Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda3 (1,6 MZ-CD) - zkušenosti po třech letech

Recenze uživatelů
Kamil (38) - Krnov | 14.02.2008
dalších 5 fotek
foto: autor
Minulý měsíc jsem velmi dobře a bez jakýchkoliv problémů prodal Mazdu 3, max. výbava (touring) s naftovým motorem o objemu 1,6 cm3, teď po měsíci s jiným vozem (Kia Ceed combi) mohu jen v dobrém vzpomínat…
Značka:Mazda
Model:3
Typ:Mazda 3 1,6 MZ-CD (nafta)
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1600
Palivo:nafta
Rok výroby:2005
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:125000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:5,8
Předchozí vozidlo:Škoda Octavia

Před třemi lety mi bylo umožněno za velmi výhodných podmínek získat Mazdu 3 s naftovým motorem a používat ji jak pro firemní tak soukromé účely. Moje volba padla na model hatchback z ryze z praktického hlediska, dle mého názoru (a nejen mého) je sedan vzhlednější. U sedanu je kufr dle technické dokumentace o nějaký ten litr větší ale velmi malý přístup rozhodl o verzi s otevíracímí zadními dveřmi. Vozidlo jsem dovybavil praktickými zástěrkami a tažným zařízením., na salónu jsem také dokoupil střešní nosiče protože u tak mladého vozidla (na trhu asi 9 měsíců) druhovýroba nenabízela nic. Sériová výbava byla opravdu bohatá a prakticky nebylo co přidat, výbava obsahovala: aut. klimatizaci, 8 x airbag, protiprokluzový systém kol (ASR), ABS, originál autorádio, centrál dálkový, imobilizér, el. okna, posilovač řízení, palubní počítač, multifunkční volant, nastavitelný volant, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, tónovaná skla, otáčkoměr, el. zrcátka, venkovní teploměr, mlhovky, dělená zadní sedadla a manuální převodovku.

Kvalita zpracováni vozidla byla velmi důkladná, samotný výběr použitých materiálu velmi dobrý. Jediný problém jsem zaznamenal již po 30 tis km, mírně se začal opotřebovávat potah řidičova sedadla v sedáku i opěradle na boku ve směru vystupování z vozidla. Protože jsem s vozidlem jezdil ze 70% sám, toto opotřebení sedadla spolujezdce se začalo podobným způsobem projevovat až kolem 100 tis km. Zmiňuji to proto , že je možné u bazarového vozidla toto opotřebení pozorovat již kolem 50 tis km a nemusí to být znakem upraveného tachometru. Zadní sedadla mají velmi příjemný sklon vzad, i přesto že není možné s nimi jakkoliv pohybovat cestování na těchto sedadlech je dobré. Jsem člověk průměrného vzrůstu (178 cm), řidičovo sedadlo mám raději více vzadu než vpředu, při tomto nastavení vzadu zůstává stále dosti místa na nohy i hlavu dospělého člověka. Uprostřed zadního opěradla se nachází loketní opěrka která zpříjemňuje cestování ale nepřináší pohodlí uprostřed sedícímu pasažérovi.

Mazdu poháněl motor z produkce PSA o objemu 1.6 cm3 o výkonu 82 KW. Myslím, že o tomto motoru bylo již napsáno mnoho (používá ho Ford Focus, Peuegot 307, Citroen C4), výkon dostatečný, při plném obsazení trošku ztrácí na výkonu ale i při cestování s rodinnou na týdenní lyžovačku bohatě vyhovoval. Vzhledem k mým 'zrychleným přesunům' kdy se cestovní rychlost pohybovala i na hranici 190 km/h byla spotřeba velmi příznivá. Dle poctivých měsíčních uzávěrek jsem spotřebu vypočítal přesně na 5,85 l/100 km za celých 125 tis km. V prvních měsících bodového systému jsem se hravě dostal na hranici 4-5l na nádrž.


Poruchu na motoru jsem nezaznamenal ani jednu, pravidelně jsem navštěvoval jeden kvalitní značkový servis. Spotřeba oleje se po první výměně zastavila na 0, během prvních 20 tis motor 'zpapkal' téměř litr. Při 80 tis km se mírně začala ztrácet chladící kapalina, servis v záruce (zdarma)vyměnil vodní pumpu. Jinak motor neměl žádnou chybu, žhavit jsem ho viděl pouze pod -15°C, chytal skvěle a vřele ho všem doporučuji.

Kvalitu podvozku jsem si uvědomil až teprve teď (sedlám KII CEED), trojka seděla jako přikovaná. Obutá byla na letních 16-ctkách (rozměr si již nepamatuji) a zimních 15-ctkách. Podvozek mě nikdy nezklamal i když jsem ho někdy v zatáčkách testoval téměř až na doraz, pořád jsem měl rezervu v elektronice, která, jak jsem zkoušel v zimě, vždy dokázala vozidlo správně usadit na vozovku. Jednou po zimě jsem v díře hluboké přes 15 cm prorazil letní pneumatiku, rána to byla veliká, počítal jsem že to odnese i hliníkové kolo, avšak to odnesla pouze pneumatika s bublinou na boku. Podvozek jsem okamžitě nechal překontrolovat v servise (myslel jsem na ohlé rameno nebo čep) ale vše bylo OK včetně geometrie !!!!

Všechna čtyři kola byla osazena kotoučovými brzdami, výměny obložení na předních kolech vždy po 40 tis. km, zadní po 80 tis ujetých km. ABS plnilo svou funkci skvěle, nezaznamenal jsem žádnou poruch ani opravu, naopak mě párkrát dostalo z průšvihu. Zde bych možná doporučil výrobci udělat ABS s možností vypnutí, při tak dobrém podvozku a pneumatikách bych v létě tento vypínač určitě použil.

Karoserie je dostatečně tuhá, nevrže a nemlátí, dveře se zavírají tiše a bez námahy včetně pátých dveří. Úhel otevírání je také dostatečný. Zde bych vyzdvihl možnost otevření pátých dveří při instalaci dlouhého střešního boxu nebo samostatných lyží (Kia ceed combi to nedokáže!), je s podivem, do jakého detailu konstruktéři v Japonsku přemýšlí!

Topení dokážu také ohodnotit až teď, topilo i v těch největších mrazech téměř okamžitě a po ujetí 3-5 km v mrazech okolo -10°C bylo v autě příjemně, motor byl zahřátý téměř na 80°C! Digitální klima neměla chybu, 2x jsem ji nechal vyčistit od bakterií, doplnit náplň nebylo potřeba.

Jak se říká, co na autě není - nezlobí, zde to neplatí vůbec. Vše včetně elektriky fungovalo bezvadně, žárovky v předních světlometech jsem měnil až třetí rok, vzadu kromě osvětlení SPZ vůbec - ach ta japonská kvalita! Zde jedna podstatná výtka výrobci - přední mlhové světla mají velmi tenký plast místo skla, stačí ten nejmenší kamínek a je prasklé, potom se rosí a musíte ho vyměnit, já to udělal 2x, potom jsem to vzdal a prodal (jedna mlhovka stojí 5000 Kč!)

Poslední co bylo nutné na autě vyměnit ve 120 tis km byl čep a podložka na PP poloose. Závada se projevovala nepříjemným klepnutím při zařazení zpátečky a následně jedničky, auto bylo již po záruce, cena opravy 3500 Kč.

Ceny oprav jsem uvedl pouze u závad jinak se na vozidle dělal pouze pravidelný servis (olej, filtry, diagnostika).

Vzhledem k minimu problémů, dobrému motoru, kvalitnímu zpracování a spolehlivost toto auto komukoliv doporučuji (měli jsme na firmě 4 a všechny bez poruch, jedno má najeto 170 tis a nemělo opravu ani poruchu žádnou!). Neberte tuto recenzi jako vychvalování značky (i když to tak vypadá), ale jako konstatování faktu.



KladyZápory
kvalita zpracování přední mlhovky
spotřeba rychlé opotřebení předních sedadel
ekonomika provozu cena nového vozu
spolehlivost chybí klimatizovaná schránka na nápoje
dobrá prodejnost ojetiny  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.43
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 16.02.2008 17:46
nejde jen o to jestli je motor od frantíků či němců....Ale jak ho automobilka použila a nastavila...Někteří Japonci Nissan,Mazda berou PSA motory ale mnohdy jsou nalazeny a upraveny mnohem lépe! A nezapomínejme, že jsou i jiné věci než je motor. Zkrátka tu platí, že když dva dělají to samé né vždy je stejný výsledek!!! P.S.: jediný kdo má z japonců své vlastní naftové motory je Honda, Toyota(Lexus)
mastercar, 16.02.2008 18:27
No a taky tyto dva motory, nebo spíše tyto dvě značky jsou dnes na špici ve výrobě diesel motorů. Lepší je možná BMW a kdo ví jestli. Ještě k té spolupráci japonců s jinými dodavateli motrů: Myslím, že například Mazda neudělala chybu, když vzala motory HDI od frantíků, ale Nissan si pomalu kope hrob s Renaultem.(rencek nemá HDI, má vlastní motry, bohužel) Navíc HDI bere i Ford do Focuse a taky tam slouží celkem dobře. Mitsubishi se trochu divím, automobilka, která je známá tím, že používá ty nejnovější technologie si vezme motor TDI od VW, tak to mi jde halva kolem. Je to sice lepší než DI-D od rencka, ale za ten hluk a vibrace motrů PD to asi nestojí! Nedávno jsem jel Passatem 04 TDI 96KW a nechápal jsem, jak je možné produkovat něco takového ještě v roce 2004.
Zdenda, 04.03.2008 08:25
Potvrzuji, že Mazda 3 je velmi kvalitní auto s vynikajícími jízdními vlastnostmi, ale servis je opravdu velice předražen. Za prohlídku ve 40.000 km a po třech letech s výměnou motorového oleje s filtrem a vzduchového filtru jsem zaplatil 7.000,- Kč. Pokud bych auto někde rozstřeli, tak ho mohu maximálně prodat na náhradní díly. nevyplatí se ho za ceny karosářských a náhradních dílů opravovat (po 4 letech provozu se nevyplatí havarijní pojistka).
anonym, 02.05.2008 13:42
Mazdu 2 mám 5rokov síce len 60 000 km.ale ja nedám na to auto dopustiť.Bez poruchy -akejkoľvek nemenil som ani žiarovku ,v diaľkovom mám stále tú istú baterku. Na Slovensku sa voľakedy vravelo Japonec na konec.To už nie je vôbec pravda iné auto ako japonca by som nechcel.
anonym, 05.05.2008 09:05
No, věřím tomu, že oprava stála 3500,- Kč. Mě stála výměna oleje (Castrol TXL 0-30W) a olejový filtr v servisu Mazda 2800,- Kč. Při servisní prohlídce po 40000 km si účtovali i prohlídku tažného zařízení, které na autě vůbec nemám. Teď už mám po záruce, tak budu servisovat mimo značkový servis a ušetřím minimálně 30% z ceny servisu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů