Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Luxusní vozy jdou v Česku na odbyt skvěle

Aktuality
iHNED | 20.01.2009
foto: km77.com
"Skvělá" zpráva: v příštím roce Česko dostane více než deset vozů Ferrari California.

"Chápu, že to někomu může při současném útlumu na automobilových trzích připadat nepatřičné, ale my jsme skutečně rádi, když se nám podaří od výrobce dostat ročně o jeden dva vozy více. O objednávky nouzi nemáme," tvrdí Jiří Rozkošný z firmy Scuderia Praha, která do Česka, Polska a na Slovensko dováží exkluzivní vozy světoznámých značek Ferrari a Maserati.
Luxusní automobily v cenách nad tři miliony korun, které se nekupují jen kvůli kvalitě stroje, ale především kvůli image značky, nemají v Česku o zákazníky nouzi. Prodej vozů značky Maserati se loni meziročně zdvojnásobil na 36 kusů. Scuderia Praha prodala také 33 vozů Ferrari , z toho 26 českým klientům. Nejprodávanějším byl model Ferrari 430, protože těchto vozů přišlo od výrobce nejvíc.
Nebyl však nejžádanější. "Největší zájem byl o loňskou novinku, vůz Ferrari California, představený na podzim na pařížském autosalonu. Zájemci si ale musí počkat. Letos se teprve začne rozbíhat výroba, první dodávky očekáváme koncem příštího roku," řekl Rozkošný.
Ferrari California je "hard top" model, tedy vůz nikoli s plátěnou, ale s pevnou skládací střechou. Firma jich má vyrobit 2500. Základní cena je 147 tisíc eur, nyní tedy asi čtyři miliony korun.


Bentley Continental GT Speed
Na rozdíl od Ferrari se na limuzíny Bentley rok čekat nemusí. Loni se jich v Česku prodalo 24, o čtyři méně než předloni. "Nejoblíbenějším modelem je stále Bentley Continental GT, loni to byla jeho výkonnější verze GT Speed," uvedla Veronika Leifrová, která v pražské firmě Auto Exner vozy Bentley a Lamborghini prodává.
Rostl zájem i o další luxusní značky. Prodej vozů značky Jaguar vzrostl o 12 procent na 147 automobilů. Sportovní vozy Porsche si loni pořídilo 126 lidí, o 42 procent více než předloni. Prodej bondovské značky Aston Martin stoupl meziročně ze čtyř na deset aut a symbol luxusu Rolls Royce loni v Česku prodal dva vozy, dvojnásobek oproti roku 2007.
Pokles o třetinu na 165 aut zaznamenala značka Alfa Romeo a o deset kusů na 176 vozů klesl prodej japonské značky Lexus.
Loni vzrostl i odbyt osobních vozů prémiových značek Mercedes -Benz, BMW a Audi. Mercedesy si koupilo 2019 lidí, o 13 procent více než předloni. Prodej vozů BMW vzrostl meziročně o 16 procent na 1575 automobilů.
Téměř o 35 procent se v Česku loni zvýšil zájem o osobní vozy značky Audi , patřící do skupiny Volkswagen . Koupilo si je 2181 lidí, mezi nimi například i Helena Vondráčková nebo bývalý emisar Česka v Bruselu Pavel Telička.
"Nejúspěšnějším modelem loňského roku bylo Audi A4. Také v letošním roce uvedeme celou řadu novinek, za všechny jmenujme alespoň Audi S4 a Audi A5 Cabriolet," uvedl Jan Klíma, tiskový mluvčí Audi v České republice.
Celkem se loni v Česku prodalo 143 661 nových osobních vozů, o 8,4 procenta více než předloni. V Evropě prodej loni klesl o 7,8 procenta na 14,7 milionu aut.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů