Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lancia Kappa 2.0

Poradna
Martin Vaculík | 25.10.2005
foto: TipCars.com
Můžete mi říct něco blíže k vozidlu Lancia Kappa, 2.0 i turbo s rokem výroby 99 a dovozem z Itálie? Na co se mám zaměřit v případě koupě tohoto vozu?

Dotaz

Dobrý den!
Můžete mi říct něco blíže k vozidlu Lancia Kappa, 2.0 i turbo s rokem výroby 99 a dovozem z Itálie? Na co se mám zaměřit v případě koupě tohoto vozu?

Děkuji.
Ulčák Zdeněk,Ostrava


Odpověď

Lancia Kappa je zvláštní zjev trhu ojetin a jsem rád, že se na ní někdo ptá. Jde o velmi pohodlný a prostorný vůz, vždy s kompletní výbavou včetně automatické klimatizace a dalších příjemností. Ceny se přitom obvykle pohybují do 100 tisíc Kč, samozřejmě za individuální dovozy (v ČR se prodávala jen krátce a ne moc úspěšně), obvykle z let 1995 až 1998.
Z hlediska spolehlivosti jde o vůz doporučitelný omezeně. Různé závady palubní výstroje jej obvykle neodstaví, narozdíl od starších velkých aut od fiatu obvykle funguje i zmíněná automatická klimatizace. Problémem jsou neskutečné ceny náhradních dílů, podobně jako u mnoha jiných velkých aut. Lancia však nikdy nezlidověla, a tak na ni takřka neexistuje druhovýroba. Nabourat jí znamená konec, i menší oprava přesáhne zbytkovou hodnotu. Mechanicky je vůz robustní, ale cokoliv stojí strašlivé peníze (poloosy, spojka, její torzní tlumič atd.).
Mechanická robustnost platí i pro zážehové pětiválce 2,0i 20V, 2,4i 20V a 2,0i 20V turbo. Ty jsou nezničitelné, turbo (162 kW) disponuje bestiálním tahem v celém spektru otáček. Nic v dané ceně se mu nemůže vyrovnat.
Do roku 1998 však roli turbomotoru hrál čtyřválec 2,0i 16V (151 kW). Ten také nejede špatně, ale je to etalon poruchovosti, nic choulostivějšího nenajdete. Po 100 tis se obvykle vylágruje, většinou rovnou proletí ojnice blokem. A když ne, tak se alespoň ojedou vačkové hřídele. Dvoulitr Fiat zkazil své značce pověst, kolaboval již s výkonem 85 kW v Cromě, natož jako 16V Turbo (s tím samým klikovým mechanismem). A bohužel na trhu ojetých turbo-lancií kappa připadá deset čtyřválců na jeden pětiválec. Pokud Vámi vyhlídnutý vůz skutečně je pětiválcem a má najeto do 200 tis. km se servisní knížkou, neváhal bych. Až poprvé vyškolíte hrdého majitele BMW 540i, dáte mi za pravdu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
bubu, 13.04.2006 11:54
Je to fakt pekny voz a ceny su skutocne nizke, takze ked kupi clovek slusnu a robustnu mechanicky odolnu Kappu za 100 000 a potom do nej investuje dalsich 70 000 vzhladom na cenu nahr. dielov, je to stale lepsie jak keby si kupil napr ojazdeny opel alebo vw passat za 170 000, nie? Co sa tyka tohto vozidla, tiez by som sa rad dozvedel este nejake podrobnosti navyse ...
anonym, 15.07.2007 14:48
Má dobrý vkus
anonym, 15.07.2007 14:53
Taky by mě to zajímalo,začíná se mě velice zamlouvat
gablenz, 24.03.2009 13:23
No, nevím nevím co si mám myslet. Jednou se dočtu, že není nic robustnějšího než 2.0T 151 Kw. Že má nadstandartní dimenzaci mechaniky a všelijaké další úpravy motoru a podruhé se dočtu, že prý to je ten fiaťácký starý dvoulitr z Cromy. Tak fakt nevím nevím nevím. Hraje si tu někdo na odborníka? Jinak já v tom jel a po jízdě se tomu kouřilo z turba jak o život. Ale jízda byla o.k. Dokonce bycj neřekl, že je ten motor tak nekulturní a horší než 162Kw. Byl o.k.
veroslavs, 11.04.2012 08:56
Zdravím,

Jako dlouholetý majitel mohu Kappu doporučit. Svezení (než vám zničí české silnice tlumiče) je jak na obláčku, prostorem a konfortem se Kappě málo co vyrovná a má-li být řeč o němcích, tak opravdu jen prémiové kusy. Obvzláště v dnešní kdy je cena jak za skůtr, si můžete dovolit koupit prakticky jakoukoliv vyjetinu a rok s ní jezdit.
NÁHRADNÍ DÍLY - většinou pasují z fiatů a dají se sehnat za hubičku, ale musíte znát italofilního mechanika
MOTOR - no rozhodne ne naftu. 1,9 se snad ani nedělala a 2,4jtd žere jak neurvalá a výkonem i projevem je horší než nejslabší benzíny. Zato dvoulitr pětivál, to je něco nádherného. I po těch letech mi italské koně zůstávají pod kapotou a zrychlení i maximálka odpovídají (ba jsou lepší) než tovární hodnoty. Turbo opravdu není potřeba (přecijen po tolika letech už je to riziko) protože i základ dokáže s Kapou pěkně zacvičit. Blázínci v Mazde 323F se asi budou hodně divit, a z nějakého důvodu Kappa nedá spát Oktávkářům. Spoutřeba ... 10l/100km s klimou a vášní pro ten ZVUK kdy se otáčky přederou přez 3 ... 4 000 otáček. Musím uznat že to bylo mé první "silné" auto a první měsíce jsem se na silnici příliš vzorně nechoval. V naší kotlině snad není nikdo do by sáhl po velmi raritních třílitrech, která sice i EKO jezdí za 12L ale jsou opravdu děsivě silné. Třeba 3,2 v novém audi TT me rychlostní záležitost, je to jako vrcholový běžec,ale benzíny v Kappě to je rozzuřenej rváč v uličce za barem.

Prostě kupujte ty auta, jsou skvělá (ale pozor na starší rořníky) vyměňte hadičky, opečovávejte lak, hlídejte si tlumiče a silembloky, pokud hodně jezdíte dálky, nainstalujte LPG, kufr je obrovský. Neexistuje žádný takový konfort v této cenové kategorii, ba ani do 200000kč.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů