Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda MPV – jaká je jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 13.03.2014
foto: TipCars.com
Šestičlenná rodina hledá ojeté MPV. Pan Jaromír si na tento post vybral u nás ne příliš rozšířenou Mazdu MPV. Dokáže konkurovat vozům zavedených značek?

DOTAZ: Dobrý den do redakce TipCars, pro naši šestičlennou rodinu potřebujeme nějaké větší auto, ideální bude asi MPV. Velmi dobrý pocit jsem měl ze svezení v Mazdě MPV. Značka má pověst velmi spolehlivých automobilů, platí to i pro tento rodinný koráb? Jaký zvolit motor? Raději o něco vyšší spotřebu a spolehlivý provoz, než platit méně za palivo a úspory posléze nechat v servisu?
Zdraví Jaromír L.


ODPOVĚĎ: Hezký den, Jaromíre, troufám si tvrdit, že jste si vybral minimálně stejně dobré auto, jakým je například některý z trojice Ford Galaxy, VW Sharan nebo Seat Alhambra.

Japonské MPV má rodinám hodně co nabídnout. I při obsazení všech sedmi sedadel zbývá ve voze ještě dost místa pro zavazadla a právě to je hlavní výhoda Mazdy MPV. Vyhlášená spolehlivost vozů japonské Mazdy platí i pro tento mikrobus.

V prvních letech byl na českém trhu v nabídce pouze jediný motor – benzínový dvoulitr s výkonem 88 kW. Jeho spojení s vozem, který může vážit až 2,3 tuny, sice na první pohled nebude žádná výhra, pro Vaše potřeby se ale jedná o naprosto ideální motorizaci. Absolutně spolehlivý agregát je velmi pružný a pro běžnou jízdu dostačuje, nedostatek výkonu se projeví až při jízdě vyšší rychlostí po dálnici nebo při plném zatížení. Později nabízená dlouhozdvihová „dvatrojka“ nenabízí prakticky žádné výhody, zato se může kvůli vyšší spotřebě oleje a jeho malé zásobě i zadřít. Smysl příliš nedává ani koupě dieselu, který sice jezdí levněji, dříve nebo později se ale o výměnu přihlásí vstřikovače, EGR ventil či dvouhmotový setrvačník. Jiné verze se u nás prakticky nevyskytují.

Mazdu MPV prakticky netrápí koroze, až na spodní hrany dveří, potrápit naopak může vodicí kolejnice bočních posuvných dveří (často se zasekává a kříží) a netěsné potrubí vedoucí vodu k zadnímu radiátoru topení. Lépe dimenzovaná by mohla být spojka a brzdy – zvlněné kotouče jsou zde běžnou rutinou.

Co se týká náhradních dílů, spotřební věci jsou k dostání bez problémů. Spojková sada vyjde na cca 9 tisíc, přední brzdové kotouče vyjdou na 4.000 korun a destičky k nim pořídíte za 1.000 Kč.

V inzerci TipCars je nyní více než 10 exemplářů Mazdy MPV. Jejich cena začíná už pod 50 tis. korunami a najeto mají v průměru 180 tis. km.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 13.03.2014 23:54
Trochu off topic, ale tušíte někdo jestli se do Mazdy 5 (případně do Toyoty Verso) dozadu vejdou 3 autosedačky vedle sebe, ideálně 3x Römer KidFix?

Zkoušel jsem dát zkusmo dozadu do Mazdy 6 2x KidFix a Römer vajíčko a nevešly se. Ale Mazda 5 má individuálně posuvné sedačky, takže teoreticky by šly 2 krajní sedačky posunout dozadu a střední dopředu a 3 sedačky by se tam snad takhle mohly nacpat.

Máte někdo zkušennost se 3mi sedačkami vzadu v libovolném autě?
*autofans*, 16.03.2014 21:44


3 sedačky mám odzkoušené v Corolle Verso a dá se. Mazda 5 je úžší a navíc prostřední sedadlo je téměř nepoužitelné. Ještě se dá P5008 (dokonce 3x ISOFIX) nebo dvojčata Partner/Berlingo. Vyzkoušeno se Cybex Solution X2-FIX, jsou stejně jako Romer celkem široké.
Petr S, 16.03.2014 22:45


Díky za odpověď. Verso je jeden z tipů na mé příští auto... Bylo nutné sedačky ve Versu nezávisle posunout vůči sobě, aby se tam vešly dětské autosedačky? Verso a Mazdu 5 vyzkouším časem v reálu před případnou koupí.

Berlingo jsem měl půjčené na dovolené a ty zadní posuvné dveře jsou gilotina na dětské prsty, zvlášť pokud auto stojí čumákem z kopce. Převodovka má poněkud dlouhé dráhy, na to se snad dá zvyknout. Celkově mi to auto ale nesedlo s ohledem na to, že bych s tím měl ztrávit několik let života.
rupus, 18.03.2014 08:56
Do Mazdy5 jsem tři sedačky nacpat nezkoušel, ale jen upřesním, že ve druhé řadě nejsou tři nezávislé sedačky. Ta prostřední je totiž svázaná s jedním z bočních sedadel. Také je pravda, že je užší. Jinak je interiér na šířku slušně dimenzován, chce to zkusit.

Burys, 18.03.2014 10:09


Moc by mě zajímalo, kolik ta sranda (oprava/ výměna vstřiků) stála? Uvažuji o tomto autě, ale zatím jsem měl vždycky benzínové motory a z dieslu mám obavu... Jestli se ta úspora cca 2l/100km na spotřebě vyplatí...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů