Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda RX-8: co obnáší koupě exotického sporťáku?

Poradna
Blaháček Marek | 07.03.2014
foto: autor
Panu Adamovi se zalíbila u nás vzácná Mazda RX-8. Co vlastnictví takového auta obnáší?

DOTAZ:Zdravím redakci TipCars. Jako mladý řidič, který má rád sportovní auta, jsem se zhlédl v Mazdě RX-8. Vím, že pod kapotou pracuje vzácný Wankel, zajímalo by mne, kolik je schopný vydržet. Ne, že by to nějak vadilo, ale proč jsou tyto vzácné sporťáky vzhledem k původní pořizovací hodnotě tak levné? S jakými výdaji bych měl do budoucna u Mazdy RX-8 počítat?

S pozdravem.

Adam F.


ODPOVĚĎ: Milý Adame, po autech jako je Mazda RX-8, se ptají jen skuteční fandové. Jízda s ní je opravdovým zážitkem, nechá si za to ale řádně zaplatit.

Pokusím se Vám dát několik důležitých informací, které byste měl před koupí tohoto sporťáku mít. Dvourotorový Wankel pod kapotou si libuje v otáčkách a nijak mu to nevadí, pokud ale budete často využívat jeho potenciál, motor nevydrží více než nějakých 100 tis. km, poté Vás čeká buď koupě nového přímo z Japonska, nebo oprava u odborníka, kterých je ale u nás jako šafránu. V každém případě počítejte s částkou v řádu desítek tisíc.

Mimo benzínu z nádrže chutná motoru také olej (nejedná se však o vadu, ale vlastnost z konstrukčních důvodů). Doporučuji držet se specifikace výrobce, je totiž důležité, aby se motorový olej spaloval s co nejmenším množstvím usazenin. Ty totiž poškozují těsnicí břity rotorů a urychlují tak ztrátu komprese. Takový motor potom prakticky není možné nastartovat.

Pohonná jednotka Mazda RX-8 je také velmi citlivá na „ulití“. Studený motor (například pokud vyjedete z garáže a jdete zavřít vrata) raději nevypínejte, často se totiž odporoučí svíčky, které jsou u silnějšího provedení 4 a každá z nich u nás v druhovýrobě stojí 1.800 Kč. Pokud vadnou svíčku nevyměníte, riskujete zničení katalyzátoru, který si Mazda cení na téměř 60 tisíc.

Toto jsou dle mého názoru ty nejdůležitější informace, které byste měl před koupí auta mít. Pokud jste svůj záměr RX-8 nepřehodnotil, doporučuji silnější verzi se 170 kW. Jen ta totiž má velmi dobře odstupňovanou šestirychlostní převodovku a jízdu si i díky dokonalému podvozku a rozložení hmotnosti opravdu užijete.

Co se týká dílů běžné spotřeby, přední brzdový kotouč stojí přes 4 tisíce, destičky pořídíte za 1.600 Kč a spojková sada běžně stojí 25 tis. Kč.

V inzerci TipCars najdete necelou desítku těchto výjimečných vozů, najeto mají v průměru 70 tis. km a jejich cena začíná na 140 tis. Kč

Hodnocení článku
2.9 z 5 (58%)
Hodnoceno: 29x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 15.05.2014 07:49


Zajímavý příspěvek, jen si marně lámu hlavu, jestli má za cíl naštvat někoho, kdo do této diskuse nepřispěl nebo se pochlubit s vlastnictvím Audi R8 (to gratuluji) nebo jen obnažuje úroveň a schema myšlení vlastníků exotických ojetin (probůh doufám, že jen určitého vzorku).
Svět se nedělí na "bezvýznamné" vlastníky levných ojetin a vlastníky drahých, znovu, ojetin.
Domdii85, 07.11.2016 02:24
Zdravicko zavodnici ctenim svalnatych recicek se jeden pobavi ale pochybuju ze je to neco co by tady clovek hledal.At uz audi nebo warburg kazdej co ma rad a taky co stravi jeho penezenkanejaky drobaky sem mel uz je to jinak ted premejslim o aute ktere nebude co se tyce porizovaci ceny prilis vysoko ale pozitek z jizdy bude veru plny adrenalinu mojim snem je N gtr ale to je pouze sen preztoze cena neni v zavislosti na parametrech nijak vysoka a audinare hrave strci do kapsy na trojkupreztoze ta jeho superkara mohla byt klidne dvakrat tak drazsi ale jak rikam proti gustu zadny disputat. zatim urcite gtr pro me nedosazitelne mel sem ceed gt (150kw/1800kg/fr pohon)jako referencni 2015 ale kdyz to zpetne zhodnotim za ty love sem mohl mit Rx 8 s novym motorem a nevim s cim vsim...tedka jezdim mhd a obcas me bejvala puci skutecne paradni karu a to bez ironie je to strep ale doveze a nezere travu vedle silnice (toyota corola LE 4dr Sedan 1990 )...no premejslim co koupit za prijatelne penize abych nebyl zklamanej kia celkem jela ale preci jen za ten rok sem si rikal ze to neni az takovejb odvaz jak bych si pral a kdyz uz sem auto projebal mimochodem auto sem vyhral v kasinustejne tak i projebal tak muj pohled na penize uz je na vzdy tak trochu jinej nez by asi mel bejt ale co uz.ted kdyz su pesak napadla me rx 8 jakozto pomerne levne vykonne sportovni auto a jelikoz rodina a spacewagony sou prome rekneme nevyuzitelne male sportovni zihadlo od mazdy za ty love me prijde jako dobra kara ktera stoji za zvazeni a rad bych touto cestou poprosil normalni lidi , kteri maji nejake , nejlepe osobni zkusenosti s timto autem , aby byli tak hodni a podelili se se mnou o klady a zapory pri koupi tohoto auta nejlepe konretni nabydky kde koupit a tak vubec no.v kostce me nejvice zajima kolik stoji vymena motoru plus prevodovky jestli se procedury provadi v cr nebo okoli a kdy je vlastne nutne toto vubec delat.zkratka poradit fandovi laikovi co a jak.dekuji vsem za odpovedi.nejlepsi vyhraje projizdku v moji rx8 ( jen vtipkuju ale kdo vi co bude ne?)email dominik-hasa@seznam.cz poroucim se a jeste jednou diky.ps audinari nepiste ctyry krouzky sou pro me az prilisny luxus a asi by sme si nemeli co rictdiky
Kamil.Pyrolis, 17.05.2017 11:10
Dobrý den,
už dlouho přemýšlím o koupi téhle Mazdy, ale mnoho lidí mi ji vymlouvá z důvodu Wankelu. Já to beru jinak. Je to velice krásné auto s rotačním motorem, který je rád ve vysokých otáčkách, tahle kombinace se mi líbí. Chci se proto zeptat na přibližné náklady při měsíčním nájezdu kolem 20 tis. - 25 tis. kilometrů. Je mi jasné, že při koupi bude dobré udělat menší GO a zajímalo by mě, na kterou část se zaměřit jako první. Četl jsem, že při nájezdu kolem 40 tis. odchází zapalování a kolem 120 tis je nutná kompletní GO. Většina RX-8 na bazarech má najeto kolem 100 tis a více, má cenu vybírat mezi tímto, nebo si raději počkat, až bude nějaký s menším nájezdem? S nějakou spotřebou motorového oleje počítám, jako u drtivé většiny aut, které se drží ve vysokých otáčkách.

Zalíbení jsem našel i v Hondě S2000, ale ta je prakticky nesehnatelná, či Nissan 350Z, jenže ten je, bohužel, nad mojí cenovou relací.

Rozpočet pro koupi vidím do 200 tis.

Předem děkuji za odpověď Kamil P.
Zdeny60, 18.05.2017 04:54


To s tím budeš jezdit každý měsíc do Číny a zpět? Neblbni, to tě fakt sežere
Kamil.Pyrolis, 18.05.2017 10:35


Jej, sorry. Myšlen byl roční nájezd.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů