Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda Premacy - Prostorný elegán

Odborné recenze
Martin Vaculík | 12.06.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Mazda Premacy přišla v roce 1999, takže třeba podobně koncipovaný Renault Scénic měl proti ní tříletý náskok. Japonský vůz i proto zůstává trochu stranou zájmu kupujících ojetin. Přitom krom technických kvalit dokonce i dobře vypadá.

Ve stejném roce 1999 jako Mazda Premacy se začal prodávat i úspěšný Opel Zafira, jenž překvapil možností sedmimístného uspořádání. Velkoprostorová mazda možnost třetí řady sedadel nabídla časem také, a to až při své modernizaci v roce 2002. Nejde však o tak propracovaný systém, jako má opel, protože sedačky není možno jednoduchým pohybem zaklopit do podlahy zavazadelníku. I proto je ojetá zafira o něco dražší než Mazda Premacy.

Zatímco třeba Renault Scénic nabízí jako základní pohonnou jednotku zážehovou čtrnáctistovku, u Mazdy Premacy je základem pružná šestnáctiventilová osmnáctistovka. V prvních třech letech výroby existovala ve dvou výkonových verzích – 74 a 84 kW. Z té slabší vůbec nemusíte mít obavy, je velice pružná, tichá a kultivovaná. Rozdíl oproti výkonnější verzi bývá těžké postřehnout. Též spotřeba paliva je kladem tichých motorů mazdy, většinou se vejde do osmi litrů benzínu na 100 km.

Při modernizaci v roce 2002 byla výkonnější verze osmnáctistovky nahrazena dvoulitrem o výkonu 96 kW. Od začátku se v modelu vyskytoval rovněž turbodiesel 2,0 DiTD s přímým vstřikováním paliva radiálním čerpadlem a výkonem 74 kW. Ten byl pro značku Mazda jistě přelomový, ale konkurence už v té době používala přímé vstřikování systémem Common Rail, jenž motorům zajišťuje mnohem tišší chod, lepší pružnost a vyšší výkony. Do roku 2002 si majitelé stěžovali na přílišný účinek posilovače řízení, který zejména při rychlejší jízdě po dálnici v bočním větru ztěžoval přesné vedení vozu. Proto při modernizaci dostal posilovač regulaci svého účinku v závislosti na rychlosti.

Zmíněná modernizace s sebou přinesla také jednu negativní věc. V zájmu nižší ceny ochuzenou výbavu Comfort. Předtím vůz existoval ve výbavách Touring a Exclusive, přičemž obě obsahovaly čtyři airbagy, ABS a klimatizaci. V nově představené verzi Comfort nalezl zákazník airbagy pouze dva a musel se obejít také bez klimatizace.

Jako většina japonských aut, i Mazda Premacy platí za spolehlivý vůz, avšak zejména podvozek může žádat investice. Mezi nimi dominují zkroucené brzdové kotouče. Brzdy jsou totiž u modelu poněkud poddimenzované a prudké zabrzdění z vysoké rychlosti často takříkajíc odnesou. Nové přední brzdové kotouče stojí přibližně 5000 (originální), respektive 3500 (druhovýroba) korun. Závada se často vyskytne už po deseti tisících kilometrech (při razantním stylu jízdy), a tak se nelze divit, že její opakování mnoho majitelů rozzlobilo a vozu se zbavili. U dnešního vozů bohužel celkem časté jsou vůle v dlouhých táhlech příčných stabilizátorů, které dnes téměř všichni výrobci používají. Klepání od podvozku na nerovnostech mívají na svědomí právě tato táhla. Za jedno zaplatíte okolo 1500 Kč. Tato závada se vyskytne obvykle po ujetí tak 100 tisíc kilometrů. U vozů jezdících v náročných podmínkách se vyplatí kontrola celého podvozku, protože vůle mohou být i v samotných závěsech kol. MPV obsazené sedmi cestujícími již dokáže přinutit komponenty z modelu 626 ke kapitulaci.

Záhadnou závadou vyskytující se u některých motorů DiTD je pokles kompresních tlaků, a to i při relativně nízkých počtech najetých kilometrech. V případě turbodieselu od Mazdy proto platí, že změření kompresních tlaků před koupí určitě není zbytečnou opatrností. Ještě lépe je však koupit některý z tichých a také dostatečně úsporných zážehových motorů.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST4 
TECHNICKÁ ÚROVEŇ3 
CENY OJETIN 3 
PROVOZNÍ NÁKLADY3 
SERVIS 2 

CHARAKTERISTIKA MODELU
Karosérie pětidveřové kompaktní MPV
Motory 

zážehové čtyřválce 1,8i (74 nebo 84 kW) a 2,0i (96 kW)
turbodiesel 2,0 DiTD (74 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 4340x1705x1570 mm
Rozvor 2670 mm
Zavazadlový prostor 370/720 litrů
Palivová nádrž 58 litrů
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ vnitřní prostornost

+ bohatá výbava (vyjma verze Comfort)
+ celková kvalita
+ tříletá záruka na nový vůz
+ vyvážené vlastnosti
+ pružné tiché a úsporné zážehové motory
+ nízká obliba mezi zloději

MINUSY

- slabé brzdy
- příliš účinný posilovač řízení (do roku 2002)
- drobné ergonomické nedostatky
- hlučný turbodiesel

JAK ŠEL ČAS

1998: Představení modelu. Motory 1,8i 16V (74 a 84 kW). Turbodiesel 2,0 DiTD.

1999: Počátkem roku zahájení prodeje v ČR.

2002: Facelift modelu. Přepracován posilovač řízení. Nový motor 2,0i 16V.

2004: Představen nástupce, model Mazda5.


ČASTÉ ZÁVADY
· zvlněné brzdové kotouče
· ohnuté klíčky zapalování
· opotřebené přední tlumiče
· opotřebená spojka (až při vysokém kilometrovém proběhu)
· vůle v táhlech příčných stabilizátorů
· vůle v závěsech kol
· vadné řídicí jednotky motorů (1,8i 16V z roku 1999)
· špína „zažraná“ v čalounění interiéru
· rychlejší opotřebení motoru 2,0 DiTD
· výjimečně vadné poloosy

DOPORUČENÝ MODEL

1,8i 16V (84 kW)
Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: Optimální pohonná jednotka i proto, že spadá do příznivé sazby zákonného pojištění. Kultivovaná, dostatečně výkonná, překvapivě pružná a s celkem příznivou spotřebou paliva.

NEBRAT

2,0 DiTD (74 kW)
Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva rotačním čerpadlem.
Důvody: Vlastní vznětová konstrukce mazdy je relativně hlučná a rozjezdy komplikuje citelným turboefektem. Spotřeba pohybující se v praxi kolem 7,5 l/100 km také není vyloženě přesvědčivá.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Vlastík, 08.09.2006 22:48
Mám Premacy 1.8 74kw "předělanou" na plyn a jsem maximálně spokojen - spotřeba identická jako benzín - jízdní vlastnosti supr.Za rok jsem najel 30000 km , takže investice do plynu je zaplacená - systém sekvenčního vstřikování bez problému průměr 7,9 l na 100km ,takže jezdím za 1.2Kč na 100km.Nádrž v rezervě 35l - dojezd asi 450km.Všem doporučuji!
michalcj, 03.04.2007 10:07
chtěl si říct, že jezdíš za 1,2kč na 1km a ne na 100km. Já jezdím za 3,4Kč:(
anonym, 06.06.2007 08:48
Dobrý den, mohli byste uvést recenzi na Nissan Almeru, děkuji. Michal
anonym, 28.06.2007 14:46
Vlasťo a kolik to předělání na LPG stálo ? Uvažuji nad tím. Díky.
anonym, 28.06.2007 16:39
Nejsem sice Vlasta, ale taky jsem nechal provést přestavbu na podobný jap. auto a počítej s investicí kolem 30 000Kč. Systémy jsou dnes již celkem spolehlivé, takže se není čeho bát.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů