Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda 3 - zkušenosti po dvou letech

Recenze uživatelů
Zdeněk (56) - okres Brno-město | 23.04.2008
Podoba Mazdy 3 MPS je zatím tajemstvím (na fotce civilní Mazda 3) | foto: km77
Mazdu 3 bych koupil znovu, ale tentokrát bych šel do motoru 1.6. Slabinou jsou kryty mlhovek, podle sdělení jiných majitelů praskají při sebemenším úderu kamínkem…
Značka:Mazda
Model:3
Typ:1,4 comfort
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1349 ccm
Palivo:benzín
Rok výroby:2004
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:40.200 km
Najeto km nyní:46.000 km
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:7,2 l
Poruchy:bez poruch
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat

Po čtyřletém používání mého předcházejícího vozu VW Passat Varint 1,8 GL (B 4) jsem začal uvažovat o koupi novějšího vozu (VW již měl 11 let a byla to poslední možnost na jeho prodej za slušné peníze, jinak jsem s ním byl maximálně spokojený). Můj kamarád vlastní Mazdu 323 a nemůže si ji vynachválit a vzhledem i k pozitivním článkům a zisku titulu Auto roku 2004 v ČR jsem začal vážně uvažovat o koupi ojeté Mazdy. Naskytla se mi možnost koupit za příznivou cenu 3 roky starou a mírně ojetou Mazdu 3 1,4 ve výbavě Comfort a navíc s manuální klimatizací, mlhovkami, střešním zadním spojlerem, nerezovou koncovkou výfuku a se zadními parkovacími senzory. S autem předtím jezdila mladší žena, která ho používala víceméně jen pro cesty za nákupem.

Vlastníte vůz značky Mazda? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Auto bylo po stránce motorické a mechanické velmi zachovalé, v interiéru bylo v zadní části špinavé po manipulaci s dětskou autosedačkou (podařilo se bez problémů vyčistit), ale v exteriéru byl mírně odřen zadní nárazník na pravé části a více na levé části a na spodku LZD (madame činilo problém zajíždění do garáže pozadu). Za toto poškození laku se mi podařilo o 5.000,- Kč srazit cenu, ale to jsem ještě netušil, jak je předražený servis v autorizovaném servisu. Za opravu laku na spodní části LZD a LZ nárazníku jsem zaplatil 11800,- Kč. Kdybych chtěl opravu laku tak, jak by správně měla být (celé LZD a celý zadní nárazník) platil bych přes 20.000,- Kč. Tímto upozorňuji všechny kupce, že pokud Vám bude nabízena mírně odřená mazda, tak se nenechejte obalamutit, že za pár kaček vám to nastříká každý autolakýrník. Dále měla prasklé kryty obou předních mlhovek (není to sklo, ale tenký plast, který se nedá vyměnit), a protože nové stojí 7.000,- Kč bez práce, zalepil jsem je průhlednou izolepou a zatím jsou funkční a ani mi dovnitř neteče voda. Jinak kryty mlhovek, podle sdělení i jiných majitelů M 3, praskají při sebemenším úderu kamínkem, což je podle mne dost velká závada (při ceně nových).

Auto zatím používám dva roky a na výše uvedené závady, které byly hned při koupi, panuje naprostá spokojenost. Vše funguje jak má, mazdička vypadá na silnici moc pěkně a nejezdí jich u nás tolik jako ftřeba fabií nebo focusů. Jízdní vlastnosti jsou super. Motor 1.4 se 62 KW výkonu je vhodnější pro starší a již vybouřené řidiče. Ne že by byl slabý, ale dynamika není nic moc, pozor tedy při předjíždění. Výhodou je zase nízká sazba povinného ručení. Další výhodou je rozvodový řetěz, který prakticky vydrží jako samotný motor (rozdíl od rozvodových řemenů) a vůbec není hlučný. Do 3.500 ot/min. je i velmi tichý, pak je hlučnost vyšší, ale zabarvení zvuku je do sportovna, tak to tak nevadí. Jinak do vyšších otáček jde za plynem velmi ochotně, ale potom je spotřeba na jeho obsah dost vysoká (přes 8 l/100 km). Při tachometrových 130 km/hod. točí 4.000 ot/min. Při konstantní rychlosti 160 km/hod. po dálnici je spotřeba nad 9 l/100 km. Citelně tak chybí 6. převodový stupeň. Jinak řadit je přímo potěšení, přesné a rychlé. Jenom zpátečka mi někdy jde zařadit až při povolení sešlápnuté spojky (ale to dělají i jiný auta).

Závěrem hodnotím M 3 jako velmi spolehlivé a pěkné auto. Koupil bych si ho znovu, ale tentokrát bych šel do 1,6 a to nejen kvůli výkonu, ale i palubnímu počítači a automatické klimatizaci. Vnitřní prostor je dostačující pro čtyři cestující, v pěti se dá jet taky, ale už to není vzadu pohodlné. Kufr je velikostně průměrný, ale chalupáři většinou stejně kupují kombíky, takže mě plně vyhovuje (vleze se tam i kočárek). Kvalita zpracování je na vysoké úrovni, po čtyřech letech provozu nic nepovrzává, nic neklepe a vše funguje tak, jak má. Vůbec mi nevadí, že palubní deska není z měkčených plastů.


KladyZápory
kvalita zpracování drahé náhradní díly
jízdní vlastnosti drahý autorizovaný servis
design kryt mlhovek
spolehlivost vyšší spotřeba
  



Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
2.3 z 5 (46%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 23.04.2008 22:58
DDDDDDDDD Asi mi zase neco uslo. Po 6000 km delat recenci to je odvaha a jeste vetsi odvaha je zavest lakovat auto do origo servisu, stacilo by projet okoli mazda servisu a po chvili by jste nasli soukromou lakovnu kde byla vase magda lakovana a ceny jsou kolem 2000 kc za dil.
anonym, 24.04.2008 08:08
běž si naleštit svou desetiletou "bezpečnou" pixlu a vjeď pod nejbližší náklaďák
watchtower, 24.04.2008 08:58
Maj v tom bordel všichni, aj BMW. Už neví jak by motorizace odlišili tak blamují zákazníka. Posl. 2 pcilsa znamenavala objem motoru. Dnes uz to tak docela neplati, protoze myslim ze BMW 323 (tak nejak, nemam ted cas koukat na jejich stranky jev podstate vykonnejsi 320), tedy dvoulitr. Nebo to bylo 328/325...? To uz je jedno, vysledek je stejny - mate to zakaznika i zlodeje :o)
anonym, 24.04.2008 14:37
to není auto ale trakař !!! ten taky vevrže
anonym, 27.04.2008 11:38
Proc si clovek, co najezdi 3000 km rocne kupuje auto?!? To nevi co z penezma? Daly by se vyhodit daleko lepe
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů