Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda5 1.8i - v čem je jiná?

Testy
Petr Šikl | 14.01.2008
dalších 42 fotek
foto: Karel Směšný / Petr Šikl
Zájemci o velkoprostorový mohou vybírat z pestré nabídky MPVéček různých značek. Proč by měli zvolit zrovna dnes testovanou Mazdu5? Nabízí víc než konkurence? Čím vyniká?

Snad každá automobilka má v segmentu velkoprostorových automobilů svého zástupce. A jinak tomu není ani u japonského výrobce vozů Mazda. Ta navíc v této třídě automobilů není žádným nováčkem. Na přelomu tisíciletí nabízela menší MPV pod názvem Premacy a větší velkoprostorový vůz jednoduše pojmenovaný MPV. Časy se mění a Mazda z obou vozů vytvořila kompromis v podobě Mazdy5. Za základ posloužil prodloužený podvozek kompaktní trojky díky čemuž má nejlepší předpoklady pro skvělé jízdní vlastnosti. Nebudu předbíhat a o pár řádků níže se podíváme co všechno dokáže nabídnout základní verze s příjemnou cenovkou půl milionu korun.

Karoserie: sportovní střih

Největším problémem, který musí řešit konstruktéři spolu s designéry je, aby rodinné eM-Pé-Véčko nevypadalo jako dodávka. Proto se automobilky snaží o atraktivní design a zachování maximálního prostoru pro cestující a zavazadla. Jinak by tato kategorie vozů ztrácela účel. Mazda tento problém vyřešila po svém a s odstupem času mohu konstatovat, že znamenitě. Mix mezi kompaktním a velkým "eM-Pé-véčkem" se povedl. Karoserie vypadá po letech stále atraktivně a stále láká nové zájemce. Sportovní střih a řešení bočních posuvných dveří je hlavní předností. Při pohledu z boku si nelze všimnout velkého rozvoru 2 750 mm, který byl docílen prodloužením podvozkové platformy Mazdy3. Poměrně krátké převisy karoserie vpředu i vzadu přidávají na zajímavosti.

(+) stále atraktivní design
(+) praktické boční posuvné dveře

Interiér: stroze a účelně

Dvojice předních dveří je klasické koncepce. Přístup na druhou (příp. na třetí) řadu sedadel je řešen pomocí posuvných dveří, které oceníte vždy při parkování ve stísněném prostoru. Vystupování a nastupování je díky tomuto řešení mnohem příjemnější než u běžných křídlových dveří. Když už jsme u zadních sedadel, je nutné si říci, že plně využitelná budou jen dvě krajní sedadla. To prostřední již svým vzhledem je spíše nouzové. Pokud toužíte v druhé řadě po třech plnohodnotných sedadlech, jste na špatné adrese.

A je čas se přesunout o řadu dopředu. Přední sedadla nabízí dostatek místa, vynikají dobrým tvarováním a jejich seřízení probíhá rychle, snadno a v dostatečném rozsahu. Při dlouhých cestách vždy nejen řidič ocení loketní opěrky. Bohužel v testovaném voze se loketní opěrka nacházela jen na sedadla řidiče. Navíc byla příliš úzká, a tak na pohodlí nepřidala. Za tříramenným volantem najdete spíše vzpřímenější pozici, která na druhou stranu zaručuje bezvadný výhled z vozu všemi směry. Všechny ovládací prvky jsou v dobrém dosahu a jejich využívání je intuitivní. V kapličce za volantem naleznete klasické kruhové ukazatele, které vynikají dobrou čitelností. Na středovém panelu se nacházejí ovládací prvky audisoustavy. Pod ní jsou umístěny kruhové ovladače manuální klimatizace. Středový panel ukončuje výstupek s řadící pákou, která by mohla být od panelu dále.

Zavazadlový prostor v pětidveřovém provedení nabízí dostatek místa pro čtyř-člennou rodinu. S objemem 538 litrů v základním uspořádání se mezi konkurenty neztratí. Po sklopení druhé řady sedadel se lze dostat na hodnotu 969 litrů. V sedmimístném uspořádání je to již horší. Záleží však na preferencích každého motoristy, zda chce potřebuje převést více osob, či zavazadel. Páté dveře se vyklápějí dostatečně vysoko a přístup je do zavazadelníku velmi dobrý. Pod podlahou se skrývá pouze dojezdová rezerva.

(+) variabilita
(+) ergonomie
(+) dobrý výhled z vozu všemi směry
(-) loketní opěrka
(-) použití lacině vypadajících plastů
(-) prostřední sedadla v druhé řadě

TIP: Mazda5 1.8 - za kolik jezdí? 

Motor: stará dobrá osmnáctistovka

Testovanou pětku poháněl základní agregát. Tím je benzínová osmnáctistovka s výkonem 85 kW opři 5300 otáčkách. Točivý moment dosahuje hodnoty 165 Nm při 4000 ot./min. Kořeny tohoto čtyřválce bychom museli hledat o několik zpětně, ale stále platí že vyniká velmi kultivovaným chodem a rád se vytáčí. Pro běžnou jízdu ho není třeba příliš vytáčet. Na rozměry vozu poskytuje slušnou dynamiku. Pokud však budete spěchat, musíte jít do otáček, což se sice projeví vydatnější akcelerací, ale také zvýšeným hlukem a spotřebou.

Jízdní vlastnosti: špička v segmentu

Nejprve musím začít největší předností této Mazdy. A tou je podvozek. Osobně nemám příliš v lásce vozy kategorie a MPV díky jejich horším jízdním vlastnostem za kterou stojí zvýšená hmotnost, nafouklá karoserie s vysoko položeným těžištěm atd. Podvozek se povedlo naladit téměř ideálně. Konstruktérům se podařilo skloubit komfort spolu se sportovním pojetím. Díky tomu projíždíte zatáčky bez většího náklonu s naprostou jistotou a pětka si nechá líbit na vůz kategorie MPV neskutečné věci. Přesto podvozek není tuhý a poskytuje dostatečný komfort srovnatelný s mnohem měkčeji naladěnými vozy. Nastavení se povedlo a Mazda vyžehlí většinu nerovnostní bez povšimnutí posádky. O větších nerovnostech jste vzdáleně informováni. Jedinou slabinou komfortně pojatého nastavení je větší náchylnost na boční vítr a horší stabilita na dálnici při vysokých rychlostech (stejně jako u konkurence).

Podvozku sekunduje i samotné řízení, které je zároveň přesné a není přeposilované. Pochvalu zaslouží i řazení. To je přesné a má jasně definované dráhy. Prostě řadit a kroutit volantem je v tomto voze radost. Pětka se řídí téměř stejně lehce jako hatchback nižší střední třídy. A to je dobře. Už víme, že s touto Mazdou je radost jezdit mimo obce a města. Jak si tedy vede ve městech? Překvapivě dobře. Klidná jízda ji dělá dobře. I rozbitá dlažba nečiní žádný problém. A teď se ještě musíme podívat na dálnice. Tam je jízda s pětkou v základní motorizaci slabší. Pro maximálně komfortní cestování je nutné udržovat rychlost kolem 120 km/h. Poté se již otáčky motoru nebezpečně přibližují čtyřtisícové hranici. Pokud jste zvyklí cestovat rychlostí 140-150 km/h, motor točí díky absenci šestého rychlostního stupně téměř 4500 otáček. Do kabiny proniká více hluku od motoru a spotřeba roste.

(+) špičkové jízdní vlastnosti
(+) stabilita
(+) řazení
(+) řízení
(+) brzdy
(-) absence 6. rychlostního stupně
(-) náchylnost na boční vítr

Srovnání s konkurencí

 

výkon (kW)

 

cena (Kč)

 

Mazda 5 1.8i

 

85

 

570.900

 

Citroën Grand Picasso 1.8i

 

92

 

614.900

 

Toyota Corolla Verso 1.8 VVT-i

 

95

 

699.900

 

Opel Zafira 1.8i

 

103

 

605.900

 

Volkswagen Touran 1.6i

 

75

 

614.900

 

Honda FR-V 1.8i (6MT)

 

103

 

619.000

 

Závěr: best price

Před vynesením rozsudku nad Mazdou 5 se nejdříve musíme podívat ke konkurenci. Ta nabízí většinou srovnatelnou výbavu a podstatně vyšší cenu. Mazda 5 dále poráží většinu konkurentů o stupeň lepšími jízdními vlastnostmi, snadným ovládáním a konstrukcí zadních dveří. Na druhou stranu mírně ztrácí v kvalitě použitých plastů, ve strohosti interiéru a absenci šestého rychlostního stupně. Za cenu nepřesahující 600 tisíc jen těžko najdete lepší a dostupnější MPV.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 505
Šířka (mm)
1 755
Výška (mm)
1 665
Rozvor (mm)
2 750
Rozchod kol vpředu (mm)
1 530
Rozchod kol vzadu (mm)
1 520
Provozní hmotnost (kg)
1 395
Maximální hmotnost (kg)
2 090
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
538 / 969
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 798
Vrtání x zdvih (mm)
83,0 x 83,1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
85 (115) / 5 300
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
165 / 4 000
Spotřeba
Město
10,7
Mimo město
6,3
Kombinovaná
7,9
CO2 (g/km)
190
Palivová soustava
Palivo
Bezolovnatý benzín 95
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,4
Max. rychlost (km/h)
182
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Elektrohydraulické
Brzdy
Vpředu
Kotoučové ventilované 278 mm
Vzadu
Kotoučové 280 mm
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
195 / 65 R15
Ráfky
6JJ x 15
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
570.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
570.900
Celková cena testovaného vozu (Kč)
570.900
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 14.01.2008 10:42
Dobrý den, proč nebyl mezi konkurenty uveden Ford C Max? Kvalitou i cenou je srovnatelný, designem (čistě subjektivní, osobní názor) mi připadá sportovnější, ne tolik těžkopádný jako Mazda
anonym, 14.01.2008 20:44
Velikosti se ale Mazda 5 blizi spis Fordu S-Max, rekl bych.
anonym, 14.01.2008 22:24
souhlas, C-Max je proti 5 drobek
anonym, 15.01.2008 09:38
C Max je určitě srovnatelný, Mazda 5 je sice delší o cca 10cm, ale je užší. S Max je o 25cm delší než Mazda, to už je rozdíl.. Naproti tomu Verso, které je v tabulce konkurentů, je kratší i užší než C Max, Zafira jen o 6 cm delší, šířka skoro stejná.. Takže C Maxe bych nevynechával
anonym, 20.01.2008 00:39
Ford oproti Mazde miva zakladni cenu dobrou, ale je treba jeste doplacet za to, co maji Mazdy uz v zakladu (napr. hlavove airbagy). Pri srovnatelne vybave bych u Fordu cekal cenu vyssi, ale jinak C-maxe mohli zminit samozrejme taky.
BTW podobne to plati i o skodovkach, doplaci se treba i za ESP a to i ve verzi Elegance...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů