Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lancia Lybra combi 1,9 JTD

Poradna
Jan Kos | 03.01.2007
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Vážení přátelé,
Potřebuji (jako asi hodně dalších) spolehlivé auto s nízkými provozními náklady pro sebe a rodinu a nemohu si dovolit kupovat každé 3 roky nové.
Jezdíme denně, ročně asi tak 35 tisíc km, většinou po městě s 1 až 3 spolujezdci, taky na dovolenou atd...
Uvažuji o koupi Lancia Lybra combi 1,9 JTD do 3 let a kolem 100 tisíc km na tachometru. Líbí se mi Vaše recenze a tuto značku jsem v nich ještě nenašel.
Prosím Vás, co byste mi mohli říci o tomto voze užitečného?

Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.
MUDr. Jiří Brzobohatý


Odpověď

Značka Lancia, stejně jako Alfa Romeo, je součástí italského koncernu Fiat. V rámci něj mají jednotlivé značky různou orientaci na trhu. Zatímco Fiaty jsou určeny širokým masám, Alfa Romeo si pěstuje image sportovně-cestovních vozů, tak Lancia představuje luxusní a většinou dobře vybavenou alternativu. Zatímco ve druhé polovině 90 tých let bylo na českém trhu možno koupit špičkový model Kappa, který v roce 94 nahradil Themu (v současnosti se již nevyrábí a místo něj se dělá avantgardní Thessis), tak model střední třídy Lybra nebyl v nabídce dovozce nikdy. Upřímně, je to trochu škoda, jelikož Lybra je i svojí technikou velmi zajímavý vůz, který však trpí některými vrtochy italské techniky. První co na Lybře upoutá, je její (na tuto třídu) nezvykle exkluzivní interiér. Třeba materiál použitý na sedadla a výplně dveří není žádný textil, či velur, ale většinou tzv. Alcantara, což je italský umělý semiš, velmi příjemný na dotyk. Palubní deska bývá obložena imitací dřeva, či hliníku a na cestu může vyhrávat špičkový hifi systém od firmy Bose, jehož součástí může být navigace a multifunkční informační systém. Jízdní pohodu zvyšuje standardně dodávaná automatická dvouzonová klimatizace, která však občas žije vlastním životem. Snad zaskočena italskými vedry, stále žene do interiéru chladný vzduch, byť již vnitřní teplota odpovídá té požadované. Také někdy odmítá reagovat na zvýšení teploty. Tyto vrtochy vyřeší až výměna její řídící jednotky, což je drahé. Technika této Lancie je částečně unifikovaná s vozy Fiat (motory), avšak podvozek je zcela nový a originálně řešený. Nejde ani o přední nápravu, která je řešením stabilizátoru s dlouhými táhly a spodním trojúhelníkovým ramenem velmi podobná Fiatu Marea (nejsou ale vzájemně zaměnitelná), nýbrž o ojediněle řešenou tu zadní. Výrobce ji označuje GLA, přičemž vlastně jde o další verzi víceprvkové (integrální) zadní nápravy. Tak jako jiné konstrukce, i ona dokáže svojí kinematikou ovlivňovat chování vozu směrem k co nejlepší stabilitě při jízdě v zatáčce. Aby toto fungovalo, musí být její silentbloky v dobrém stavu, což u ojetin s mnoha kilometry často není.

Nabídka zážehových pohonných jednotek začínala skvělým a spolehlivým zážehovým čtyřválcem 1,6 L DOHC 16V (známý je hlavně z Fiatu Brava), přes pokrokový 1,8 L DOHC 16V, vybavený proměnným časováním sacích ventilů (pohání Fiata Barchetu a špičkové Punto HGT), až po špičkový pětiválec se dvěma vyvažovacími hřídeli a sametovým během, který v první verzi disponoval celými 113 kW, přičemž v roce 2003 byl z důvodu plnění přísnějších emisních norem jeho výkon snížen na 110 kW. Je s podivem, jak skvělý a spolehlivý je tento motor ve Fiatech (Coupe, Marea), když v Lybře trpí vysokou spotřebou oleje a rychlým opotřebením hlavních ložisek klikové hřídele. Zřejmě za to může jiný dodavatel pístů a jiných vnitřních částí motoru. Vznětové motory JTD pocházejí prvotně z Alfy Romeo 156. Oba mají systém Common-rail, který zaručuje slušnou kulturu chodu a vysoký výkon. Menší 1,9 L OHC výkonově dostačuje, avšak to ,,pravé‘‘ svezení umožní až výkonný pětiválec 2,4 L OHC. Na výše uvedené slušné kultuře chodu se z velké části podílí dvouhmotý setrvačník, který mají všechny pětiválce a většina čtyřválců. Ten však trpí rychlým opotřebením, což se projevuje hlukem při záběru spojky v tahu. Jeho výměna přijde na více než 20000,-Kč a v druhovýrobě neexistuje.V letech 2000-2001 také existovala série čtyřválců, které měly již z výroby křivé spojkové kotouče, což také životnosti setrvačníku nepřidá. Spojka tak musí jít do záběru plynule, jakékoliv škubání a hluk je alarmující. Také turbodmychadla dokáží majitele potrápit, jelikož mají regulaci tlaku natáčením lopatek statoru (typ VNT), tak jako motory TDI od VW. Pouze první 1,9 JTD ve verzi s výkonem 77 kW měly ještě typ Garrett T 15, který je bezproblémový. U všech motorů Common-rail bývá do cca 200000 km nutná výměna vstřikovačů, což v exchange systému Bosch vyjde na 4x6000,-Kč (U 1,9). Pokud teče vysokotlaké čerpadlo, tak je nutné mít v zásobě 5000,- Kč na jeho opravu (přetěsnění). A do třetice, na většině těchto čerpadel do 200000 km odejde regulátor tlaku, což znamená v síti Bosch cca 5000,-Kč (Od Fiatu cca 12000,-). V každém případě je i z hlediska údržby lepší zvolit čtyřválec, třeba i kvůli výměně rozvodů, při nichž ho není nutné demontovat z vozu (pětiválec ano, což se prodraží).


Klady a zápory

+ Velmi dobrá standardní výbava

 

- Pouze průměrné dílenské zpracování

 

+Velmi dobré jízdní vlastnosti a chování na silnici (náprava GLA)

 

- Vysoké náklady na výměnu rozvodů u obou pětiválců

 

+ Komfortní odpružení

 

- U nás výskyt pouze vozů dovezených jako ojetiny, s často nejistým původem

 

+ Kvalitní materiály použití v interiéru

 

- Na dnešní poměry průměrná pasivní bezpečnost

 

+ Pohodlná sedadla

 

- Kvůli malému rozšíření omezený výběr ojetin a málo dílů z vrakoviště

 

+ Dobrá pružnost většiny motorů

 
 

+ Velký vnitřní prostor

 
 

+ Exotický vzhled a značka (v našich zemích)

 
 

+ Komponenty motorů shodné s Fiaty

 
 

Nejčastější závady

· Vysoká spotřeba oleje u zážehového pětiválce a následně rychle opotřebená hlavní ložiska klikového hřídele

· Vůle v dlouhých tyčkách stabilizátoru

· Špatně fungující automatická klimatizace

· Nefunkční originální sklápění zpětných zrcátek

· Nepřesný palivoměr

· Nefunkční dálkové ovládání centrálního zamykání

· Opotřebený dvouhmotý setrvačník

· Opotřebený tlumič torzních kmitů (součást spodní řemenice pohonu příslušenství-rachotí)

· Škubání při rozjedu v důsledku nesouměrně opotřebené lamely spojky (1,9 JTD z let 2000-2001)

· Opotřebená ložiska diferenciálu (motor 2,4 JTD-zvonivé hluky)

· Opotřebené uložení nápravy GLA (po cca 40000 km)

· Vadný regulátor tlaku na čerpadle CP1 (Motory JTD)

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jan Kos - tipcars.com, 09.01.2007 09:00
Myslim si, že zrovna já německým autům moc nefandím, možná BMW, Mercedesu a Porsche, ale rozhodně bych si koupil raději třeba Peugeot 406, než VW Passat B5, to mi můžete věřit. Nejvíce fandím Frnacouzům a Japoncům )).
anonym, 05.08.2007 17:33
mám Fiata Mareu , najem jsem s ní 255 tisíc a neměl problém, kromě opořebení běžných dílů, které se opotřebí na každém autě.
anonym, 27.08.2007 15:02
Z VYJMENOVANÝCH ZÁPORŮ - "VÝMĚNA ROZVODŮ JE DRAHÁ" JE
NAPROSTÝ NESMYSL, PROTOŽE ZNAČKOVÁ SADA, TJ. ŘEMEN A 2 KLADKY MĚ PŘIŠLY NA 4.500,- OD FIRMY CONTITECH A PRÁCE
2000,- MOTOR SE ROZHODNĚ DEMONTOVAT NEMUSÍ !!
A KDYŽ POROVNÁM DÍLENSKÉ ZPRACOVÁNÍ OCTAVIE NA KTEROU
NEDÁ SPOUSTA LIDÍ DOPUSTIT, I KDYŽ NA NICH ODCHÁZENÍ VÁHY VZDUCHU, TURBA A ROZVODY STOJÍ 10000,-, TAK NEVÍM KDO TYTO RECENZE PÍŠE, ZABÝVÁM SE DOVOZEM TĚCHTO AUT Z ITÁLIE, SÁM LYBROU JEZDÍM, TAKŽE MŮŽU GARANTOVAT ŽE PO NAJETÍ 200000 KM MÁM POŘÁD ORIGO KOTOUČE A PŮVODNÍ PODVOZEK, ANI NEKLEPNE. KLIMA FUNGUJE NA VÝBORNOU, BRZDY JSOU FANTASTICKY, MOTOR JE PRUŽNEJ, VÝKONEJ, ÚSPORNEJ, JEN PŘEVODOVKA, ŠESTKA BY BODLA, ALE I TAK PŘI
140 Km/h jsem na 5,6 l, průměr mi vychází do 7 litrů a to ji nešetřím.
anonym, 28.08.2007 01:16
Talianske auta opravujem uz nejaky ten rok,takze si dovolim trochu zkritizovat tento clanok. Ten kto pisal tento clanok asi o Lybre iba pocul z rozpravania "v hospode". Ved motory su takmer na chlp zhodne s Fiatom, hlavne s Mareou, tak ake poruchy turba a velke uniky oleja z motora 2,0 20V??????? Samozrejme zalezi od zachadzania. Motory 2,0 20V mali problem s unikom oleja vacsinou len z gumiciek na viku ventilov,co je oprava za par korun a ziadne znicenie motora sa nekona (vacsinou olej zaleje sviecky,takze motor zdochina alebo nejde previdelne). Lybra s datumom vyroby 11/2003 uz ma NABETON 10 airbagov. Napis airbag je este aj na C stlpiku :) Lybra je za tie peniaze jednou z NAJLEPSICH volieb na trhu.Vlastne ani neviem preco je taka lacna? Len si to porovnajte s VW, Peugeot, Renault alebo Škodou penazi. Taky luxus neposkytuje ani jeden. a o pohodli ani nehovorim. a udrzba nie je o nic drahsia! Toto auto je u nas malo zname a preto je aj velmi nedocenene. Jedine co na motoroch JTD odchdza je NEMECKA elektronika ale aj to nie moc casto. Sem tam snimac polohy klukovky(Bosch), egr ventil (Pierburg/Bosch),regulator tlaku paliva(Bosch), vaha vzduchu (Bosch) iba ak sa nemeni nacas vzduch.filter. Ale tecuce cerpadlo som este na motore JTD nevidel (nehovorim,ze sa nemoze stat,ale ze by to bolo pravidlo?) a tiez neviem preco by sa mali menit vstrekovace po 200 000km?????? ak sa pouziva kvalitny filter a meni sa pravidelne, nebyva s palivovym systemom problem. Turbo sa pokazi podla toho ako s nim majitel zachadza.Ak po dlhej ceste alebo po nahanacke nechate motor chvilu bezat a turbo sa ma cas ochladit obtekajucim olejom,vydrzi dlho.Ak nie, casom sa zakarbonuje oska a turbo zacnu drhnut. Jedine coho by som sa z hladiska ceny bal je viacprvkove zavesenie vzadu (ale passat a audi to pouzivaju tiez a je to u nich sakra drahe. a to nehovorim,kolko stoja tieto veci na japoncov) Tiez neviem o tom, ze by boli nejake caste problemy s klimou.Marea mala problemy s tzv."automatickym topenim" ale o Lybre neviem.Rozvody sa daju u petvalcov vymenit aj bez demontaze motora, ale v technologickom postupe je napisane,ze sa ma motor demontovat,tak chapem,ze je to v clanku tak napisane. Ale ostatne veci su viac alebo menej bludy!
yannis, 20.01.2012 14:08
AHOJ, MAME LANCIU LYBRU A NASTAL NAM PROBLEM S CENTRALNIM ZAMYKANIM.BATERIE V KLICICH JSOU VYMENENE ALE CENTRAL NA DALKU STALE NEFUNGUJE..EXISTUJE NA TO NEJAKA VYCHYTAVKA KTEROU BY SE TO DALO OPRAVIT???PRIRUCKU MAM JEN V ITALSTINE A NEMCINE TAK NEVIM CO S TIM DELAT.dIKY ZA INFORMACE.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů