Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

LPG – levnější provoz stále táhne (1. díl)

Naše téma
František Mašek | 10.11.2016
foto: autor
Podle odhadů jezdí po tuzemských silnicích 200 tisíc vozidel na LPG. Připravili jsme pro vás seriál, ve kterém se budeme tomu nejzajímavějšímu o pohonu na propan-butan věnovat.

Cena benzinu a nafty leze pomalu nahoru, a tak je čas připomenout si klady a zápory LPG jako alternativního pohonu automobilů. Každý rok se u nás na LPG přestaví zhruba 10 tisíc vozidel. Číslo se lehce liší podle aktuálních cen klasických pohonných hmot, vždy však platí, že cena LPG je zhruba poloviční oproti konvenčním palivům. Přestavují se jak nová, tak i ojetá vozidla. Pokud se podíváme na originální přestavby od výrobců nových vozidel, v nabídce je celkem 16 modelů vozidel od šesti výrobců automobilů. Vůbec nejširší nabídku vozidel na LPG má tuzemské zastoupení Opelu, které nabízí šest modelů, dále Fiat se třemi modely stejně jako Mitsubishi.

Přehled nových modelů nabízených na tuzemském trhu s originální přestavbou na LPG (příplatek na přestavbu se pohybuje od 25 do 50 tis. Kč.)

Opel Adam 1,4
Opel Corsa 1,4
Opel Meriva 1,4
Opel Astra Classic 1,4 Turbo
Opel Mokka 1,4 Turbo
Opel Insignia 1,4 Turbo
Fiat Panda 1,2
Fiat Punto 1,4
Fiat 500 L 1,4 T-jet
Mitsubishi Lancer 1,6 MIVEC
Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC
Mitsubishi Outlander 2,0 MIVEC
Dacia Sandero 0,9 TCe
Dacia Logan MCV 0,9 TCe
Hyundai i10
KIA Venga 1,4 CVVT

Kdo by si nevybral, může si nechat ve specializovaném servisu přestavět téměř jakýkoli model se zážehovým motorem – ať už se jedná o nové, či ojeté vozidlo. Na základě vašich preferencí a typu vozu takový servis objedná značkovou sadu na přestavbu. Jde hlavně o značky Landi Renzo, BRC, Europegas, nebo Lovato. V případě použití podobných „značkových“ sad pro přestavbu, které jsou zároveň schváleny výrobcem vozidla, nedojde u nových vozidel ke ztrátě záruky. U některých dodavatelů sad lze přikoupit i pojištění, které se vztahuje na poškození vinou pohonu LPG. Zejména jde o poškození katalyzátoru, lambda sondy, nebo propálení ventilů. Takovéto pojištění se dá pořídit už od sto korun měsíčně s délkou trvání do čtyř let a 60 tis. km. To už je dostatečná doba na návratnost investice do LPG pohonu. Záruka je i na samotnou přestavbu, ale je omezena stářím a nájezdem kilometrů, u ojetin od určitého stáří a nájezdu ji servisy neposkytují.

Nevýhody LPG:
Musíte investovat do vlastní přestavby.
Nemůžete parkovat v podzemních garážích (tam, kde provozovatel splnil předepsané bezpečnostní parametry, parkovat můžete)
Auto s LPG má zhruba o 10-15% vyšší spotřebu a o cca 10% nižší výkon
Díky nádrži se musíte smířit s menším zavazadelníkem, nebo jezdit bez rezervního kola (po nahrazení nouzovou sadou)
Každý rok je třeba procházet revizí, při níž se platí poplatek 500-1000 Kč

Výhody LPG:
Levnější náklady na kilometry
Montáží LPG si zvýšíte dojezd v kombinaci s benzínem
Hustá síť plnících stanic
Snížení emisí
Snížení hluku motoru

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Fanda, 10.11.2016 10:53
V minulosti ,doufám že i dnes dostávají vozy Dacia při tovární přestavbě na LPG odolnější ventily.Zrovna tak bych se nebál Fiatů,dělají tyto přestavby již řadu a let a funguje to.Nedávno jsem četl zajímavý článek o Sanderu 0.9 Tce s tovární přestavbou a vůz si po přestavbě rozuměl lépe s LPG a i lépe jel než na benzín.Tento vůz by byl výhledově zajímavý pro manželku,až doslouží Fábinka Haťapka rovněž přestavěná na LPG.
Pepe, 10.11.2016 10:57


Z titulování osob/věcí tuším silnější citový vztah k "autu".
Proč ne...
Fanda, 10.11.2016 13:15


Je tak trochu ošklivé s vysmívaným motorem,ale zatím slouží dobře,tak tak nějak vybízí majitele aby si vytvořil určitý vztah.Navíc letošní rok jsme tankovali 37 litrů LPG za 481 kč,najedeme na to v pohodě 500 km,tak si auto i půjčuje synek,který dříve prohlašoval,že s tím jezdit nebude.
Pepe, 10.11.2016 16:05


Skoro bych řekl, že máš to auto radši, než manželku. Obecně se to vyloučit nedá, ale zrovna fabie... Bejt tvoje paní, tak se docela urazím
Fanda, 10.11.2016 19:59


Nemusíš si dělat starost,manželka je inteligentní sebevědomá žena.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů