Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lancia Ypsilon 1.2 8V Argento - v dobrém světle - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 20.09.2007
dalších 65 fotek
foto: Petr Šikl
Nemáte rádi nudná tuctová auta? Toužíte po neokoukaném městském vozítku, kterým si neutrhenete ostudu? Nemáte na Mini? Nevadí. Pokud oželíte sportovní projev přinášíme Vám tip v podobě Lancie Ypsilon. Ta prošla redakčním testem a dnes se zaměříme na spotřebu základního modelu v podobě benzínové jedna-dvojky.

Nabídka osobních automobilů je více než rozmanitá. Automobilky produkují levné modely s nevýrazným designem s maximálním důrazem na prostornost zejména v zadních partiích - v zavazadlovém prostoru. Vše ostatní u těchto vozů ustupuje dozadu. Pak existují auta průměrná vyznačující se líbivým běžným designem se slušnými jízdními vlastnostmi a dobrou užitnou hodnotou. Do třetice všeho dobrého můžeme narazit na prémiová stylová vozítka u kterých nehraje pořizovací cena hlavní prim. S délkou necelých 4 metrů se Vám vybaví asi nejvýraznější zástupce exkluzivních autíček do města - Mini. Ano, ten donedávna byl jediným zástupcem malého stylového autíčka pro radost. V polovině léta však vstoupila na český trh Lancia s modelem Ypsilon.

zdvihový objem motoru (ccm3)

1242

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

44 (60) / 5000

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

102 / 2500

 
délka (mm)

3 810

 
šířka (mm)

1 704

 
výška (mm)

1 530

 
rozvor (mm)

2 388

 
provozní / celková hmotnost (kg)

- / 945

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

16,8

 
maximální rychlost (km/h)

153

 
objem zavazadlového prostoru (l)

215 / 290

 
objem palivové nádrže (l)

47

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval řidič a spolujezdec. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 21-22°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto mírně přes 3800 kilometrů a tankovaným palivem se stal Natural 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

TIP: TEST SPOTŘEBY: Škoda Fabia 1.2 HTP

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které na křižovatce u Makra odbočuji do městské části Řeporyje (na vině je uzávěra ulice Smíchovská). Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážím s ohledem na ekonomický provoz do víru velkoměsta. Na třetí světelné křižovatce odbočuji do vilové části. Trasa je vedena četnými zatáčkami do stoupání. Dodržuji maximálně povolené rychlostní limity a často jedu i o něco pomaleji. Před výjezdem z města ještě absolvuji malou zajížďku díky výkopovým pracím ve Smíchovské ulici. Z Jeremiášovy ulice nemohu odbočit do ulice Smíchovská díky výkopovým pracím. Nezbývá nic jiného než pokračovat na další světelnou křižovatku k Makru. Po opuštění města ukazuje palubní počítač průměrnou spotřebu spotřebu 6 litrů. Spotřeba nadále klesá až na hranici 5 litrů. Po nájezdu na dálnici a udržování stodesítky se závěrečná spotřeba ustálila na hodnotě 5,5 litru / 100 km. Trasu dokončuji za slušných 50 minut průměrnou rychlostí 56 km/h.

Lancia Ypsilon

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

5,5

 

173,25

 
okruh II.

8,2

 

258,30

 
rozdíl: 

- 2,7

 

-85,05

 

* - v přepočtu 31,50 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování opět usedám za volant a vyrážím na druhé kolečko. K rozjezdům využívám veškerý výkon na předepsanou rychlost. Akcelerace není nikterak závratná, přesto spotřeba po opuštění města se dostala na hodnotu 9 litrů. Svižnější tempo udržuji i mezi vesnicemi, což vyžaduje motor neustále točit až k pěti a půl tisícím otáček. Ypsilon vyniká velmi dobrou akcelerací do sedmdesáti. Další zrychlení je pozvolné a vyžaduje právě vysoké otáčky. Naštěstí zvuk motoru je velmi příjemný. Po nájezdu na dálnici se snažím o zrychlení, které je pozvolné. Maximální dosažená tachometrová rychlost představuje 150 km/h, což je podle GPSky 141 km/h. Díky závěrečnému klesání dokončuji okruh.

V další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

5,5

 

8,2

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/100km)

5,6

 

8,1

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

+0,1

 

-0,1

 

Z tabulky je patrný jen zanedbatelný rozdíl naměřených hodnot v prvním případě (+ 0,1 l) i v druhé případě (- 0,1). Palubní počítač lze označit za velmi přesný, což se potvrdilo i při tankování na delší vzdálenosti.

dosažené jízdní výkony dle PP

 

okruh I.

 

okruh II.

 
čas (min.)

50

 

43

 
průměrná rychlost (km/h)

56

 

63

 

V poslední tabulce porovnám jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s mnou naměřenými hodnotami průměrné spotřeby na základě palubního počítače. Ve městě si jedna-dvojka potřebovala k pohybu rovných 8 litrů paliva na každých sto kilometrů, což je pouze o tři desetinky více než prezentuje výrobce. Při jízdách mimo město si říkala o 5,0 l/100 km. Tato hodnota je plně identická s údajem automobilky. Ve smíšeném provozu jezdí Ypsilon za 6,1 litrů běžnými cestovními rychlostmi (+ 0,1 l). Při plném obsazení je nutné počítač se zvýšením spotřeby v průměru o 0,5 litru.

Lancia Ypsilon

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

7,7

 

8,0

 

+ 0,3

 

mimo město: (l/100 km)

 

5,0

 

5,0

 

-

 

kombinace: (l/100km)

 

6,0

 

6,1

 

+ 0,1

 

Závěr:

Lancia Ypsilon se základním zážehovým motorem 1,2 s osmiventilovým rozvodem je naprosto ideální společník do města. Do šedesáti kilometrové rychlosti poskytuje velmi služnou dynamiku. Jedna-dvojka lehký vůz snadno rozpohybuje a ani popojíždění v kolonách či rychlé rozjezdy nezvednou spotřebu městě přes osm litrů. Nejslabší zážehový motor v lehké "Ypsilonce" překvapil a zaslouží potlesk. Není mnoho nízkoobjemových motorů, které jezdí za výrobcem předepsanou spotřebu.

Hodnocení článku
2.5 z 5 (50%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mufik.martin, 20.09.2007 13:48
Je to ten samy motor od Fiata, ktery se dava do Punta II. generace? Protoze mam naprosto stejne zkusenosti se spotrebou. Na okresce pri cca 80 - 100 a klidne jizde neni problem jet za tech 5 litru. Samozrejmne predjizdeni si musite rozmyslet a naplanovat, ale ve meste je motor vice nez dostacujici. Krome predjizdeni a tahleho kopce na dalnici nemam k motoru zadne vyhrady. Zvuk od motoru vyborne odhlucnen a spotreba a dynaamika vzhledem k objemu a spotrebe dostacujici a pro jedince ci mlady par, ktery v kufru ma tak akroat laptop a batoh s jidlem :)
anonym, 20.09.2007 14:34
Ano, je to známy fiat fire agregát, ktorý je jednoduchý, spoľahlivý a úsporný. Tento základný je s osemventilovou hlavou a ťahom odspoda pripomína malý diesel, teda okrem zvukového prejavu. Veľmi príjemný a dobre odhlučnený motor. milan1
anonym, 20.09.2007 19:42
Mám Lybru 2.0 5V a max spokojenost
gld, 20.09.2007 19:49
Tak toto autíčko má štýl, babe...nie tak kultové ako MINI ale veeelmi hezké..ináč tú jedna dvojku by mohli požičať škodovke, nech vidia ako sa to robí správne
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů