Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus LS k dispozici s adaptivními dálkovými světly

Nové modely
Karel Směšný | 19.12.2012
dalších 5 fotek
foto: Lexus
Nový systém adaptivních dálkových světel (AHS) je u značky Lexus použit poprvé. Automaticky přepíná mezi režimem potkávacích světel, dálkových světel a částečně zacloněným kuželem světel s ohledem na co nejlepší viditelnost v noci.

Systém pomocí kamery umístěné v horní části čelního skla detekuje protijedoucí vozidla a automaticky aktivuje clony ve světlometech, aby částečně zastínil kužel světla v místech, kde se bude vyskytovat protijedoucí vůz. Po aktivaci zacloněného kuželu světla pak světlomet automaticky mění úhel, aby se rozsah osvětlení vozovky automaticky přizpůsoboval situaci, např. při jízdě na jednoproudé či víceproudé vozovce, resp. při průjezdu zatáčkami.
Zastiňování kuželu světla systémem AHS místo přepínání mezi dálkovými a potkávacími světly dokáže zvýšit průměrnou dobu jízdy s osvětlením vozovky pomocí dálkových světel, čímž se zlepšuje viditelnost za jízdy v noci, nejen pro řidiče LS, ale i majitele protijedoucích vozů.

LS v provedení bez funkce AHS používá automatické dálkové světlomety (AHB). Kamera vestavěná do vnitřního zpětného zrcátka sleduje světelné zdroje před vozidlem – včetně světlometů protijedoucích vozidel, koncových světel vozů jedoucích vpředu a uličního osvětlení – a systém v závislosti na tom automaticky zapíná a vypíná dálková světla, aby řidič nemusel přepínání provádět ručně.

Za zmínku stojí i instalace přednárazového bezpečnostního systému (A-PCS). Ten byl navržen tak, aby v závislosti na jízdních podmínkách pomáhal řidiči vyhnout se kolizím, resp. napomáhal zmírnit následky kolizí, ať již s jinými automobily nebo chodci, a to za nejrůznějších rychlostí ve městě či na dálnicích, ve dne i za tmy.
Pokud systém zjistí vpředu jiné vozidlo, chodce nebo překážku, upozorní řidiče, aby učinil příslušné kroky a střetu se vyhnul. Pokud navíc rozdíl v rychlosti řízeného vozu a překážky před vozem přesahuje 40 km/h, systém automaticky začne brzdit a aktivuje brzdového asistenta s cílem co nejvíce zpomalit vůz a snížit závažnost nehody.
Pokud rozdíl rychlostí řízeného vozu a překážky zjištěné před vozem nepřesahuje 40 km/h a řidič nijak nereaguje, systém řidiče nejprve upozorní a poté automaticky začne brzdit. Systém je koncipován tak, aby při tomto rozdílu rychlostí zabránil střetu i tím, že vozidlo zcela zastaví.

Činnost systému PCS v modelu LS doplňuje i adaptivní tempomat (ACC). Adaptivní tempomat pracuje ve dvou režimech: (a) kontrola stálé rychlosti (vozidla) a (b) kontrola vzdálenosti mezi vozidly; systém je schopen pomáhat při kterékoli rychlosti v rozmezí od 0 do 200 km/h.
Díky schopnosti milimetrového radaru měřit i za nízkých rychlostí a na blízkou vzdálenost, dokáže adaptivní tempomat fungovat i v pomalu jedoucí koloně, nebo v dopravních zácpách LS zcela zastavit a po uvolnění vozovky před vozem opět zrychlit.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů