Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Defender – konec jedné legendy

Aktuality
Michal Štengl | 03.02.2016
dalších 13 fotek
foto: Michal Štengl
Přesně v den oslavy vzniku značky Land Rover byla v továrně v britském Solihullu po více než 68 letech ukončena výroba terénního vozu Defender. Posledním vyrobeným kusem byl LR Defender 90 Heritage Soft Top.

Land Rover Series, resp. Defender, se za svůj život stal legendou mezi off-roady. Získal mnoho ocenění jako nejvšestrannější vozidlo na zemi a zároveň i pověst nezničitelného automobilu, který si poradí s těmi nejdrsnějšími podmínkami.

Vyrábět se začal v roce 1948 a do 29. ledna 2016 vzniklo přes dva miliony automobilů. Během těch 68 let prošel relativně málo generačními obměnami. Základ konstrukce se nijak zásadně neměnil a přetrval prakticky až do dnešních dní. Series I se vyráběla v letech 1948 až 1958 a poháněly ji výhradně benzinové motory. Velké změny následovaly v roce 1958, kdy Series II přinesl nový design a motory včetně naftových, které se využívaly až do poloviny osmdesátých let minulého století. Do roku 1966 se prodalo více než půl milionu vozů, přičemž roční produkce dosáhla vrcholu v roce 1971 s 56 000 jednotkami. Vůbec nejprodávanějším typem byl ale Series III, v letech 1971 až 1985 jich bylo vyrobeno skoro 440 000. Nástupce se prodával pod označením Land Rover 90 a 110, které bylo v roce 1990 změněno na Defender. Další větší modernizace přišla až v roce 2007. Za dalších devět let pak byla výroba po několika prodlouženích definitivně ukončena.

A co bude dál? Připravuje se zcela nová generace Defenderu, která by měla splňovat veškeré bezpečnostní i emisní normy. Přijít by měla v roce 2018. Je ale jasné, že už to nebude takový dříč. Nicméně se uvažuje o tom, že by se jeho výroba mohla přesunout mimo Evropu.

Značka Land Rover zároveň představila nový program Heritage Restoration, který bude využívat prostory stávající výrobní linky v Solihullu. Tým inženýrů, včetně některých zaměstnanců specializovaných na Defender, bude dohlížet na renovaci několika modelů Land Rover Series, které pochází z celého světa. První vozy se dostanou do prodeje v červenci 2016.

Níže najdete ještě pár zajímavostí vázajících se k vozu Defender.

Solihull a Land Rover Series/Defender
• Původní Land Rover Series I stál v roce 1948 450 liber. Vůz byl poháněn čtyřválcovým motorem o objemu 1.6 litru s výkonem 50 koní.
• Od roku 1948 bylo v Solihullu vyrobeno přes 2 016 933 modelů Land Rover Series a Defender.
• Sestrojit Defender trvá více než 56 hodin.
• Nový Defender sjíždí z výrobní linky každé 4 minuty.
• Za pouhých 12 měsíců po otevření vidělo více než 10 000 majitelů a fanoušků repliku původní výrobní linky Defenderu z roku 1948.
• Mezi slavné vlastníky patří britská královna, Sir Winston Churchill nebo herec Steve McQueen.
• Program Land Rover Experience přinesl nový rozměr. Byl převzat v roce 1990 od předváděcího týmu vedeného Rogerem Crathornem a měl za úkol ukázat široké schopnosti vozů značky Land Rover po celém světě.
• Od roku 1948 mají modely Land Rover Series Soft Top a Defender dvě originální části a to hák na uchycení plachty a vzpěru podvozku.
• Každý Defender se skládá ze 7 000 částí. Výroba trvá více než 56 hodin manuální práce ve srovnání se 48 hodinami práce na LR Discovery Sport.
• Zaměstnanci mají svá vlastní jména pro jednotlivé části vozidla. Např. dveře jsou známy jako „prasečí uši“ a palubní deska jako „jehněčí kotleta“.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů