funkci lze nastavovat ve dvou krocích a ze začátku působí trochu nezvykle. Zvláště objemnějším postavám by mohla být nepříjemná. Samozřejmě ji lze vypnout. Škoda jen, že tlačítka na ovládání sedadel se schovala do mezery mezi křeslem a středovým tunelem, kde jsou velmi špatně dostupná. Na palubě si lze užít třízónovou klimatizaci, tříbarevné osvětlení interiéru nebo solidní reproduktory Harman Kardon Logic7. Za všechen tento luxus je ale třeba si připlatit, stejně jako za bezklíčový přístup do interiéru, couvací kameru nebo aktivního parkovacího asistenta.

Testovaný vůz byl ve verzi 350 CDI 4Matic. Poháněl ho špičkový naftový šestiválec s objemem 3,0 litru a maximem výkonu 265 koní. Vrchol točivého momentu byl přitom celých 620 Nm, což znamenalo, že použití stálého pohonu všech kol je velmi přínosné. "Čtyřkolka" poskytla hlavně jistotu a schopnost vozu kroužit zatáčky pod plynem. Naftový motor byl perfektně odhlučněn. Řidiče i posádku potěší tím, že místo tradičního vrčení turbodieselů se tento motor projevuje spíše jemným bubláním, jako by se v jeho válcích spaloval spíše benzin. Motor byl spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou 7G Tronic Plus. Ta sice nabízela možnost manuálního řazení pádly pod volantem, ale i díky dobře fungujícímu sportovnímu režimu nebyly za celou dobu testu vůbec zapotřebí. Převodovka je totiž chytrá - řadí tak, aby motor udržela v ideálních otáčkách, je schopna částečně předvídat chování řidiče a při klidné jízdě volí co nejvyšší stupeň, aby ušetřila palivo. I při schopnostech vystřelit z klidu na stovku za 6,4 sekundy si tak na konci testu řekl v průměru o 8,2 litru nafty na 100 km, což je solidní výsledek.

Mercedes-Benz CLS i ve své druhé generaci boduje. Umí být rychlý, ale zkonzumuje přijatelné množství paliva. I se základním podvozkem (za příplatek si lze pořídit vzduchové odpružení) je na dlouhých dálničních přesunech komfortní, při ostřejším zacházení ale pevný v základech. Kapitolou samou pro sebe je luxusní interiér a výbava. Pro toho, kdo má v oblibě automobilku s hvězdou na kapotě a nepotřebuje velké kombi, bude CLS volbou číslo jedna.

Převodovka řadí tak, aby motor udržela v ideálních otáčkách, a při klidné jízdě volí co nejvyšší stupeň, aby ušetřila palivo.


Mercedes-Benz CLS
Motor: vznětový šestiválec
Objem: 2987 ccm
Výkon: 195 kW (265 k)
Toč. moment: 620 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 6,4 s
Max. rychlost: 250 km/h
Komb. spotřeba: 6,9 l/100 km
Rozměry: 4940 x 1881 x 1416 mm
Cena: 1 536 000 korun včetně DPH

Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 30.05.2012 11:54
Kouknul jsem do ceníku a co nevidím. Verzi 4x4 si mohu dopřát pouze s 3 litrovým turbochrochtem, což je škoda. Nicméně nezajímavé určitě není, že rozdíly spotřeb mezi 3,5 ltr atmo benzín V6 a 3,0 t d jsou do 1 litru (0,9 pro verzi 2x4 a 0,1 při použití 4x4), přičemž rozptyl cen je asi 60 tisíc a benzínová verze je v polovině mezi 2x4 nafta a 4x4 nafta). Ale jezdit s 3,5 V6 za 7 mi přijde skoro mimo, i když jde o blue efficiency...
tomaskrtek, 30.05.2012 13:33
včera jsem jedno nové CLS okukoval, 350CDi, podle zvuku jsem nevěřil že je to nafta, líp odhlučněnýho ropáka jsem ještě neslyšel, na tři metry tichoučko, nastartování nebylo skoro slyšet . bylo v bílé, nádherný auto, ten majestátní čumák á la SLS, prostě paráda. toho bych mohl, a možná i v naftě tedy pokud bych jezdil ročně 50+, jinak jednoznačně benzín V8, pětilitr, jestli ho ještě dělají.
Michal, 30.05.2012 16:20
Nedělají. Je to 4,7 biturbo. V CLS jsem nejel, ale když jsem se rozhodoval, co koupit tak jedno z aut, které jsem vyzkoušel bylo E 350 CGI kombi, v plné náloži. Neuvěřitelně vybavené auto s cenovkou 2,3 bylo k mání s najetými 40 tkm za 800.
To auto mělo úplně všechno, výhřev i klimatizaci sedaček, i vzadu!!! a spoustu dalších vymyšleností. Žel bohu, stačilo se projet a bylo po nadšení. Tak tupou převodovku jako je 7G tronic aby člověk pohledal. Celé auto to degraduje, navíc se to nedá koupit s manuálem... hrůza. Dokud jedeš vláčně, je to v pohodě, ale když tomu začneš trochu šlapat na krk, převodovka vůbec netuší co má zařadit a všechno jí hrozně trvá...
ivan2, 30.05.2012 17:02
Jo jo tohle mě taky pěkně štve. Nechápu že jedna převodovka může řadit dobře a jiná - podobná řadí někdy úplně nemožně, takže raději řadím tlačítkama, což ale ve městě často nejde. Kolikrát si říkám, co je tak těžkého naprogramovat nějakou rozumnou mapu pro řazení
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů