Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lancia Ypsilon 0,9 TwinAir - jak sloužila prvních 9 tis. km?

Recenze uživatelů
Petr (57) - Česká republika | 05.06.2012
foto: TipCars.com
Před necelým půl rokem jsem se poohlížel po novém voze. Chtěl jsem si koupit malé vozidlo, které by vypadalo zajímavě a zároveň mělo slušnou výbavu, tj. automat, ESP, tempomat, senzory stěračů apod. Zaujala mne nová Lancia Ypsilon.
Značka:Lancia
Model:Y
Typ:Ypsilon 0,9 TwinAir 85k DFN
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:875
Palivo:benzin
Rok výroby:2011
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:9115
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:5 měsíců
Průměrná spotřeba:6.0
Poruchy:bez poruch
Předchozí vozidlo:Volvo S60

Před necelým půl rokem jsem se poohlížel po novém voze. Chtěl jsem si koupit malé vozidlo, které by vypadalo zajímavě a zároveň mělo slušnou výbavu, tj. automat, ESP, tempomat, senzory stěračů apod. Zaujala mne nová Lancia Ypsilon, která měla navíc senzory pro couvání, start-stop systém, senzory pro denní a noční svícení, navigaci a také velmi zajímavý motor, který, jak jsem se dočetl, byl oceněn jako motor roku 2011. Za cca 5 měsíců jsem najel něco přes 9 tis. km, a jelikož jsem o tomto autě přečetl už více recenzi, které se s mými zkušenostmi v mnohem neshodují, rozhodl jsem se napsat, jak se mi s tímto vozidlem jezdí.
S mnoha recenzi mám totiž podobný pocit, jako kdybych četl v časopise o psech článek o čivavě, který by napsal milovník bojových plemen. Jelikož se jedná o cca 23 nebo 24 auto, se kterým jezdím, mám za to, že jsem už zažil leccos a od Ypsilonky jsem zkrátka nečekal Superba.
Celkové pohodlí na předních sedadlech je na velmi dobré úrovni. Trochu vadí příliš prudký nárůst brzdné síly při zmačknutí pedálu. Také výhled do zadu je poněkud ztížený díky širokému zadnímu sloupku. Robotizovaná převodovka (DFN) mi slouží naprosto spolehlivě, na rozdíl od některých recenzí, ze kterých mám pocit, že se recenzent pořádně neseznámil s ovládáním této převodovky. Totéž platí o systému start-stop. Motor 0,9 TwinAir je vskutku originální a díky svým vlastnostem svádí ke svižné jízdě. Při prudkých rozjezdech dává o sobě znát jak chvěním, tak charakteristickým brumláním, které ovšem kolem 2000 otáček zmizí. Zřejmě díky pružnosti tohoto motoru je ve všech recenzích uváděno, jak je tento motor oproti uváděným údajům žíznivý. Moje zkušenost je však jiná.
Nutno podotknout, že až do těch cca 8 tis. km si spotřeba tzv. sedala, tzn. mírně se snižovala. Je také pravda, že při extrémně razantním zacházení, což jsem zkoušel na cca 100 km vzdálenosti jak městem tak mimo město, se dalo dosáhnout spotřeby 12,7 l/100 km, ale to zdůrazňuji, že jsem se choval naprosto nesmyslně.
Abych ale získal přesnější údaje, které by můj dojem z nízké spotřeby potvrdily, rozhodl jsem se pro test.
Vyjížděl jsem z Prahy z Petřin od čerpací stanice Benzina, kde jsem natankoval plnou nádrž. Jel jsem pak přes Smíchov na Jižní spojku a pak po Českobrodské na Kolín až do Přelouče, a tam jsem to otočil a vracel se přes Zdechovice, Kutnou Horu a Kolín zpět do Prahy opět na Petřiny, k té stejné čerpací stanici, kde jsem opět natankoval dokonce u stejného stojanu. Na obrázcích je patrné, že jsem ujel 206 km, průměrnou rychlosti 65 km/hod se spotřebou 4,4 l/100 km. Načerpat se mi ale povedlo pouze 8,09 l (slovy osm celých nuladevět litru) a to jsem dokonce proti svým zvyklostem domáčkl namísto 2krát dodatečně 3 krát pistoli, abych do nádrže dostal opravdu, co se dalo. Je možné, že jsem při prvním čerpání natočil o 1, map o 2 deci více, ale určitě ne o skoro 8 deci. Když připustím kompromis, že jsem mohl být se spotřebou někde mezi 4 l/100 km a 4,4 l/100 km, pak jsem se ale dostal na výrobcem uváděných 4,2 l/100 km, což překvapilo i mne samotného.
Jel jsem důsledně podle předpisů, tzn. v obci 50 km/hod a mimo obec 90 km/hod, a jel jsem v maximální možné míře s tempomatem. Před obcí s předstihem tempomat vypínám, abych minimalizoval brzdění, a na konci obce přidávám tempomatem na 90 km/hod. To je můj obvyklý způsob jízdy. Jel jsem v neděli přes den, tzn. silnice byly prázdné a jízda tak byla plynulá. Byl jsem ve vozidle sám a foukal severozápadní vítr, tzn. do Přelouče jsem jel mírně po větru, což se projevilo i na spotřebě, protože při příjezdu do Přelouče jsem měl na palubním počítači 4,2 l/100 km. Zpáteční cesta byl více kopcovitým terénem a navíc proti větru.
Průměrnou spotřebu 6,0 l/100 km, kterou uvádím v údajích o vozidle měřím od počátku, kdy jsem vozidlo koupil, tzn. je tam ježdění v zimě, s počáteční vyšší spotřebou a také častokrát v plném obsazení a po dálnicích (byl jsem s autem i v Amsterdamu). Po Praze jezdím běžně kolem 5,5 l/100 km.
Celkově jsem tedy s tímto autem mimořádně spokojený a říkám, chce to pouze trpělivost, počkat si, až si spotřeba tzv. sedne a jezdit s lehkou nohou. Pak je to i pro peněženku bezkonkurenční.

KladyZápory
Skvělý, neotřelý design Horší výhled dozadu
Bohatá výbava Přiliš rychlý nástup brzdné síly
Velmi pružný motor  
Úsporný provoz při střídmé jízdě  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.46
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rojack, 06.06.2012 10:39
Nechci prudit ohraným tématem, ale s 1,9TDi při nesmyslně šetřivé jízdě po okreskách se mi to podařilo.
eLzyx, 06.06.2012 14:31
já měl na svém Volvo C70 T5 rozptyl od 5L/100km (jízda za kamionem na dálnici) po 45L/100km (spotřeba obvyklá 10L/100km)
tomaskrtek, 06.06.2012 16:47
já dokázal s Favoritem jezdit za sedmnáct. nichts is unmoglich...
tomaskrtek, 06.06.2012 16:49
taky jsem dokázal jet po širých polských rovinách s escortem 1.8D za čtyři...konstantní devadesátka, a málem jsem usínal. neskutečně nudná ale únavná cesta.
brin, 07.06.2012 16:56
Taky nevím co tu řešíte. S blbou fabií 1.9 TDI PD jsem schopen jezdit za 4,5 l ale taky za 20 l. Jde jenom o výběr cesty a chování se na cestě. Neříká se marně, že největší díl spotřeby se nachází mezi volantem a pedály.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů