Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda CX-7 - vše o spotřebě

Testy
Petr Šikl | 18.03.2008
dalších 72 fotek
foto: Petr Šikl
Objevila se nejprve za velkou louží a zabodovala. Pro náročnou Evropu ji výrobce musel poštelovat na odlišnou notu a hned poté se objevila i v garážích na starém kontinentu. Řeč bude o Mazdě CX-7, tedy hlavně o její spotřebě.

Krásná, svalnatá, vyzývavá a silně přitažlivá. Takových dojmů nabudete po prvním setkání s novým SUVéčkem od japonské Mazdy. Baculatá kapota skrývá benzínový čtyřválec o objemu 2,3 litru doplněný o turbodmychadlo. Sedmnáct metráků těžkou CX-7 katapultuje tento motor pomocí šestistupňové manuálně řazené převodovky na stovku za osm vteřin a rozjede ji až k maximálce 210 km/h. Jak se poskytovaný výkon 191 kW spolu s točivým momentem 380 Nm vydolovaných z agregátu projevuje na spotřebě?

zdvihový objem motoru (ccm3)

2 261

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

191 / 5 500

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

380 / 3 000

 
délka (mm)

4 680

 
šířka (mm)

1 870

 
výška (mm)

1 645

 
rozvor (mm)

2 750

 
provozní / celková hmotnost (kg)

1 745 / 2 270

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

8,0

 
maximální rychlost (km/h)

210

 
objem zavazadlového prostoru (l)

455 / 774

 
emise CO2 (g/km)

243

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala mezi 8°C až 9 °C a doprava v hlavním městě i mimo něj nebyla příliš plynulá. Na dálnici panoval poměrně řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto 7 390 kilometrů a tankovaným palivem se stal Natural s oktanovým číslem 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

stav tachometru před začátkem testu:

7 390 km

 
venkovní teplota - rozmezí:

8-9°C

 
tankované palivo:

min. Natural 95

 


na testovací trase přibyl přenosný semafor což představuje časovou ztrátu 2-3 minuty
Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 1500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji Smíchovskou ulicí do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

TIP: TEST SPOTŘEBY - BMW X5 4.8i


kryt nádrže se otevírá z místa řidiče páčkou ... CX7 vyžaduje minimálně Natural s oktanovým číslem 95 (doporučeno 98)
Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže vyrážím s lehkou nohou na plynovém pedálu směrem do centra. První dva kilometry zvládám popojížděním v koloně celkem rychle. Po pěti minutách odbočuji do klidnější části, kde konečně nemusím brzdit a využívám setrvačnosti vozu. Hranice Prahy opouštím s průměrnou spotřebou 14 litrů, poté již spotřeba klesá k přijatelnějším dvanácti litrům. Až dálniční jízda stodesítkou na šestý rychlostní stupeň má pozitivní vliv na konečnou spotřebu, která se po dojezdu k čerpací stanici ustálila na hodnotě 10,6 l/100 km. Okruh dokončuji za výborných 48 minut průměrnou rychlostí 55 km/h.

Mazda CX-7

 

průměrná spotřeba dle PP na 100 km (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

10,6

 

333,90

 
okruh II.

19,4

 

611,10

 
rozdíl: 

8,8

 

277,20

 

* - v přepočtu 31,50 Kč za litr (cena v době testu)


tanktování do úplně plné nádrže (v trubici je vidět hladina), více paliva se do nádrže nevejde
Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování do plné nádrže usedám opět za volant a vyrážím s těžší nohou na plynovém pedálu po Plzeňské ulici směrem do centra. Na světelné křižovatce opět odbočuji do klidnější části kde šlapu pořádněji na plynový pedál. Podvozek předvádí v četných zatáčkách s nerovným povrchem výbornou práci. Město opouštím se spotřebou 16 litrů a po výjezdu z města šlapu razantněji na plynový pedál a spotřeba letí závratně nahoru. Musím se hlídat, jelikož díky velmi slušnému zátahu motoru se během chvilky pohybuji v zakázaných rychlostech. Zatáčky které běžně projíždím čtyřicítkou, zvládá Mazda překvapivě o polovinu rychleji. Když konečně myslím, že sáhám na limit podvozku, stačí CX-7ku ještě více do zatáčky přitáhnout a vymačkat z ní maximum. V tento okamžik předvádí naprostou suverénnost díky pohonu AWD a skvělému podvozku. Ale zpět ke spotřebě. Před nájezdem na dálnici displej PP ukazuje strašných 22 litrů, které postupně klesají až na hodnotu 19,4 l/100 km. Okruh dokončuji za 41 minut průměrnou rychlostní 70 km/h.

Palubní počítač vs. dotankování 

okruh I.

 

okruh II.

 
spotřeba dle PP (l/100km)

10,60

 

19,40

 

spotřeba dle dotankování (l/100km)

 

9,39

 

19,37

 

rozdíl

 

-1,21

 

-0,03

 

TIP: TEST SPOTŘEBY - BMW 320i


údaje palubního počítače se na sdruženém středovém displeji dělí o místo s hodinami ...
V níže uvedené tabulce se podíváme na průměrnou spotřebu prezentovanou výrobcem. Japonská automobilka uvádí pro městský režim průměrnou spotřebu 13,8 l/100 km, což lze považovat s přimhouřením oka za adekvátní údaj. Mimo město nelze v běžném provozu dosáhnout avízované spotřeby 8,1 l/100 km. Je nutné počítat s odběrem kolem 10 litrů. V kombinovaném provozu se mi podařilo při troše snahy dostat na solidních 11 litrů, běžně jsem však jezdil za 13,5 l/100 km. Pokud patříte mezi řidiče vyznávající ostřejší styl jízdy (k čemuž tento model přímo svádí) připravte se na odběr mezi 16-18 litry paliva. Pokud jste agresoři, počítejte s hodnotou kolem dvaceti až dvaadvaceti litrů, a to už je příliš. Přičteme-li k tomu doporučovaný Natural s oktanovým číslem 98, cesta se pěkně prodraží. Ještě musím dodat, že průměrná spotřeba na konci redakčního testu po ujetí více než tisícovky kilometrů klesla na hodnotu 11,3 l/100 km (bez započtení dynamických zkoušek).

Mazda CX-7 2,3 DISI Turbo

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

město: (l/100 km)

 

13,8

 

mimo město: (l/100 km)

 

8,1

 

kombinace: (l/100km)

 

10,2

 

Závěr: rozežraná baculka

Mazda CX-7 patří mezi nejrozežranější automobily, které prošly naším testem spotřeby. Toto sportovně pojaté "eSUVéčko" si nebudou pořizovat řidiči jezdící na spotřebu. Důvod je logický. Podvozek, převodovka i motor svádí k ostřejší jízdě a rychlým přesunům na dlouhé vzdálenosti za předpokladu požitku z řízení. A tak nelze předpokládat nízké hodnoty spotřeby, což v technické specifikaci dokládají i hodnoty průměrné spotřeby. Kdyby však zůstalo u nich, nebudu se na tuto krasavici koukat skrz prsty. Čeho je moc, toho je prostě příliš. Mazda CX-7 je s agregátem z Mazdy6 MPS prostě nehorázně rozežraná.

Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 21x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 18.03.2008 20:01
využívá počítačově řízenou spojku, integrovanou v zadním diferenciálu, a v případě potřeby předává až polovinu využitelného krouticího momentu na zadní kola.
anonym, 18.03.2008 21:09
To snad nemyslíte vážně?!?

Pravy:
1. Čím vyšší oktanové číslo, tím nižší rychlost hoření paliva (jedná se o stejnou vlastnost jako je odolnost vůči klepání).
2. Ve válci po fázi zážehu není žádné takové palivo, které by smývalo olejový film. Ostatně při zahřátém motoru žádné palivo ve válci do styku s olejem přijít nemá!
3. Při další kompresi je ve válci nová dávka směsi paliva se vzduchem, která má zažehnout!
4. Klepání je způsobeno tím, že je motor buď podtočený, nebo se používá nevhodné palivo o nízkém oktanovém čísle. Od svíčky se čelo plamene šíří (poměrně pomalu, 20-40 m/s) směrem k hornímu okraji pístu. Před sebou tlačí nespálenou směs paliva, která při nadměrné míře stlačení začne detonovat - samovolně vybuchovat, a detonace je velice rychlá (asi 2000 m/s) a čelo takové detonace udeří nahoře do pístu v jiný čas, než má, prudce vymezí veškeré vůle v pístní a klikové skupině a způsobí klepnutí.

Pokud výrobce říká, že doporučené palivo je 98 a minimální je 95, znamená to, že motor byl testován na 98 a je na to seřízen a elektronika s tím počítá. Při použití 95 dojde ke snížení pružnosti motoru, zvýšení spotřeby, zvýšení hlučnosti, snížení výkonu, zhoršení emisí a bude nutno častěji řadit, motor prostě méně promine řidičské chyby. Proto jezděte na palivo doporučené výrobcem, ne nižší a ne výrazně vyšší.

Redakce, kde jste, pročpak nepromazáváte nesmyslné příspěvky, jako že při použití nízkooktanového paliva zůstává je válci nespálená směs?!? Nespálená směs ve válci může zůstat jenom, pokud neproběhne zážeh, třeba při selhání svíčky nebo příliš chudé či bohaté směsi!
anonym, 18.03.2008 21:20
Chtěl jsem napsat: Opravy: ...

Ještě bych dodal, že při vzniku úsad v zážehovém prostoru válce se tyto rády rozžhaví a podporují detonační spalování, takže čím starší motor, tím se oktanový nárok zvyšuje. Navíc úsady zabírají místo, takže neúměrně zvyšují kompresní poměr, mají tendenci natavovat materiál pod sebou a výsledkem bývá např. díra v pístu. Výhodný je provoz na LPG, při něm se karbonové úsady nevytvářejí.

LPG je výhodné i z toho hlediska, že směs LPG lze stlačit řádově více, než směs benzínu (tekutého paliva) se vzduchem, takže ačkoli má LPG chemickým rozborem stanovenou hodnotu OČ 93, tak se projevuje jako palivo s OČ někde kolem 105 - 110. Klepání je neznámý pojem. Také emise jsou mnohem níže, hlavně ty uhlíkové (míň než 10 % původní hodnoty).
anonym, 19.03.2008 07:33
tak velky papirovy vykon motoru a tak mizerne vlastnosti maximalka, zrychleni spotreba, se divim, ze to nekdo kupuje
anonym, 19.03.2008 08:00
No tak maximálka je normální, se podívej třeba na Audi all road, taky to nemá maximálku 300km/h a to zrychlení je taky v pohodě. Je potřeba si uvědomit, že to není nějaké kupé, ale SUV. Jediné co stojí za hovno je spotřeba, ale to tady každý ví. No a že se divíš, že to vůbec někdo kupuje? To klidně můžeš, ale jak tady zaznělo správně, na tyto auta jsou dosti dlouhé pořadníky, a co znám lidi, co si je kupují, tak jim spotřeba celkem visí na salámu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů