Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda 6 - který motor má vyšší spotřebu?

Poradna
Petr Šikl | 04.05.2010
foto: TipCars.com
Slabší nebo silnější? Takto dilema řeší čtenář, který se rozhoduje mezi zážehovou osmnáctistovkou a dvoulitrem v Mazdě 6. Který motor mu doporučíme s ohledem na spotřebu paliva?

Dotaz: Dobrý den, předem bych chtěl poděkovat za zajímavé články které uveřejňujete. Rozhodl jsem se ke koupi ojetého vozu (rok výroby 2003, najeto cca 140 000 km) a po dlouhém rozmýšlení a přečtení desítek recenzí a článků jsem došel k Mazdě 6. Chtěl jsem spolehlivé, prostorné a hezké lehce sportovně laděné auto, které by dělalo radost mě i rodině. Ročně nenajezdíme s přítelkyní víc jak 13 000 km. K mému dotazu. Je při tak malém množství ročně najetých km nějak výrazněji hospodárnější nafta oproti benzínu? A potom kdybych zvolil benzín. Upřednostnil by jste 1,8 nebo spíše 2,0? Je zde velký rozdíl ve spotřebě? Přeji hezký den, Michal



Odpověď: Naftový motor při nájezdu 13.000 km nedává vůbec smysl, přestože použitý dvoulitrový diesel v šestce je velmi dobrou volbou. Pokud z nabídky vyškrtneme výbornou zážehovou dva-trojku, můžete se s klidným svědomím rozhodovat mezi osmnáctistovkou či dvoulitrem u kterých je spotřeba téměř identická. Pokud máte velmi lehkou nohu, dokážete s 1.8 jezdit o něco málo úsporněji než s dvoulitrem (dlouhodobě mezi 7,5-8,0 l/100 km). Pokud však rád jezdíte rychleji, doporučuji sáhnout po dvoulitru, který má s vozem méně práce a v běžném kombinovaném provozu dosahuje stejné spotřeby jako slabší agregát. V praxi není problém s dvoulitrem jezdit v rozmezí 8,0-8,5 l/100 km. Výkonnostní rozdíl 16 kW u dvoulitru oceníte zejména v kopcích či při plném zatížení. S dvoulitrem většinou získáte i bohatší výbavu. Na druhou stranu zase musíte počítat s o něco vyšším povinným ručením.


Benzínový dvoulitr se prezentuje dostatečným (i když nijak oslnivým) výkonem a úsporností.
Zmlsanějším motoristům mohu doporučit sametově běžící a v úvodu zmíněnou dva-trojku, která se však podle některých řidičů vyznačuje neúměrnou spotřebou paliva. Osobní zkušenosti s několika vozy však mluví o opaku. Pokud v sobě potlačíte sportovní ambice, můžete dlouhodobě jezdit za 8,5-9,0 l/100 km, což vzhledem k poskytovanému výkonu atmosférického čtyřválce je dle mého názoru stále solidní hodnota. Až když budete neúnavní a stále budete držet motor ve vysokých otáčkách, spotřeba vylítne o pět až šest litrů nahoru. To však s běžnou jízdou nemá nic společného a srovnatelné agregáty si vezmou stejně. Jediným negativem tohoto agregátů je jeho předčasnější opotřebení, které se začíná projevovat vyšší spotřebou paliva.

Osobně doporučuji sáhnout po benzínovém dvoulitru. Osmnáctistovka se totiž do roku 1.7.2005 prodávala pouze v základní výbavě Base. Oproti tomu dvoulitr byl dostupný až od druhého stupně výbavy Touring, která navíc obsahovala brzdového asistenta EBA, řízení jízdní stability DSC, protikluzový systém TCS, vnější zpětná zrcátka v barvě karoserie, 17" disky kol, velurové čalounění, bederní opěrku, zadní loketní opěrku s držáky nápojů, středovou loketní opěrku s dvojitým dnem, plně automatickou klimatizaci, elektrické ovládání oken vzadu a vyhřívání vnějších zpětných zrcátek.

Být Vámi, vykašlu se na vybírání Mazdy6 podle spotřeby. Rozdíl 0,5 l/100 km při najetých 13.000 km ročně představuje rozdíl necelých 2.000 Kč. Raději bych se zaměřil na technický stav vozu. Dejte si pozor na korozi lemu zadních blatníků, která se u prvních ročníků začíná objevovat a na další mouchy.

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr - TipCars.com, 06.05.2010 20:29
Z řadou automobilů lze ve smíšeném provozu jezdit pod hranicí udávané kombinované spotřeby, což ostatně dokazuji v testech spotřeby. V současné době automobilkami a EU zatracované atmosférické motory si nemohu vynachválit. Jejich spotřeba je totiž velmi příjemná a o spolehlivosti ani nemluvě ... Mazda 6 s dvoulitrem je toho jen důkazem, stejně tak 2,3 u které se kdysi snad ve všech testech objevila zmínka o "nenažranosti", což se snažím díky bohaté praxi vyvracet.
David V, 07.05.2010 10:39
O šestiválcových Mondeích se taky člověk dočte, jak jsou žrav a taky to nemohu potvrdit, jezdí dlouhodobě kombinovanou těsně nad 9 l/100 km.
To jsou prostě bláboly lidí, kteří s motorem nemají zkušenost nebo pro motory nemají cit.
Kamarádka měla Ford KA, třináctistovku a jezdila s ním za 10 litrů, protože prostě nemuměla správně řadit, všechno se snažila tahat v nízkých otáčkách. Do 50-ky tam naskládala 5-ku a do devadesátky zrychlovala na 5-ku kopec nekopec. Chtěla zrychlit, tak jen sešlápla plyn.
bubu, 07.05.2010 11:50
Presne tak jak vravis, poznam ludi, co v svojich 1.2 47KW alebo 1.6 55KW jazdia jakoze na spotrebu, jeden z nich dokonca radi 1 -2 -5 (!!!) a spotreba je rovnaka ak nie vacsia jak mam ja na mojej Primere GT 110KW, ktorej doprajem pomerne casto aj 6000 rpm a uplne bezne radim v 3500rpm - a priemerna spotreba furt 8l/100km. Ale hadaj sa potom s takymi ludmi, krutia hlavou a nechcu ti uverit. Pritom staci nechat motor "dychat"...
michal63, 02.08.2012 16:45
Možná sem vložím reakci trochu mimo mísu, ale měl jsem možnost srovnat M6 wagon 2,3 a to samé v deiselu 100kW. Co se dynamiky týče, tak jsou srovnatelné, točivý moment dieselu byl znát, spotřeba samo úplně jinde. Auta byla zhruba stejně stará benzin byl 2004 a nafta 2005 oba v té době měly najeto cca 50 - 70 tis. Oba 5-rychlostí. Možná to bylo stavem motoru, ale nafta se mi zdá dost dobrá. Ale pokud najedete za rok malinko, asi bych vzal benzin, bude míň možných problémů s naftou a levnější servis. Jinak 2,3 žere podle toho jak s ní jedete. Dá se s ní jet kolem 8-8,5 (s pětirychlostní převodovkou), ale to si moc neužijete. A pokud si to chcete užít, můžete se dostat na 12. A pak papá i olej, ale zas tak strašné to není. U diesela je to stále nějakých 6,5, i když ho honíte. Riziko u diesela je to, jakou naftou byl krmený a aby nebyly špatné vstřiky a palivové čerpadlo (vysokotlaké).
Tonda 2,3, 08.10.2013 14:33


OSOBNÍ ZKUŠENOST: Mám 2,3 122kw, rok výroby 2003, najeto momentálně 188.890 Km a mezi výměnama nedolévám ani deci oleje!!!! Od výměny do výměny mám olej pořád na horní rysce!!!
Co Vy na to???
Kde jste byl na tom, že 2,3 žere neúměrně olej??? Na internetových diskuzích, v hospodě u piva nebo odkud čerpáte tyto informace?

Děkuji za odpověď
Tonda
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů