Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz C 220 CDI

Poradna
Martin Vaculík | 30.11.2006
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den!
Mám možnost koupit Mercedes C 220 CDI r.v. 1999 (první generace céčka po faceliftu). V autech se celkem vyznám, tohle auto jsem si už i vyzkoušel (motor otáčky drží na volnoběh bez problémů, nekouří, nerachtá), ale přesto bych se rád zeptal na Váš názor.
Lze doporučit automat (chci to auto pro manželku, která by automat vyloženě preferovala)? K autu je i servisní knížka, vstřikovače měněny doposud nebyly... Jak moc "bezúdržbový" je rozvodový řetěz, který to auto údajně má mít? Mám si vyloženě dávat na něco pozor a pokud ano, jak to poznám? Tohle bude moje první zkušenost s touto značkou, jinak jsem jezdil s Fordy (Mondeo, Focus), Audi (80, A4), Opel (Astra a Corsa), Volvo (S 40 a S 60), Hondou (CRX a Civic) a Passatem (1.8 T a 2.8).

Díky za cenné rady!
Jirka K.


Mercedes-Benz C bych sám bral

Pro C první generace mám osobně slabost a vymlouvat Vám jej určitě nebudu. Osobně mi vadí jen pazvuky, které se zcela proti tradici mercedesu v první generaci třídy C občas ozývají z plastových částí interiéru. Jinak skvělé auto s vynikajícími jízdními vlastnostmi, se kterým se přes jeho konzervativní zaměření nechá jet i dost sportovně.

Když nedrží otáčky

Kdyby motor 2,2 CDI nedržel na volnoběh otáčky, byl by vadný regulátor tlaku paliva. Tuto závadu nelze odhalit předem, prostě se jednoho dne vyskytne, obvykle tak kolem 150 až 200 tisíc km. Regulátor stojí myslím kolem pěti tisíc Kč a hlavně pozor na odbornou montáž – jeho „špička“ obsahuje miniaturní laserem vrtané sítko, které se dotykem ruky může poškodit.

Automat je správná volba

Automat je rozhodně u M-B C, kór dieselového, jediná správná volba. Manuální převodovka se zde často mstí rázy při řazení, typicky se „kopanec“ do podlahy ozve při méně citlivém sešlápnutí spojky, když je soustava ještě v tahu (nebo jen brzdíte motorem). Příčina je konstrukční – výrobce chtěl zamezit šíření vibrací čtyř a pětiválcových motorů, proto poháněcí soustavu vybavil jistou mírou pružnosti (sám kardan, gumová spojka vzadu atd.). Rozpojení napružené soustavy v tahu však vyvolá ráz, typické zarachtání, které znají třeba řidiči autobusů Karosa, když prudce sešlápnou spojku. Proto nejen žena, ale i muž, který si chce užít pohodovou jízdu, by měl u dieselových mercedesů volit automatickou převodovku. Navíc C 220 CDI již má kvalitní a inteligentní pětistupňové ústrojí, které třeba v klesáních zabraňuje samovolnému rozjíždění vozidla podřazením.

Bezúdržbový řetěz (většinou)

Rozvod řetězem je za normálních podmínek skutečně bezúdržbový. Některé mercedesy však toho mají za sebou tolik, že již je řetěz opotřebený, často se to ozývá jako takové pulzující či rachtání. Nelze říci, při kolika km to bývá, více než na proběhu záleží zde na počtu studených startů, mnohé taxíky mají najeto 700 tisíc km a jelikož jejich motory nikdy nevychladly, tak mají řetěz stále původní a bez vůlí. Oprava bude hodně drahá, závisí zda postačí vyměnit řetěz, či zda budou hotové i jeho „plunžry“ a řetězová kola.

Na co pozor

Auto jako takové je spolehlivé a mechanicky robustní. Zkontrolujte, zda nebylo svařováno výfukové potrubí. Spíše, než že by prorezlo, tak zde občas praská. Pokud se z motoru ozývá silné klepání, nemusíte panikařit a vykřikovat něco o vylágrování – bývá to jen vůle v unašeči hřídele vysokotlakého vstřikovacího čerpadla. Nepodceňujte tvrdý chod, zejména při rozběhu z nízkých otáček, a také vyšší kouřivost. Vadné vstřikovače systému Common Rail (Bosch) nevyměněny zvládnou propálit i díru v pístu. Obvykle vydrží 200 až 250 tisíc km (ne v městském provozu), pak je musíte vyměnit (exchange systém za 6000 Kč/ks).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
jiriez, 01.12.2006 11:49
Mám C 220 CDI v automatu (ještě čtyřkvalt), jezdí to max. 200 km (ale je mi toho auta líto - optimum tak 150 - 160 km). Spotřeba okolo 7 l nafty (i okolo šesti, pokud se jede plynule a moc se neakceleruje, pod šest to nejde, přes 8 l skoro nikdy).
Honza, 23.12.2006 23:36
Nevíte jak jsou na tom se spolehlivostí a spotřebou starší dieselové motory 2.2D - 70 kW a 2.5D - 83 kW oproti motorům CDI? Při kolika najetých kilometrech je třeba udělat repasi turba, výměnu vstřiků...
Díky za odpověď.
PetrP, 16.01.2007 09:20
2.2d radeji nebrat. Je tam pouzito rotacni cerpadlo Lucas a neziskalo prilis dobrou povest. 2.5D je dobra volba, kdyz clovek prilis nespecha. Takovy velmi svizny traktor (mysleno v dobre). Asi nejlepsi nafta, kdyz ne CDI, je 250 DT, 110kw a spolehliva konstrukce je zarukou zazitku a dobreho svezeni. Jinak jak uz bylo receno driv, zalezi hlavne na tom, jak se predchozi majitele k auto chovali.
anonym, 23.07.2008 11:38
Zdravím! Tiež som sa zahladel do C 200 Kompresor, perfektne zachovalý, s komplet dokumentáciou a klúčmi, tiež z italie, len by ma tak okrajovo zaujímalo aku to má asi spotrebu???
shadows, 30.12.2020 18:32
Koupil jsem vozidlo a nevšiml jsem si hned že na monitoru se objevila uzpráva o ESP, že je v poruše. Tak bych chtěl vědět co to znamená a zda s autem mohu dále jezdit. Vše jinak funguje, brzdí bezvadně jen levé zadní kolo má malou účinnost u ruční brzdy. Prosíl bych někoho kdo tomu rozumí at mi poradí zda to nevadí při jízdě a co bych s tím měl udělat, kromě toho, že bych musel jít s vozidlem do značkového servisu, nebot tam bych se asi nedoplatil, Jsem z FMístku a tel. 732735920.Jinak vozidlo je v dobrém stavu a udivilo mne, že i spodek vozidla je absulutně bez jakéhokoliv náznaku po rzi, Taktéž nevykazuje žádné vůle, a je ted po STK po dovozu z Itálie.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů