Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda5 - dokáže překvapit

Testy
Petr Šikl | 21.11.2008
dalších 59 fotek
foto: Petr Šikl
Chcete MPVéčko a přitom žádate sportovní svezení? Že tato kombinace není možná? Ale je. Mazda5 je toho jen a jen důkazem.

"Pětkovou" Mazdu jsme již několikrát podrobili redakčnímu testu. Poprvé to bylo s benzínovým dvoulitrem, podruhé s osmnáctistovkou v základní výbavě. A dnes tedy logicky zbývá se seznámit s dieselovou pětkou v plné výbavě, která je určena náročným zákazníkům. Za necelý milion dokáže stejně jako řada konkurentů poskytnout sedm míst, dostačující a úsporný motor, bohatou výbavu a požitek z jízdy při dostatečném komfortu. Stačí na konkurenci?

Exteriér: krasavice

Bílá barva se za poslední dva roky stala doslova módní záležitostí. Některá auta v bílém kabátě vypadají doslova úchvatně, některá spíše připomínají firemní dodávky. Námi testovaná Mazda patří rozhodně do první skupiny. Ve verzi GTA je atraktivní a v bílé vynikají ostré křivky. Pětka není na pohled čistokrevným velkoprostorovým vozem. Její karoserie spíše připomíná mix kombi a MPV.

(+) design

Interiér: 5+2

Sedmimístné uspořádání se stalo hitem. Nejen čeští motoristé rádi sahají po těchto vozech přičemž přepravní kapacitu nemají jak využít. Většinou rodina čítá čtyři členy a třeba psa. Je to však jejich rozhodnutí. Osobně upřednostňuji pětimístné (resp. čtyřmístné) uspořádání a pro posádku i zavazadla více prostoru. Snad každý dobře ví, že pokud jede například na dovolenou ve čtyřech, je zavazadel požehnaně. I z tohoto důvodu mi sedmimístné MPV připadají naprosto scestná. Pojedou-li například dva "dospěláci" a čtyři až pět dětí, zavazadla nemají kam dát. Částečným řešením může být "rakev" na střeše. Pokud bych osobně toužil po Mazdě5 nemám příliš na výběr. Pětimístná verze je dostupná pouze v nejnižší výbavě CE s benzínovou osmnáctistovkou nebo slabším dvoulitrovým dieselem. V ostatních stupních výbavy a silnějších motorizací se dodává pouze jako sedmimístná (třetí řada sedadel se naštěstí vyklápí z podlahy).

Sedadla v druhé řadě jsou podélně posuvná a prostřední sedadlo lze sklápět a využít ho jako opěrku rukou, což zajisté uvítají dospělé osoby. Ono je totiž ztěží využitelné. Rozměrově se jedná o 1/2 krajního sedadla. Zavazadlový prostor nabízí při využití třetí řady sedadel pouhých 112 litrů objemu. Pokud se třetí řada schová v podlaze, je rázem k dispozici 426 litrů. V pětimístné verzi bez třetí řady sedadel se nabízí objem 538 litrů. Sedadla v druhé řadě nelze vyjímat, což je vzhledem ke konkurenci škoda.

Mazda vyniká příkladnou ergonomií a ztěžovat si v interiéru mohu pouze na méně vzhledné tvrdé plasty a jistou strohost. Boční posuvné dveře zajišťují dostatečný prostor pro nastupování. Bohužel u testovaného kousku občas stávkovala elektronika starající se o posuv dveří. Naštěstí lze elektrický pohon dveří deaktivovat a ovládat je manuálně.

(+) posuvné dveře
(+) prostornost
(+) odkládací schránky
(+) audiosoustava Bose
(+) výhled
(-) použité plasty a strohost
(-) průměrné dílenské zpracování
(-) menší variabilita
(-) občasná nefunkčnost posuvných dveří /elektrický posun/
(-) navigace /hrubý rastr LCD, po opětovném startu ztráta zvoleného cíle atd./

Motor: solidní pohon

Dvouliltrový turbodiesel produkuje výkon 105 kW dostupný v 3500 ot./min. a maximální točivý moment vrcholí hodnotou 360 Nm při 2000 ot.min. Tyto údaje bohatě postačí na zdolání stokilometrové rychlosti za rovných 11 vteřin a pokoření maximální rychlosti 196 km/h. Po nastartování se dieselový agregát projevuje srovnatelně s ostatními diesely na trhu. Po zahřátí se hrubý zvuk vzdálí a stává se klidným a relativně tichým společníkem. Pokud mu však naložíte, začne s produkcí líbivého mírně jadrný zvuku připomínající benzínové pětiválce. U sportovně pojatého MPVéčka bych ocenil rychlejší a ostřejší reakci motoru na plynový pedál. Rozsah využitelných otáček není zrovna největší, ale díky solidní převodovce není změna rychlostního stupně problém.

Pětka bohužel nemohla projít klasickým testem spotřeby. Naměřené údaje však plně odpovídaly údajům výrobce. Průměrná spotřeba po celotýdenním testu se ustálila na výrobcem předepsané hodnotě 6,1 l/100 km.

(+) adekvátní spotřeba
(+) solidní výkon a jeho průběh
(+) zvukový projev při jízdě
(-) mdlá reakce motoru na plynový pedál
(-) zvukový projev při startu

Jízdní vlastnosti: s geny sportovce

Kdo před lety toužil po sportovně laděném "eM-Pé-Véčku" měl prostě smůlu. Vše se změnilo až s příchodem Fordu S-Maxem a právě dnes testované Mazdy5, která díky hydraulickému posilovači dokáže zprostředkovat dostatek informací o dění pod předními koly. Trochu tvrději naladěný podvozek dokáže být překvapivě komfortní. Většinu nerovností testovaná Mazda dokázala dobře utlumit, přičemž svým chováním na silnici připomíná spíše větší kombi než vůz kategorie MPV. S "Pětkou" můžete pohodlně cestovat napříč republikou, a když přijde chuť nemusíte se nikterak krotit. Předvídatelným a čitelným chováním vyniká dokonce v zatáčkách, kde dokáže ukázat záda nejednomu hatchbacku.

(+) jízdní dovednosti
(+) řízení
(+) ovladatelnost
(+) brzdy
(-) tuhé řazení

Závěr: téměř ideální MPV

Pokud rádi řídíte a z nějakého důvodu potřebuje MPV, je pětka ideálním kandidátem. Dieselový motor poskytuje dostatečný výkon při dlouhých cestách i pro dovádění na okreskách. Přitom dokáže být úsporným. Chválu si zaslouží komunikativní řízení, přesné řazení, dobře dávkovatelné brzdy a jistý podvozek se sportovními geny. Pozornosti by neměly ujít ani praktické boční posuvné dveře usnadňující nastupování. Mínusem je strohý interiér s nekvalitními plasty, menší variabilita a průměrné dílenské zpracování.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 565
Šířka (mm)
1 755
Výška (mm)
1 665
Rozvor (mm)
2 750
Rozchod kol vpředu (mm)
1 530
Rozchod kol vzadu (mm)
1 520
Provozní hmotnost (kg)
1 535
Maximální hmotnost (kg)
2 250
Počet míst (os.)
5 / 7
Objem zavazadlového prostoru (l)
112 - 969
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 998
Vrtání x zdvih (mm)
86,0 x 86,0
Max. výkon kW (k)/ot./min.
105 (143) / 3 500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
360 / 2 000
Spotřeba
Město
7,3
Mimo město
5,4
Kombinovaná
6,1
CO2 (g/km)
162
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
196
Max. rychlost (km/h)
11,0
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hydraulický
Brzdy
Vpředu
Ventilované kotouče (300 mm)
Vzadu
Kotouče (302 mm)
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205 / 50 R17
Ráfky
6,5JJ x 17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
579.900 (1.8i CE)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
957.900 (GTA NAVI)
Cena příplatkové výbavy (Kč)
14.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
971.900
Příplatková výbava
Metalický lak
14.000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
vasapasa, 23.11.2008 13:29
.....radime to psali v časopise přece !!!
Konrad, 24.11.2008 11:20
Auto je to hezke, ale ma jednu podstatnou vadu, v podstate je pouze ctyrmistne...
donald, 24.11.2008 14:09
Ne, jsem kreslený Kačer Donald. Taky nechci, aby po mně hned nějaká užeovka vyjela. Ale bez diskuse, pořádnou kočku poznám.
pargi, 24.11.2008 16:56
A ty kupuješ autá, abys mohl vykládat soudedům, kolik stojí? To se seš tedy docela ubožák, ale blbí lidi taky lidi...
VladaM, 22.04.2021 08:59
Zadní (poslední) řada sedadel jde vyndat celkem snadno.
Je to na tuším 5 šroubů.
Tedy u roku 2009.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů