Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Discovery Sport 2.2 SD4 HSE: Nečekané radovánky

Testy
Antonín Imlauf | 04.05.2015
dalších 17 fotek
Tradiční britský výrobce se rozhodl nahradit svůj nejmenší model o poznání větším esúvéčkem, které svým jménem klamně navozuje příbuzenství s legendárním modelem Discovery. Jak se s ním věci mají doopravdy?

Automobilky si dnes s oblibou se svými zákazníky hrají tak trochu na schovávanou. Nový Land Rover sice ve jméně nese legendární přízvisko Discovery, realita však s nepřemožitelným průrazníkem lesů a strání nemá kromě nápisu na kapotě nic společného. Sportovní „Disco” je totiž ve skutečnosti nástupcem letitého freelanderu a aby zmatení bylo dokonalé, technický základ vychází ze stylového SUV Evoque. Jezdili jsme se silnějším dieselem a manuální převodovkou.

Při návrhu nového typu si firemní kreativci položili logický dotaz ve stylu „když něco funguje, proč to měnit?“ Tuto racionální úvahu aplikovali do praxe a výsledkem je další evoluce mimořádně zdařilého stylistického směru nastoleného právě evoquem. Řeč je především o ústředním výrazu, správný sportovní švih mají ale také boční a zejména zadní partie s originálními světly. Celek v našem případě báječně podtrhovala tmavá litá 18“ kola.

Úsměv na tváři nás neopouští ani v interiéru, který dýchá pozitivní atmosférou a celkovou vzdušností nápadně připomínající některý z výrobků firmy Volvo. Architektura se samozřejmě dotýká firemních zvyklostí, relativně nižší cenová hladina se však musí někde projevit. Trochu proto zamrzí levnější plasty na středovém panelu a několika dalších místech, potěšující je naopak rychlejší palubní software než u range roveru a klasická tlačítka po stranách centrálního displeje místo dotykových. Ocenili jsme také klasické analogové budíky a možnost přikoupit si ještě třetí řadu sedadel. My jsme však jezdili s pětimístným vozem, takže jsme pod podlahou 541 litrů objemného zavazadelníku našli po dlouhé době plnohodnotné rezervní kolo!

(+) velký vnitřní prostor na všech místech
(+) bohatá výbava
(-) některé levnější detaily

Nový Discovery Sport prozatím neoplývá zrovna velkolepou nabídkou motorů, když jsou k dispozici dvě výkonové modifikace notoricky známého pežoťáckého dieselu 2,2 litru (150 a 190 koní) a Fordův motor ecoboost zde značený jako Si4 naladěný na 176 kW. K dispozici jsou verze s pohonem jedné nebo obou náprav, volit můžete i mezi dvěma převodovkami – devítistupňovým automatem a klasickým šestistupňovým manuálem. Na nás se usmálo štěstí, když jsme se mohli vystříhat jízdně trochu problematické „devítky“ a obdrželi klíčky od silnějšího naftového modelu s manuálním řazením a pohonem všech kol ještě rozumné 18“ velikosti. Jak se později ukázalo, je to vůbec nejlepší možná volba. 190 koní je tak akorát na dostatečně svižné rozpohybování rozložitého esúvéčka, slabší verze by v provozu mohla u řidiče tu a tam navodit pocity méněcennosti. V každém případě jde o motor mimořádně kultivovaný a také relativně úsporný – jezdili jsme v průměru za 7,3 litru. Snad ještě více radosti nám dělalo ruční řazení. Báječně plavné odladění spojky i samotného pohybu řadicí páky snese ta nejpřísnější kritéria a výkon vozu je báječně kultivovaný. Také zpřevodování je optimální – tedy alespoň pro jízdu po silnici.

(+) dostatečně výkonný a kultivovaný motor
(+) perfektní naladění manuálního řazení
(-) v terénu chybí redukce

Povedlo se také naladění podvozkových skupin, které ve spojení s 18" koly a klasickými vinutými pružinami dokonale filtrují velké terénní nástrahy českých vozovek včetně nepříjemných příčných nerovností, což je podstatný rozdíl oproti Sportu osazenému devatenáctkami. Že je novinka vozem SUV a nikoliv offroadem, podtrhuje způsob řešení pohonu všech kol. Na starost jej má pátá generace mezinápravové spojky Haldex nebo alternativně sofistikovanější systém Land Rover Active Driveline. Na redukci a uzávěrky diferenciálů tedy zapomeňte, od toho tu však Discovery Sport není, jakkoliv jisté terénní schopnosti naznačuje volič jízdních režimů (bláto, písek, sníh), brodivost 600 mm, světlá výška 219 mm a velmi slušné nájezdové úhly. Příbuznost s evoquem dokonale demaskuje na SUV nebývale hbité chování na silnici podpořené řízením, které je dokonce ještě čitelnější než u menšího soukmenovce.

(+) pohodlné odpružení
(+) jízda po silnici
(-) omezená průchodnost těžkým terénem

Novinka od Land Roveru má velmi slušný potenciál stát se univerzálním rodinným autem s širokým využitím. Ryzí offroadové schopnosti dnes asi budou scházet málokomu, nečekaně dobré jízdní vlastnosti na silnici ale ocení každý, stejně jako rozumnou spotřebu. Mile náš překvapilo příjemné manuální řazení, méně už cena rychle gradující s nespočtem možných příplatků.


Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4599
Šířka (mm)
2173
Výška (mm)
1724
Rozvor (mm)
2741
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
575
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2179
Max. výkon kW (k)/ot./min.
140 (190)
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
420
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
6,1
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
65
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,5
Max. rychlost (km/h)
180
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů