Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Majitel Octavie: Chytil jsem horší kousek, nebo je to normální?

Recenze uživatelů
Martin (30) - Praha | 12.06.2008
PORADNA: Škoda Octavia - benzinové, nebo dieselové turbo? | foto: TipCars.com
Po čtyřech letech provozu Škody Octavie L&K 1.8T bych doporučil všem, co si svůj vůz nechávaji opravovat v servisech: nevěřte jim, že vše dělají v zájmu vašeho auta. O to jim vůbec nejde!
Značka:Škoda
Model:Octavia
Typ:Laurin&Klement
Bližší označení:1.8T 20V
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1781
Palivo:benzín
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:37000
Najeto km nyní:122000
Koupen jako:Ojetý
Jak dlouho vůz využívám:4 roky
Průměrná spotřeba:9
Poruchy:Pořád nějaké drobnosti
Předchozí vozidlo:Škoda Felicia 1,6

Tímto textem bych se chtěl podělit o své zkušenosti s benzínovou Octavií první generace.

Vlastníte vůz značky Škoda? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Protože moje předchozí auto byla Felicie 1,6i v max. výbavě (jen klimatizace chyběla) a nebyl s ní jediný problém, rozhodl jsem se koupit Octavii L&K 1.8T na kterou mne upozornil kamarád. Jednalo se o zabavený leasing, čili jasný původ a cena byla také více než příznivá. Nebudu se zde rozepisovat o jízdních vlastnostech, to je dokola omílané téma.
Octavii jsem koupil 2,5 roku starou a za 4 roky jsem s ní najezdil 85 tis. km.
Musim říci, že bych býval spokojen, nebýt několika příhod a drobností, ktere vozidlo provazejí.
Když jsem auto koupil, nefungovalo střešní okno. Na vině byla ovládací jednotka. Jaké bylo moje překvapení, kdyz mi ve značkovém servisu sdělili, že tato jednotka se prodává pouze s hnacím motorkem a celé to stojí 11.500 Kč. To vás rázem přejde chuť si střešní okno otvirat. Vydal jsem se tedy na vrakoviště. Tam jsem objevil kopmletní střešní okno. Nejprve mi ho chtěli prodat celé za 4.000 Kč (už to by byla veliká úspora a ještě bych měl další náhradní díly), ale pořád se mi to zdálo moc a nekoupil jsem. Po půl roce jsem se tam vydal znovu a tentokrát mi z toho okna prodali pouze řídící jednotku i s hnacím motorkem za 800 Kč. Počkat si se tedy vyplatilo a navíc výměna zabere max. hodinu.
Další problém se objevil v cca. 58 tis. km. Při rozjezdu se propadl spojkový pedál a zůstal u podlahy. V servisu se zjistilo, že se ulomil spojkový válec. Ten je z plastu. Stojí kolem tisícovky, ale protože se strhnul na převodovce závit, cela oprava vyšla na 8 tis. Kč. Musela se vymontovat převodovka, uvolnit poloosy, opravit závit, atd...
V 62. tis. km se převodovka rozpadla úplně, resp. rozpadl se diferenciál, který je součástí bloku převodovky. To se mi stalo v Německu 600 Km od českých hranic. Nezbývalo než nechat auto opravit tam. Zde musím říci, ze škodovácká 'Záruka mobility' zafungovala. Kontrola auta, odtah a přistavení náhradniho vozu proběhlo zdarma a na jedničku.
Oprava vyšla na 99 tis. Kč. Říkal jsem si, že jsem možná měl auto nechat odtáhnout do Čech. Jaké bylo moje překvapení, když jsem volal do jednoho značkového servisu a ptal se, na kolik by podobná oprava vyšla u nich. Odpověď: nová převodovka 118 tis. Kč (v Německu 54 tis. Kč), nová spojka 35 tis. Kč (v Německu 17 is. Kč) a tak bych mohl pokračovat. Zjistil jsem, ze příště bude lepší si nechat auto odtáhnout na opravu do Německa. Ke cti Škody musím dodat, ze přiznali, že se jedná o známou konstrukční vadu diferenciálu a celou opravu mi proplatili.
Dále mi v motoru odešel polovodičový spínač napětí ke svíčkám. Jelikož se jedná o jednu součástku pro všechny čtyři válce, musí se měnit celá, nikoli jen ta vadná. V servisu za to chtěli 11 tis. Kč, což mi přislo hodně drahé na čtyři výkonové tranzistory. Tak jsem zavolal do BOSCHe (prvovýrobce této součástky) a tam mi ji promptně prodali za 3.500,- Kč.
Problémy jsou i s přidřenými táhly k převodovce. Podle servisu prý nejdou promazat a dají se jen vyměnit. Táhla stojí několik tisic. V podstatě tato drobnost ničemu nevadí. Řadící páka sice nechodí tak lehce jak by měla, ale pokud nejezdíte s jiným autem, kde můžete chod řadící páky srovnat, vůbec to nepocítíte.
Nepříjemnosti dokáží udělat i vzpěry pátých dveří. Dle mého soudu jsou poddimenzované na tak těžké dveře. Rychle odcházejí a nové taky stoji pár tisícovek. Nezbývá tedy, než být při zavírání pátých dveří opatrný a nepouštět je z velké výšky.
Další nepříjemnosti jsou u modelu do roku 2000 stahovačky oken. Od modeloveho roku 2000 je situace lepší.
U starších modelů je použit nekvalitní plast, který praská a to se vám pak okno schová do dveří a už nejde ven. Tuto stahovačku musíte koupit novou, díly na ni nejsou. Na nove typy stahovaček uz díly seženete.
V servisu vám řeknou, ze nová stahovačka stoji 3.000,-Kč a prodají vám starý typ, místo toho, aby vám prodali již tu novou (jsou vzajemně zaměnitelné). Uz vám ale neřeknou, že když koupíte pár dílů z nové, dají se použít na starou a pokud jste alespoň trochu zruční, za 2-3 hodinky to máte opraveno sami. Ty díly stály 270,- Kč a stahovačka funguje jako nová (za tuto informaci děkuji jednomu mechanikovi z největšího Škoda salonu v Praze). Toto jde udělat u zadních oken, u předních to nejde a stahovacka se musi vyměnit celá.
Brzdy na tomto voze mi příjdou vzhledem k výkonu motoru nedostačující a po zahřátí mají tendenci silně vadnout a je jedno, jestli tam máte originál kotouče, nebo nějakou druhovýrobu.
Pérování je nastaveno velice komfortně, tedy úplně jinak než v Octavii RS a opět vzhledem k výkonu motoru by snesl přitvrdit. Ale pro sportovně založené řidiče je tady RS a L&K je spíše komfortní model, než závodník.
Přidírající se mechanizmus stěračů je známá záležitost. Věc, která taky rozladí je časté ucpávání odvodňovacích kanálků střešního okna a následné 'mapy' na stropním čalounění.
Vcelku bych s vozem byl spokojen, nebýt těchto 'nehod' a drahých náhradních dílů. Jezdím sám, nebo ve dvou. Málokdy nás jede více, takže místo na zadních sedadlech mě netrápí.
Co mi nevyhovuje, jsou vysoko posazená přední sedadla. I když jsou spuštena co možná nejníž, jsou výš, než běžná látková sedadla. Může to být způsobeno jinou konstrukcí kožených sedadel. Zapomněl jsem zmínit, že ve výbavě L&K je interiér kožený. Kůže má vysokou kvalitu. Dvakrát do roka ji ošetřím a doposud ještě nepopraskala a pořád si uchovává svou pružnost.
Co se motoru samotného týče, tak až na výměnu rozvodového řemene a pravidelné výměny náplní a filtrů, se na něm (kromě zmíněného polovodičového spínače) nic mechanicky nepokazilo a dá se o něm řici, že je v celku spolehlivý. Docela těžkému vozu dává slušnou dynamiku.
Závěrem bych doporučil všem, co si svůj vůz nechávaji opravovat v servisech: Nedůvěřujte slepě servisům (i autorizovaným), že vše dělají v zájmu vašeho auta. O to jim vůbec nejde!
Zajímejte se, zda váš problém nelze odstranit jinou a možná i levnejší, ale pro servis méně atraktivní cestou.
Jedna otazka na majitele Octavií s motory 1.8 20V, 1.8 T 20V a Octavii RS: Máte obdobne problémy taky, nebo jsem bohužel chytil 'horší' kousek? Díky

KladyZápory
Pruznost motoru Malo mista na zadnich sedadlech
Pohodlny interier Vysoko posazene predni sedadla
Velky zavazadelnik Neumerne drahe original nahradni dily
 Slabe a vadnouci brzdy
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
4
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.15
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 22.07.2008 13:29
Souhlas, otecměl oktávku čtyřkolku kombíka a kromě pár drobností s ní neměl nejmenší problémy. Akorát se jí musel zbavit, protože už mu platyb pojišťovně lezly příliš do peněz.
anonym, 10.08.2008 21:29
Zdravím, nejsem moc zkušený, proto bych poprosil o radu, co koupit. Chci koupit do jednoho roku kombika v benzinu, s obsahem motoru 1,6 - 2,0 (raději menší motor než-li větší), se stářím vozu 6-7 let, jako rodinné auto pro dvě malé děti (a ženu : ), kam by se pohodlně vešel kočár s dalšími zavazadly.
Chci kvalitu a spolehlivost - tzn. Toyota je velké lákadlo, ale zřejmě dražší.
Nyní mám Felicii 2000/1,6/kombi.
Dík všem co mají zkušenosti.
anonym, 14.08.2008 09:08
Nissan bych jako asiata moc nebral - to už je napůl Renault. To už spíš Mitsu, Hondzíka nebo Subo.
anonym, 14.08.2008 09:16
Pokud jde o eleganci, jízdní vlastnosti a až v druhé řadě o spolehlivost, pak bych si nekupoval Audi. To bych šel do Alfy.
ToyRider, 07.12.2009 14:47
Ja sem koupil starou carinu e 12let starou na tachu 230tk (tipuju tak 300tk :) ) a kromne zavad jako nesvitici cudlik na ventilaci a lehke koroze(vse sem vedel predem pred koupi vozu), po roce a pul provozu zadna zavada, na stk v klidu i na emisich - mnenil sem akorat filtry a oleje, a asi se vrhnu v lete na kotouce jinak spokojenost az na tu spotrebu, mam 1.8i 79kwatt a ve mneste to bere 9 mimo mnesto tak 7.5 dalnice o litr min kombinovana teda cca 7.9 takze toyotu muu doporucit
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů