Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Majitel Citroënu C5 - kdo se nesveze, nikdy nepochopí

Recenze uživatelů
Milan (33) - Brno | 23.10.2008
Za co vyměnit dosluhující Citroen Xantia? | foto: TipCars.com
C5 se mně líbila už od uvedení na trh, ale nikdy jsem nechápal, jak si někdo může koupit auto dražší než passat a pak ho prodávat za směšnou cenu.
Značka:Citroën
Model:C5
Typ:2.2hdi
Karoserie:liftback
Obsah motoru:2198
Palivo:nafta
Rok výroby:2001
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:300 000
Najeto km nyní:336 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:6,7 l
Předchozí vozidlo:Mercedes-Benz Třídy M
Je tomu rok, co jsem si koupil vůz citroen C5 2.2 HDI, a za tu dobu jsem najel 36 000 km.
I když jsem v kristových letech, tak jsem najel v hromadě aut docela dost a moje předchozí auta za pět let, na kterých jsem najel více jak 30 000 km byla, Seat Leon Cupra nafta – "brutus čip", auto jelo jako splašené, ale musel jsem mít zapnuté mlhové světlo, aby mě bylo vzadu vidět, jinak tvrdý, nízký, spotřeba 8 l.

Vlastníte vůz značky Citroën? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Po prodeji a dalších 20 000 km výbuch motoru. Volvo V70 2.5 20V automat, dobrá kára, pocit bezpečí, spotřeba kolem 11,5 l. Audi A6 2.5D 180 PS 4x4 Tiptronic, v té době a s jiným náhledem na auta to byl dobrý vůz (dnes už v žádném případě), spotřeba 10,5 l. Mercedes-Benz ML 270 CDI, na nakrknutí sousedů super, na jízdu už horší, spotřeba 11 l. Po nedobrovolném „prodání“ v SK před koupalištěm jsem musel vyřešit, čím jezdit.
Moje představa byla automobil střední třídy, maximální výbava, lifback (kombi je moc velké, ale někdy něco vozím), nafta, se spotřebou do 8 l (jezdím dost svižně do 7 l), cena kolem 200 tisíc Kč (více peněz jsem už nechtěl vrážet do aut, pojistka na C5 je o více než půlku levnější než na ML). Japonce jsem nechtěl, i když nic proti nim nemám, z němců jsem už vyrostl (image auto už ne). Laguna II je problémová a C5 se mně líbila už od uvedení na trh, ale nikdy jsem nechápal, jak si někdo může koupit auto dražší než passat a pak ho prodávat za směšnou cenu. Dnes už na tu otázku vím odpověď.
Po prostudování inzerátů, hurá za jedním kouskem. Na tachometru bylo 125 000 km, jasně, že to nebyla pravda, odhad o sto tisíc a něco víc, grafitová metalíza, plné originální elektrony, černá celokůže, hudba JBL, barevná navigace, podvozek H3+, xenony. Auto jedna radost. Po slevě hurá domů.
Auto je super, prostor jako v A6, tichý motor (když jsem nastartoval A6, tak sousedé věděli, kdy jsem odjel a kdy jsem přijel), kufr je díky otevírání i skla velký (naložím po sklopení sedadel novou kapotu na felicii i s ochranným papírem), podvozek naprosto neopakovatelný - kdo nezažil, tak nemůže nic říkat, mám H3+, což je o kouli na nápravě více, to znamená více koulí, více komfortu, ale hlavně při rychlé jízdě nebo v zatáčkách podvozek přitvrdí včetně posilovače řízení a pedálu brzdy a jízda je bezpečná (jel jsem jen s H3 a tam, kde s mou C5 jezdím docela rychle díky přitvrzení, tak tam mě H3 připravila zajímavou chvilku, ten rozdíl je znát, je to jako jet na dvou podvozcích).
Auta nejenom jezdí, ale musí se i opravovat, na servis chodím ke známému, co dělá ve značce a po práci doma. Z centrálního počítače Citroënu vyskočilo, že má moje auto najeto 300 tisíc km a poctivý servis. Jenže druhý majitel auto prodal před výměnou drahých součástek, jako jsou dvouhmotový setrvačník a spojka, řemenice, dále jsem vyměnil komplet rozvody, nějakou kladka, klínový řemen, silentblok na motoru, brzdové desky, komplet náplně včetně kapaliny v originálních koulích (při testu jsou OK a jsou původní), všechny filtry a možná ještě něco.
V druhém kole přišla na řadu ložiska v zadní nápravě, která inženýři nechali naprosto stejná v jako o půlku lehčí BX, výměna za nová s kovovou klecí (původní klec je plastová) stojí 4 000 Kč, jenže když se závada hned neodstraní, tak se poničí ramena, která se musejí vyvařit a vyfrézovat, což je na jedno rameno dalších 1 000 Kč. Suma sumárum jsem dal za opravy včetně dolití ELOIS (kapalina, která se používá na katalyzátory, po ucpání ho stačí demontovat z vozu, rozpůlit na přírubě, použít tlakový čistič a je jako nový) a sady zimních gum na plechu asi 75 tisíc Kč. Některé věci jsem nemusel měnit hned, ale mám od všeho pokoj a jen jezdím. Vypadá to, že se zatím nic nehlásí o výměnu.
Další nepříjemná maličkost je skoro u všech C5 do faceliftu - klapka topení nepřepne z teplého vzduchu na studený. Kluci ve VALEO šetřili na osce od motorku, která málo zapadá do topení a časem se protočí. Oprava jsem provedl svépomocí, díky skvělým lidem na fóru citroëny. Další běžnou závadou je vůle (křupání) tyče řízení, spravily to dvě sponky do vlasů, které vymezily vůli.
Z auta mám stále radost. Před týdnem jsem jel se superbem a jak mně ten zvuk od motoru nikdy dříve nevadil, dnes bych už PD nechtěl. Odpověď na otázku, proč lidé dávají za novou C5 tolik peněz a pak ji prodávají za málo, už vím. Je to prostě o svezení, které člověk, pokud se nesveze, tak nikdy nepochopí.
KladyZápory
motor nedořešené drobnosti
podvozek  
prostornost  
jízda bez sazí  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jindra, 27.10.2008 11:13
Živě se tu diskutuje o C5, taky se mi zamlouvá a chtěl bych ji s automatickou převodovkou. Máte s tím někdo zkušenosti ? Jak jsou na tom tyto převodovky se spolehlivostí?
Kylie, 27.10.2008 12:13
Dovolím si tvrdit, že s tímto modelem mám nej- zkušenosti já. Koupila jsem si první C5 (teď mám po faceliftu verzi s V6) hned jako novinku a tu "nej-" verzi 2.2 HDi Exclusive automat. Sice byl "jen" 4stupňový, ale "utáhl" cokoliv (pravda nový 6ti stupňový Aisin používaný po faceliftu je lepší, ale v reálu je "lepší" spíše na spotřebu, na "zátah" naprosto v "poho". S autem jsem najezdila přes 150.000 km a krom "bubostí" typu elektrického okénka které sjelo dolů, ale kterému se pak nechtělo nahoru - pohoda (to okénko přivolaný servis vyřešil tak během 60ti vteřin odpojením připojením baterky - prostě "reset" na PC). Co se motoru týče mohu "pět" jen chválu, alpské silničky v "šílených" nadmořských výškách i dálniční provoz - s totální samozřejmostí - umí "plout" nejen 200 km/h, ale i 200 km za hodinu! Vždy v klidu a pohodě - konstrukce motoru je příjemně "předimenzovaná", 2 vyvažovací hřídele úspěšně navozují pocit šestiválečku a reálná spotřeba někde kolem 8 litrů (při těch "letech" dálnicí vyšší, ale ne až tak o moc!).
Motor získal spousty ocenění, včetně dvou nejvyšších - převodovka při běžném doporučeném servisu (intervaly byly 20.000 km - pokud si vzpomínám) naprosto ok - znám člověka s téměř 300 t. - samozřejmě záleží asi na kusu a jak se bývalý majitel(é) choval, ale tenhle model (Citroën C5 2.2 HDi) patří v posledních letech k tomu naprosto NEJ- co z líhně francouzské mírně avantgardní firmy vyšlo.
Příjemným bonusem je velmi slušná výbava, kterou k tomuto motoru "dostanete", bezpečnost je výborná.
Po faceliftu se ještě chvíli dodávala původní verze motoru, 2.2 HDi Biturbo dorazil až asi o rok později - to je ale (asi) jiná kapitola ...
PS: Měla jsem možnost vyzkoušet hodně (většinu) vozů střední třídy a na delší a dálkové trasy C5 jen těžko hledá soupeře, stejně jako laiky spíše podceňovaný, odborníky naopak světovým motorem roku (v kategorii do 2,5 litru) opakovaně oceněný.
Kylie, 27.10.2008 12:29
V samém závěru mi vypadlo ... "odborníky opakovaně oceněný 2.2 HDi"
PS: Prostě tenhle motor ano!
Koloss, 29.10.2008 17:05
Nešlo mi o to, dosahovat nějaké omluvy, vlastní zkušenost člověka vždy nějakým způsobem ovlivní. Ale pokud bysme v libovolném bazaru vytáhli auta s šestistupňovými převodovkami, myslím si, že by výrazně převládly naftové motory. Ověřeno to ale nemám.
Kylie, 29.10.2008 17:16
Nevím - možná, snad. Tedy v českém - možná, v evropském - snad; na všech ostatních kontinentech určitě NE ,-)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů