Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lancia Kappa - podrobné zkušenosti majitele po dvou letech provozu

Recenze uživatelů
Jan Malý (31) - Česká republika | 21.06.2012
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Lancia Kappa 838 A.7000 | foto: Jan Malý
Leckdo by se asi zeptal, co mne vedlo ke koupi takového vozidla anebo jak řekli někteří mí známí, takového šrotu.
Značka:Lancia
Model:Kappa
Typ:838 A.7000
Bližší označení:SW 2,4 TDS
Karoserie:kombi
Objem motoru:2387
Palivo:nafta
Rok výroby:1996
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:130000
Najeto km nyní:160000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:9
Předchozí vozidlo:Škoda Fabia

Leckdo by se asi zeptal, co mne vedlo ke koupi takového vozidla anebo jak řekli někteří mí známí, takového šrotu. Moje první auto byl Peugeot 106 1,0 (3DV) - krásný kanárek za 80 000, co jezdil vždy za 6l benzínu a litr oleje a dalších 50 000 jsem do něj narval a to přestože byl po prvním majiteli se servisní knihou, řádně opečovávaný a měl při koupi najeto jen 100 000 Km, nakonec skončil čelně ve sloupu a dnes někde jezdí, akorát předek auta je z jiného kusu :-D Druhé vozidlo a to již jako rodinný vůz byla Fabia Combi 1,4 16V (55Kw - motor VW) - za 110 000 Kč složená ze dvou jiných vozů (jak jsem zjistil až časem) - dynamika nijaká s konstantní spotřebou kolem 7 litrů, velkým a variabilním nákladovým prostorem, s málo místem na zadních sedačkách a mizerným jízdním komfortem. Do tohoto vozu jsem během 2 let narval nějakých 30 000 na opravách, zejména často odcházeli homokinetické klouby, Starý VW motor je vzorem spolehlivosti (ale také nedynamičnosti a nepružnosti), dokud nepřijde na řadu výměna rozvodového řetězu - což bylo přede mnou. ALe to jsem již nemusel řešit, protože nám ho ukradli.
A jelikož jsem ho měl pojištěný, zaplatila za ní pojišťovna nějakých 80 000.
A tak přišlo na řadu hledání nového vozu - tentokrát vzhledem k očekávání potomka s jasně zadanými kritériemi - pro rodinu - tzn. prostorný kombík, s kufrem pro kočárek a nákup, po sklopení části nebo všech sedaček velkým a dlouhým nákladovým prostorem, s hodně místem na zadních sedačkách při manipulaci s autosedačkou, s prostorem pro řidiče a spolujezdce a dieselovým motorem. Vzhledem k financím jsem chtěl cenu do 40 000, aby zbylých 40 mohlo jít na opravy. S tím, že auto bude tak na 2 roky.

A tak jsme hledali :
1) Fabia Combi - příliš vysoké ceny ojetin a mnoha Km a nejasným původem. Navíc málo místa na zadních sedačkách - Octavia Combi to samé
2) Ford Focus Combi - ceny ojetin dobré, 1,8 Tdci spolehlivý motor, ale příliš problému s korozí
3) Felicia Combi - je to zvláštní, ale též přemrštěné ceny a móóc koroze

A tak jsme nakonec brouzdali, až jsme natrefili na automobilku skvělé historie, neznalou v české kotlině a to prémiovou italskou značku Lancia. Velmi jsem byl překvapen nízkou cenou ojetin a čím dál tím víc nás oba uchvacoval design těchto vozů. A rozhodovali jsme se mezi Kappou a Lybrou. K Lybře jsme měli velmi blizoučko, ale nakonec rozhodlo tvrdé dodržení rozpočtu a vzhledem k nižší ceně jsme nakonec koupili Kappu. Jelikož jsme si říkali, max. na 2 roky, netrápili jsme přespříliš výběrem. Dnes bych asi volil jinak a nechal si auto přímo dovézt namísto pátrání po českých bazarech. Nebo bych zakoupil od někoho z Lancia klubu a též bych více přemýšlel nad motorizací. A tak se stalo, že jsme si do Brna do autobazaru zajeli pro Kappu SW 2,4TDS, která tam dva roky stála na place.
Auto i tak nastartovalo na první otočení klíčkem a ozval se zvuk chrochtajícího pětiválcového komůrkového turbidieselu. První dojmy při cestě domů byly nad očekávání - maximální jízdní komfort a pohodlí. Jde skutečně o koráb, který si plavně ševelí krajinou. Členem Lancia klubu jsem byl od koupě lehce odrazován ve smyslu, nechceš-li ztrácet čas sháněním náhradních dílů, kup si raděj Mareu Weekend a poslouží ti dobře, jakmile si zvykneš na Kappu, již jen stěží se ti bude přesedat do menších a méně komfortních aut. A to druhé je pravda.

Nyní máme za sebou téměř dva roky a 30 000 KM, pojďme se podívat, jaké jsou moje zkušenosti :
1) jde o prémiový vůz s pořizovací hodnotou kolem 1 mil, tedy nelze očekávat nízké provozní náklady - Měl jsem připravených 40 000 na údržbu a jelikož auto 2 roky stálo, bylo jasné, že budou potřeba - auto bylo lehce havarována na pravý předek, ale bez zásahu do nosníků opraveno. Dovoz z Itálie bez servisky a jen s jedním klíčem - tedy oněch 130 000 Km, věřím tak 230 000. Při průběžném gruntování jsem našel italský průkaz zaměstnance pod sedačkou - vzhledem k objeveným dírkám na boku tunelu, hádám o umístění telefon,u šlo nejspíš o firemní vůz. Tah byl překvapivě poměrně špatný a vůz se nechtěl sbírat z otáček.

Když jsem přijel do svého oblíbeného servisu, hned jsem narazil - Škodovky a VW dělají jak na běžícím pásu, ale tohle je pro ně exotika - jejich neznalost vozu vede k experimentálním opravám a shánění náhradních dílu je na mne. Což se ukázalo, že není až takový problém, jelikož eshopů je poměrně dost - např. Auto Maleček v Černilově u Hradce Králové - skvělá spolupráce. Ceny náhradních dílů nejsou nijak zvlášť vysoké a řekl bych i srovnatelné např. s ND na Octavii. Nakonec se mi podařilo i na Liberecku najít servis, který se specializuje na italské vozy a k Lanciím mají blízko, a sice Bosch car service Vladimír Vaska v Liberci. Nakonec jsem si našel ještě známého poblíž bydliště, který Fiaty a Lancie z Itálie dováží a servisuje. A tohle je jednoznačně základ - najít si někoho kdo tomu rozumí a umí sehnat ND za dobrou cenu. Škoda, že jsem nenašel hned po koupi, ale až po roce. Protože bez toho některé ND neseženete.
Jelikož jsem trochu maniak a nesnesu auto i třeba s dětskými nemocemi: nechal jsem vyměnit i díly, kde byl třeba rok čas.

CO jsem vše provedl :
kladka rozvodů (2280) + řemen rozvodů (691) + kladka obslužná hlavního řemene (2481)
2493 kladka obslužná, řemenice kmitu (1850)+řemen
2*silentblok zavěšení motoru, svorky aku,1,5 l olej, ložisko levé přední kolo, manžety poloos
5*žhavící svíčky, silentbloky předek, stabilizátory.
2*kulové čepy Přední náprava, 2*lana ruční brzdy, geometrie nápravy
zprovoznění diagnost zástrčky, zaslepeni EGR, kontrola elektroinstalace
výměna oleje + filtry (paliv, olej), čištění nádrže, seřízení vůle ventilů, filtr naftový (268)+filtr vzduchový (474)
tyčky zadního stabilizátoru + silentbloky zadního ramene, geometrie nápravy
brzdová kapalina, výměna prasklé hadice u zadní pravé brzdy
Výměna přepadových hadic u vstřikových trysek - únik nafty
koupě + repas startéru Magneti Marelli
přední tlumiče+silentbloky předního stabilizátoru a spodní těhlice
suma cca 45 000

Některé z těchto věcí byly nutností - např. výměna rozvodů a filtrů a oleje, některé se ukázali jako závady dané stářím a hlavně nepoužívám vozu dva roky * přepadové hadičky, ruční brzda a jiné jsem chtěl udělat pro dobrý pocit z funkčnosti vozu na dobré úrovni.
Ale postupně :
Motor: Jde o pětiválcový komůrkový turbodiesel s 6,5l olejovou náplní (91Kw, 250 NM) a leckdo by Vás od něho odradil - oproti JTD (CR) - má vyšší spotřebu a choulostivou hlavu, často trpí úniky oleje - ale sežere vše, co jen trochu připomíná naftu. Praskání hlav těchto motorů byl kdysi skutečně problém, ale základem je umět s tím jezdit, tzn. po studeném startu a zejména v zimě max. do 2000 otáček a do zahřátí motoru a po dojezdu nechat chvíli pobroukat a ochladit turbo. Jakmile je motor v provozní teplotě, tak i tento téměř 2 tunový kolos potáhne kolem 1500 otáček a když sešlápnete pedál na podlahu, tak Vás motor od 2500 ot (kdy mocně foukne turbo) odpíchne od asfaltu a nechá se lehce vytočit až na 4500. Velmi záhy se odporoučely přepady na tryskách (jak auto 2 roky stálo - ztvrdly), popraskaly silentbloky zavěšení motoru - auto mimo provoz po dlouho dobu je neštěstí. Výměna rozvodů není drahá záležitost (polovic ceny co po mne chtěli u Fabia 1,4TDI) - problém je na TDS sehnat řemenici kmitu, nakonec jsme dali větší z JTD - dnes bych ten problém již neměl, ale ze začátku jsem jezdil do svého bývalého servisu na škodovky. Motor trpí úniky oleje, ale ztrátu komprese nemá a teploty jsou dobré - komplet sada na přetěsnění stojí kolem 4tis, ale zatím se mi do toho nechce.
Standardní téma dieselů - ztráta výkonu - ano i to známe. Je to EGR ? Váha vzduchu? Čerpadlo nádrže? - tedy nádrž jsem nechal vyčistit, váha vzduchu ok, EGR zaslepit, seřídit ventilovou vůli, pročistit sání - ke zlepšení došlo (zejména ke snížení spotřeby), ale přesto tam občas propady jsou - jedete 80, chcete předjet tak sešlápnete plyn a nic se neděje - motor jen velmi pomalu zvyšuje otáčky - k obohacení směsi nedojde - okolo tohoto problému je mnoho diskusí a faktem je, že pomůže sešlápnout spojku, padnout otáčky na volnoběh a motor vystřelí jak dělo. Asi nechám EGR nakonec vyměnit, protože jeho zaslepení není vždy nejlepší.

Průměrnou spotřebu jsem měl 9l, nyní 8l - to není na tento kolos nic hrozného. Záleží na charakteru jízdy a délce trati. Nejlépe se cítí na rychlostních komunikacích na delších trasách s rychlostí kolem 80-100 Km/hod - pak jezdím za 7 litrů. Naopak krátké cesty se studeným motorem...však víte. Dálniční rychlost je ideální tak těch 120 Km/h - jistě, můžete jet i 160, ale to již motor točíte na 4000 a vzhledem k absenci 6. rychlostního stupně zbytečně zvyšujete spotřebu. Vzhledem k síle motoru je dobré vědět, že vždy máte rezervu na předjíždění.

Podvozek :
Po koupi vydrželo poměrně dlouho vše původní - brzo se ozvalo jen jedno ložisko a kuláky a po 10 000 Km vytekl přední tlumič. Po 20 000 Km silentbloky předního stabilizátoru a sehnat je problém bez znalosti specializovaného servisu. Nakonec jsem preventivě začal na podvozku pracovat viz výše.
Podvozek tohoto vozu je vzhledem k váze konstruován velmi bytelně - homokinetické klouby jsou velké jak u Tranzitu. Na předku nebude problém, ale zadní samonosná náprava je složitá - zájemci bych doporučil sedan kde toliko problémů nemáte, ale na kombíka opravdu něco sehnat - zase potřebujete mít servis specializující se na italy. U SW (kombi) je jedna specialita, a sice zadní tlumiče - NIVOMAT - které mají upravovat světlou výšku vozu - sehnat je nové je problém a i když je Monroe Czechia vyráběla, byla cena za kus 11 000 Kč. Jelikož tohle auto může táhnout přípoj až 1,5 tuny a celková hmotnost soupravy je bezmála do 4 tun - a často je takto využíváno - vyhněte se kombíkům s tažným zařízením - je pak předpoklad, že budete Nivomaty shánět brzo. Mne zatím drží.
Po výměnách které jsem provedl, byly v servisu mile překvapení jak skvělou geometrii 16 let staré auto má!

Karoserie a dílenské pracování
Design je věc vkusu a dle mého jde o nadčasový design 90 let. Dlouhá táhlá kapota, elegance a komfort. SW designoval Pininfarina, jehož název je na autě vidět. Všechny díly jsou z patřičně tlustého plechu oboustranně pozinkované a vozidlo i po 16 letech provozu je ABSOLUTNĚ BEZ KOROZE. Podívám-li se pod 2 roky starou Thalii, tak bych odhadem stáří vozů spíše prohodil :-D Praktické maličkosti: Krásné leštěné lištičky s nápisem Lancia při nastupování do vozidla chrání nosník karoserie před poškrábání od nastupování či od volných dveří (viděl jsem takto sežrané pětileté Octavie). Gumové kryty na spodku dveří je chrání před korozí a průnikem vlhkosti dovozu atd... Že na nervnostech občas něco zavrže je jasné, ale jde spíše o dvířka přihrádky před spolujezdcem, nežli o slícování palubní desky. Dílenské zpracování Lancií bylo vždy pžed zbytkem koncernu FIat. Potěší též plynokapalinové vzpěry velká kapoty.

Jízda, interiér, prostornost :
jízdní vlastnosti : je-li auto podvozkově v pořádku (což moje ano) - pak se příjemně vlní a plavně překonává nerovnosti. V zatáčkách drží stopu i při dynamičtější jízdě - jen velmi těžko a neochotně se mi podařilo donutit auto k ustřelení 'zadku' v zimě na sněhu. Apropo v zimě - když jede, tak jede všude, ale jakmile zastavíte, tak vzhledem k váze zadku jsou rozjezdy náročnější :-D
Při jízdě s ní Vás jednoduše laská a hýčká svojí vahou a plavným komfortem. Přece jen jde o auto, které se v době vzniku řadilo do vyšší střední třídy a stálo kolem milionu - dokud se nesvezete, nevíte, co to znamená. A když mi před koupí kolega z klubu říkal: ‘jen těžko pak budeš přesedat', měl absolutní pravdu. Dnes když sednu do nové Fabie, mám pocit že jedu v miniautě a jsem úplně holý. A to nemluvím např. o Thalii - to proti Kappě snad ani není auto :-D

interiér - co naplat, alcantra či imitace dřeva je sice honosná záležitost, ale konstrukční stáří vozu se oproti dnešnímu designu nezapře - palubní deska je prostě z 90 let. Ale působí útulně a nabízí vše co potřebujete - palubní počítač, klima, vše v elektrice, autorádio schované pod zavíracím panelem - napojení na cd chargeru v kufr. Jistě - Audiosystém - to byla vždy silná stránka Lancií - standardně BOSE. V mém případě žel prodejci vykuchali cd charger, ale rádio na USB to řeší.

prostornost: Celý vůz je prostě obývák - jako řidič nevíte co to je mačkat si pravou nohu o středový tunel či palubní desku, spolujezdec si natáhne nohy a pasažéři vzadu? To jsou křesla pro prezidenty a to říkám bez ostychu. Na dálkové cesty auto stvořené - alcantra je nejen estetická, ale též velmi komfortní a na dotyk příjemná. Ve voze jsou různé skryté přihrádky, ale jinak odkládací místa zejména na nápoje vidím jako mínus - pet 1,5 l si nikam nestrčíte. Tedy jako řidič - tak aby byly vždy po ruce. Vzadu je to jinak.

tedy prostornost pro pasažéry je ojedinělá, pojďme se podívat na zavazadla - přece jen jsem chtěl vůz pro rodinu.
Vzhledem k prostoru ve voze je manipulace s dětskými autosedačky výborná. Zavazadlový prostor je jiná kapitola. Vůz nebyl koncipován jako auto pro rodinu, ale jako reprezentativní vůz a to je na nákladovém prostoru znát : je totiž dvoupodlažní - nad plnohodnotnou rezervou je gumové plato, boční skříňy a prostor cca 15 cm vysoký do další polstrované podlahy - tzv. schovaný špinavý kufr. Na výšku sem běžnou nákupní přepravku však o 2 cm nedáte, nebo musíte mít horní podlaží mírně nadzvednuté. Nad tím ej tzv. čistý kufr žádný plast vyjma nakládací hrany, nýbrž samé polstrování. Vhledem ke spodnímu kufru je tento však malý a např. po umístění složeného kočárku již nezatáhnete plato. Vyřešil jsem pernamentním otevřením mezivíka a vytvořením tak jednoho velkého kufru - plato pak jde zatáhnout a po umístění kočárku je ještě místo na nákupy. Tedy jde spíše o takovou designovou záležitost a musím říci, že i kufr je tak estetický. Zadní sedáky jsou děleny 2/3 - tedy lze libovolnou část složit a vytvoříte rovnou nakládací plochu. Po sklopení sedačky spolujezdce jsem bez problému vezl nábytek o délce 2,5m. Tedy díky estetice přichází zavazadlový prostor o celkovou praktičtější využitelnost, ale i tak považuji za chvalitebný.

Závěr :
Na jízdu se svojí Lancií se vždy těším a ačkoliv jsem původně chtěl toto auto jen na dva roky - již teď jsem další dva přidal :-D A jako další vůz budu chtít zase jen Lancii. A kdyby náhodou, pak již vím na koho se obrátit a že není problém nechat si za 20-30tis přitáhnout celý další vůz. Možná kvůli výjimečnosti a jízdnímu pohodlí, ale zejména jsem zjistil, že označení italský šrot je nesmyslné a je řečeno spíše z nevědomosti než-li zkušenosti. Vůz považuji především za mimořádně pohodlný. Spolehlivost nijak nevybočuje. V této době se auta ještě nevyráběla se řízenou životností jako dnes. Není to špatná volba pro nikoho, je si potřebujete najít svůj servis kde budou vědět s čím mají tu čest a kde umějí sehnat náhradní díly, které se již v ČR třeba neobjevují - pár jich totiž je. Jestliže se někdo tohoto trochu bojí, pak doporučím Lancii Lybru. A já? My máme s manželkou vyhlídnutou Phedru, až nadejde čas a budeme se loučit s naší Kappou.



KladyZápory
jízdní komfort horší dostupnost náhradních dílů
jede na cokoliv vzdáleně připomínající naftu stáří vozu
prostornost vozidla nutnost najít si svého odborníka na servis
málo známa prémiová značka, nízká pořizovací cena spotřeba motoru by mohla být lepší
stáří vozu - vůz vyroben bez současně bežné řízené životnosti  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
4
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.62
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
ostraVAC, 23.06.2012 12:39
Ne je to dobra recenze, ma to co se stylu tyce halvu a patu a da se to cist. Coz se o vasich vyplodech neda s jistotou vzdy rict. To je uz po nekolikate, co takhle reagujete - to lepsi, co se tady da cist...Vratit se trosku na zem by to chtelo, co?
Jinak Lancii mam rad, jako student jsem mel Y10. Nacpat ale tolik penez do takove kary, na to bych asi koule nemel.
ostraVAC, 23.06.2012 12:40
hlavu, sry.
David V, 24.06.2012 23:49
Nechápu. Je to nejlepší uživatelská recenze tady? Není, ale je slušná a patří k lepším. Mně třeba utkvěla v hlavě recenze na Bismarcka. Ta by se do mých top 10 určitě dostala a zařadila hodně vysoko, stejně jako velmi vtipná a zdařilá recenze Volhy.
Co se týká mých článků, tak připouštím, že mám někdy až zbytečně složitý sloh, avšak troufám si tvrdit, že linii myšlenky (hlavu a patu) jsem zatím udržel vždy.
Prosím o odkaz na Váš článek, ať vidím, na kterou zem se se mám vrátit.
petaoldova, 28.06.2012 16:33
Doma máme Lancii Y 2 i Fiat Punto MK1 což jsou auta cca ze stejné doby a když je člověk postaví vedle sebe a sveze se, tak je vidět že Y je vším úplně někde jinde....je opravdu vidět cenový rozdíl v pořizovací cenně nového auta ( že lancie byla dražší)
petaoldova, 28.06.2012 16:47
Souhlasím a velice chválím Váš přístup- taky dáváme olej doporučený výrobcem (v italofilní domácnosti do většiny aut selénii) a měníme raději dříve, stejně jako zbytek údržby- vždy přesně v intervalu nebo dříve a taky nemáme s "italskými šroty" sebemenší problémy- s přítulou máme Alfu romeo 156 ve 2,4JTD- první generace JTD, ale až po inovaci v roce 2000, takže 103kw a jezdíme kolem 6l nafty (dosažené minimum 4,7l maximum 9l) skutečně JTD byl skok kupředu- zvýšení výkonu při snížení spotřeby a emisí- to se italům prostě povedlo a tím že se používají v celém koncernu fiat tak jsou díly skutečně dostupné a za snesitelné ceny...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů