Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda 2 1.5 Skyactiv-G: Neohrožený druh

Nové modely
Antonín Imlauf | 18.05.2015
dalších 16 fotek
foto: Autor testu
Nejmladší členka mazdí rodiny nedávno dorazila v nové generaci. Nás zajímalo, jestli jezdí minimálně tak dobře jako ta předchozí.

Poslední rok byla motoristická periodika doslova zahlcena zprávami o nové fabii, tak trochu neprávem se ale zapomínalo i na další zástupce ostře sledované kategorie malých aut, která u nás nezřídka plní i roli vozů rodinných. Mezi její nejzářivější hvězdy se záhy po svém uvedení zařadila i Mazda 2, kterou jsme vyzkoušeli v provedení se středně silným benzínovým motorem a manuální převodovkou.

Nová dvojka je díky své dravé optice na pohled o něco menším autem než konkurence, právě atraktivní zevnějšek je však jedním z hlavních důvodů, proč jí zákazníci (a zákaznice) dávají rádi přednost před ordinérnější konfekcí. Celkové pojetí auta nikterak nevybočuje z rodové linie, oproti předchozí generaci však můžeme pozorovat exkluzivnější nádech a větší spřízněnost s větší trojkou. Typická červeň Mazdě opravdu sekne, výslednému dojmu nevadila ani základní patnáctipalcová kola.

Mezi japonskými automobilkami má Mazda poslední dobou pověst poněkud prémiovějšího zboží a interiér nové dvojky ukazuje, že nikoliv neprávem. Vedle faceliftované šestky se interiér nové, nejmenší Mazdy řadí k tomu nejhezčímu i funkčně nejzdařilejšímu, co kdy opustilo továrnu v Hirošimě. Zatímco donedávna byla patrná snaha inspirovat se například vozy BMW, nová dvojka už si jde vlastní cestou, jen základní prvky přebírá z větší trojky. Středobodem zájmu je barevný displej multimediálního systému trčící nad středovým panelem, který se ovládá otočným voličem a několika málo tlačítky mezi sedadly – z hlediska přehlednosti a bezpečnosti jízdy považujeme toto řešení za optimum. Z dospělých předních sedadel má řidič dobrý výhled na přístrojový štít s ústředním rychloměrem a digitálním otáčkoměrem, který se trochu ztrácí v levé části kapličky. Chválíme naopak ideální tvar volantu nebo přehledné ovládání manuální klimatizace. Originálním, ale funkčním designovým prvkem je „skrytý“ pravý střední výdech topení, také barvy na přístrojové desce je možné kombinovat. Jestliže vpředu je místa dostatek, podobně jako v některém z vozů nižší střední třídy, vzadu se pasažéři musí uskromnit výrazněji než u konkurence, což platí také o nevelkém kufru se základním objemem 282 litrů. Inu, krása a elegance něco stojí…

(+) pohledná a funkční přístrojová deska
(+) kvalitní zpracování a materiály
(-) méně místa vzadu a v kufru

V nové generaci sází dvojka výhradně na agregáty s objemem 1,5 litru, přičemž pokud máte zájem spíše o benzín, dostanete jednapětku hned ve třech modifikacích (55, 66 a 85 kW). První dvě verze dostanete s pětistupňovým manuálem, prostřední i s šestistupňovým automatem. Šestikvalt je vyhrazen pro nejvýkonnější model a pro diesel. Atmosférický čtyřválec projevuje zejména ve středních otáčkách spoustu chuti do života a dává suverénně zapomenout na přeplňované agregáty. Vyniká pružností a sportovním charakterem, vespod se mu naopak tolik nechce, neboť zápolí s „dlouhými“ rychlostmi, které jsou navíc i dost daleko od sebe. Zvuk je o něco ryčnější než u nejslabší specifikace a v nejnižších otáčkách trochu dunivý vlivem netradičně vysokého kompresního poměru. Týdenní jezdění v hustém provozu jsme zvládli za 6,3 litru v průměru, při klidnějším stylu si umíme představiti nižší číslo.

(+) příjemný zvuk a pružnost ve středních a vysokých otáčkách
(+) nízká spotřeba
(-) příliš natažené převody

Parádní disciplínou Mazdy je tradičně jízda a o nové dvojce to platí dvojnásob. Ochota, s jakou nové auto zatáčí a jak je ono zatáčení z volantu cítit, nenajde s výjimkou fiesty v segmentu konkurenci. Pranic přitom nevadila jen 15" kola, díky kterým je auto navíc příkladně pohodlné na horších silnicích. Důkazem precizního naladění pdovozku je i fakt, že kontrolka stabilizace se při vyloženě agresivní jízdě rozsvěcela jen zcela výjimečně – v případě potřeby ji lze navíc zcela vypnout. Dvojka je velmi stabilní také ve vysokých dálničních rychlostech, trochu na obtíž byl pouze rostoucí aerodynamický hluk. Také odhlučnění podvozku by mohlo být důkladnější. Celkové naladění však vytváří jízdní vjem, jehož výsledkem je, že Mazda 2 je jedním z mála dnešních produkčních aut, za jehož volant se vždy znovu těšíte.

(+) precizně naladěný podvozek
(+) rychlé a komunikující řízení
(-) aerodnymický hluk ve vyšších rychlostech

Nejnovější dvojka je fortelně postaveným autem, které si posádku hýčká kvalitním, funkčním a hezky ztvárněným interiérem. Ze souhrnu jejích vlastností je patrné, že cílovou skupinou budou lidé, kteří estetiku a radost z jízdy nadřazují přepravním možnostem, jež jsou někdy po malých autech neprávem žádána. Slabinou může být o něco vyšší cena než u většiny konkurentů.

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
stréc od piva, 19.05.2015 10:18
jaká je cílová skupina pro toto auto?
Má to konkurovat Fabii či Huyndai I20 ?
Dyť to nemá kufr,servisní sazby jsou skoro o polovinu vyšší než v Škodovce,základní cena je 280000.-kč
tak kdo by si to proboha koupil ?
Petr S, 19.05.2015 12:57


Mozna jsou lidi, kterym kufr 280L staci, on kufr 326L neni o moc vetsi. Hodinova cena autorizovaneho servisu je stejna jako u i20 i u Fabie cca 600 kc/h. Je otazka co v zakladu dostanes, vs. co bys dostal za Fabii za 220 tis., hlavne jaky motor. Tahle mala auta, aby byla slusne vybavena vetsinou pod 300 nejdou.
Pavlik, 19.05.2015 20:02


Tak Fabia je se srovnatelnou výbavou a stejně výkonným motorem (1,0 l) o nějakých 15 tisíc dražší. Servisní náklady jsou srovnatelné. Kufr každý nepotřebuje a pokud u Fabie škodovka do jeho objemu započítala i prostor pro rezervu, jak je jejím "dobrým zvykem", tak rozdíl ve velikosti nijak propastný nebude. Zmiňovaná I 20 je na tom ve všech směrech velmi podobně.
zeneva, 20.05.2015 09:52
Tu silenou cenu dela bohuzel clo, ktery si vylobovaly evropsky automobilky... Pokud si odectete 20 %, tak by auto stalo 235 tis, coz by byla v teto tride zajimava a konkurencni cenovka.
Proc asi hjundeee a kia stavely fabriky v Evrope...
PetrT, 20.05.2015 20:09


Ještě že to clo zavedli, jinak se v Evropě už dávno nic nedělá. Je to správné.

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů