Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz CLK – jaký zvolit motor?

Poradna
Jaromír Herna | 25.06.2010
další 4 fotky
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,
uvažuji o koupi Mercedesu CLK r.v. 1996 až 2002, nejlépe po faceliftu a rozhoduji se mezi 230 a 320. Chtěl bych se zeptat na Váš názor, co byste doporučili, na spotřebu a celkové provozní náklady a na co si dát při koupi pozor, jsem mladý pracující člověk (19 let), automechanik.

Děkuji.
Valter Kremer


Odpověď

Když se v roce 1995 přestalo vyrábět kupé odvozené od třídy E – W124, očekával každý jeho nástupce na základě nově představené třídy E – W210 se čtyřokou maskou. A skutečně o dva roky později bylo představeno kupé rovněž se čtyřokou maskou s mírně dynamičtějším výrazem. A tak možná plno lidí ani nepostřehlo, že pod líbivým kabátem se skrývá technika menší třídy C - W202, vyráběné v letech 1993 až 2000. Kupé CLK první generace vydrželo ve výrobě do roku 2002, kdy byl představen jeho zaoblenější nástupce na základě nové třídy C - W203 a odvozený kabriolet CLK byl nahrazen o rok později.
Nabídka motorů vycházela rovněž z třídy C, byla ovšem o něco omezena. Zejména zde vůbec nenalezneme žádnou vznětovou jednotku. Na výběr byly tedy pouze zážehové čtyř, šesti a osmiválcové motory. Osmiválcové verze se nejen na našem trhu vyskytují velmi zřídka a nejslabší nepřeplňovaný dvoulitr (CLK 200 – 100 kW) svými dynamickými výkony výrazně zaostává, i když z hlediska spolehlivosti na tom není vůbec špatně a tak na výběr je skutečně dobré zvažovat nejhojněji zastoupené a Vámi zmíněné verze CLK 230K – 145 kW nebo CLK 320 – 160 kW. Po faceliftu v roce 1999 se pod kapotu dostala přeplňovaná verze dvoulitru se 120 kW a dnes můžete narazit i na jeho 141 kW verzi nabízenou jen pro některé trhy (Itálie, Portugalsko). Plnění přeplňovaných čtyřválců nezajišťuje obvyklé turbodmychadlo poháněné výfukovými plyny, ale mechanicky poháněné Rootsovo dmychadlo značky Eaton. Výhodou je absence známého turboefektu a tyto motory zabírají slušně téměř od volnoběžných otáček, přičemž například verze 230K dosahuje maxima točivého momentu 280 Nm v širokém rozsahu 2500-4800 otáček za minutu.
Shrňme si tedy základní rozdíly mezi zvažovanými variantami. U obou verzí lze dosahovat slušných rychlostních průměrů a dynamických parametrů, přičemž šestiválec 320 se dostane na 100 km/h o 0,7s (7,4s) dříve a při snaze o dosažení maximální rychlosti se ručka tachometru zastaví o 5 km/h (240 km/h) dále. To vše při téměř shodné spotřebě, nebo jen o cca 0,5 l vyšší, která se u obou verzí bude v průměru pohybovat mezi 10 a 11 l/100km. Z hlediska pravidelného servisu je náročnost obou jednotek rovněž shodná. Servisní interval na výměnu oleje byl stanoven na 15 000 km a rozvody jsou u všech verzí poháněny dvouřadým řetězem. Po faceliftu jsou vozy opatřeny ukazatelem upozorňující na nutnost výměny oleje v závislosti na způsobu používání automobilu (četnost studených startů, krátké jízdy…). Šestiválec 3,2 V6 s tříventilovou technikou měl premiéru právě v tomto automobilu a později byl použit v mnoha jiných modelech nejen značky Mercedes (např. i Chrysler). Díky proměnné délce sání je maximální hodnota točivého momentu 315 Nm dostupná v rozmezí otáček 3000 až 4800 za minutu. Tento motor je v porovnání se čtyřválcem tišší a kultivovanější a přináší o něco větší prestiž. Zvláštností tohoto motoru jsou dvě platinové svíčky na každý válec, které je doporučeno měnit po ujetí 100 000 km. Je nutno vyměnit tedy dvanáct svíček. Jejich cena se pohybuje v rozumných mezích v řádech stokorun.

Pro připravovaný článek o problematice filtrů pevných částic hledáme servis z Prahy a okolí, který se zabývá demontáží FAP. Pište na e-mail: zpravodajstvi@ebmsystem.com

 

Mluvit o rozdílu v povinném ručení u tohoto druhu automobilu je většinou zbytečné, ale možná pro Vás, jako mladého řidiče bez bonusů, by to mohlo rovněž sehrát jistou roli. Nicméně v součtu všech vlastností a servisní náročnosti není mezi oběma agregáty výrazný rozdíl, takže při výběru vozu by měl sehrát mnohem větší roli stav konkrétního automobilu. Snad jedině pokud byste hledal pouze manuální převodovku, tak musíte hledat mezi čtyřválci. Ta byla do roku 1999 pětistupňová a po faceliftu (mimo jiné poznáte podle integrovaných blikačů ve zpětných zrcátkách) v tomto roce dostala i šestý stupeň. Zároveň byl výkon verze 230K zvýšen ze 142 kW na 145 kW. Pro šestiválce se nabízel pouze pětistupňový automat, který ovšem pro CLK vůbec není špatnou volbou, uvážíme-li navíc, že práce manuální převodovky není nikterak přesná.
Při výběru konkrétního vozu si dejte pozor na časté úniky oleje z diferenciálu, dost často se setkáte se ztracenými pixely informačního displeje, jehož oprava je celkem nákladná. Objevují se rovněž vůle v řízení, které jsou částečně dány principem maticové převodky. U nově zakoupeného vozu doporučuji ověřit přesnost palivoměru, který občas v tomto ohledu selhával a byl příliš optimistický a mohl by Vám přinést nepříjemné problémy. Při používání si dejte pozor rovněž na únik oleje z automatické převodovky. Mohlo by potom dojít k jejímu poškození. Někdy nelze u automatické převodovky vyřadit polohu P, přičemž diagnostika převodovky nehlásí žádnou chybu. Na vině je špatné čidlo snímající polohu pedálu brzdy, které lze snadno vyměnit.
Pokud při koupi tohoto automobilu dodržíte základní pravidla koupě ojetého vozu, může Vám Mercedes CLK dobře sloužit při únosných servisních i provozních nákladech, které jsou plně srovnatelné s vozy dané třídy a nijak výrazně se nenavyšují kvůli prestižní značce na kapotě, jak by mohl někdo očekávat. Získáte tak vcelku spolehlivý, technicky propracovaný a i na dnešní dobu bezpečný automobil.

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
jiriez, 27.06.2010 13:39
To Ráďa- Zkušenosti s automatem jsou vlastní. Vana byla naprosto suchá (kontrolováno na rampě každého cca 1/4 roku). Přesto se ve 185 tkm automat odporoučel do věčných lovišť. Dala se z toho použít akorát skříň (a jednotka), planety se vztaly z jiných vylágrovaných převodovek, měnič repas, volnoběžka repas. Zatím jsem s tím najel 20 tkm a prozatím spokojenost. Je to můj první automat (vyjma nějakých krátkodobých vypůjčených), takže moje chyba, měl jsem si o tom něco přečíst. Na druhé straně je ta převodovka docela dobře zpřevodovaná, řadí, jak bych asi řadil já, plynelu bez škubání (mám ještě Volvo s pětikvaltovým automatem a převodovka je výrazně horši než ta z MB). Jinak se servisy souhlasím, moje zkušenosti jsou totožné, do autorizovaného servisu nemá smysl u nás jezdit. Chvilku to trvá, ale dá se sehnat šikovný mechanik.
wumpy, 27.06.2010 15:55
Naprostý souhlas s kvalitou se značkovými autoservisy MB v CZ. Ve firmě dodávka kupovaná nová u Samohýla ve Zlíně, při servisu ve Zlíně bylo oznámeno že někde něco bouchá u nápravy at se na to podívají. Sdělení bylo, že to bouchat má. Naštěstí auto jezdilo po celé republice a v jiném autorizovaném servisu bouchání v záruce opravili.
mufik.martin, 28.06.2010 06:58
Dalsi postreh z origo servisu MB, bracha ma novou sluzebni dodavku, po cca pul roce proste auto zhaslo a nejelo, v servise bylo receno, ze prelili olej a ze si opravu musi zaplatit sami, ze je to jejich vina....tak se ohradili ze auto je jen pul roku stare, olej nemelo jeste ani meneny, nikdo se v tom nehrabe a ze odmitaji nest vynu za dolevani....tak tedy dalsic nekolik dni v servisu a ejhle...nafta se dostala do oleje (nevim uz ted presne kudy, ale bylo ji tam hodne) takze opraveno v zaruce....trosku divne jednani na jednu z tech nejdrazsich znacek u nas...
Ráďa, 28.06.2010 07:22
Hm tak tvých zkušeností je mi líto. Já se naopak s automatem sžil okamžitě a nemůžu si to vynachválit. Můj styl je šlapat na pedály obecně lehce a konzistentně (to okamžitě každého zaujme když se mnou jede poprvé). Takže já se na dvojku nějak odlepím od země. Pak šup nejvyšší stupeň od volnoběhu a dobré. Kick jen tak ze 2x do roka. JJ řadí hezky a měkce, v 90% to ani nepoznám. O tom to je. Byť mám 140 a ne 202. To céčko máš dost krátce. Otázka co má za sebou ve skutečnosti. Nicméně 202 taky drží celkem dobře a dlouho. Každého 1/4 roku už je zbytečně moc. Tak pečlivý bych asi neuměl být. Zvláštní, protoře vana je přímo učebnicový příklad, tak by bylo vhodné přijít na to kde se to ztrácí ... Tak ať slouží
Milan, 28.06.2010 09:23
a to jste ještě nebyli u Hoška Brno - starší vito, výměna oleje v matu, auto k němu dojelo, naúčtovali si i to co jsme nechtěly /první hádka/, vyvezli auto před servis, rozjedeme se a po 100m stojíme, vůbec se k autu nehlásily /druhá hádka/. pokuď nemáte minimálně zlatou VISU a nedejbože se podívate co platíte, tak jste pro ně je zákazník druhého řádu a takhle se i chovají.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů