Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lancia Delta III - výjimečný vůz

Recenze uživatelů
Karel (39) - Česká republika | 14.02.2017
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Lancia Delta III | foto: Karel
Design je subjektivní věc, u tohoto auta je mimořádný, zvlášť jeho barokní záď. Není na první pohled atraktivní pro všechny, ale troufnu si říci, že design je dlouhodobě nadčasový.
Značka:Lancia
Model:Delta
Typ:III
Bližší označení:1,8 TBi Platinum
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1751
Palivo:benzin
Rok výroby:2012
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:21000
Najeto km nyní:95000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2
Průměrná spotřeba:8.6
Poruchy:dlouho neměl
Předchozí vozidlo:Alfa Romeo 159
Lancia Delta 1,8 TBi Platinum (2012)

Po Lancii Delta III jsem se kvůli její kombinaci pohodlí, jízdních vlastností, designu a ceny díval dlouho. Vzhledem k tomu, že jezdím dlouhé cesty do zahraničí, chtěl jsem vůz s automatickým řazením a prvky výbavy jako tempomat, handsfree, atd. Bohužel mateřský koncern Fiat měl svou klasickou protiprodejní modelovou politiku, pro vynikající diesely 1,9 a 2,0 nebylo automatické řazení k dispozici, to bylo jen u základního dieselu 1,6 nebo silného benzínu 1,8.Design je subjektivní věc, u tohoto auta je mimořádný, zvlášť jeho barokní záď. Není na první pohled atraktivní pro všechny, ale troufnu si říci, že design je dlouhodobě nadčasový. I když už se Delta III pár pátků nevyrábí, stále vzbuzuje pozornost u velkých i malých.

Ale nový vůz na svoji velikost stál hodně, a tak jsem hledal použitý. Vzhledem k dost omezené nabídce vozů Lancia Delta jsem hledal takovýto vůz v požadované výbavě a dobrém stavu dlouho.

Nakonec se objevil na prodej 1,8 TBi dva roky starý z německého autosalonu, který sloužil k předvádění, na což ukazovaly znásilněné brzdy, dvouciferná dlouhodobá průměrná spotřeba v palubním počítači (a turbo). Při bližším ohledání se nicméně jednalo o vůz s maximální výbavou, co se do tohoto auta dala pořídit, včetně adaptivního elektronického podvozku, adaptivních natáčecích bixenoných světlometů, s Poltrona Frau celokoženým interiérem a elektrickými sedačkami, aktivním automatickým udržováním v jízdím pruhu a parkovacím asistentem, BlueME Handsfree + Bose HiFi + velká navigace InstanNav systémem, velkou elektrickou panoramatickou střechou atd. Jediné, co vůz z možné výbavy neměl, byly podélně nastavovatelné zadní sedačky.A to vše za nižší cenu než stejně stará a jetá, ale podstatně hůře vybavená Octávie 1,9 TDi.Při koupi prodávající před předáním vozu vyměnil to turbo na jeho náklady, resp. záruku. Což mne spolu se spotřebou dost znejistělo, ale tento výjimečný vůz v max. výbavě jsem pak stejně přes to riziko nakonec koupil.

Ale teď nelituji:
Motor - jedním slovem famózní. Rád se vytáčí, má výkonu nazbyt od nízkých do vysokých otáček, je velmi pružný s minimální turbodírou. Má nádherný jadrný, basový zvuk.Lidé, kteří tímto autem jedou poprvé, někdy ani nevěří podle zvuku a dynamiky auta, že motor je jen čtyřválec 1,75 litru. Tipují něco dvakrát tak většího s větším počtem válců.

Dynamika vozu je díky silnému a pružnému TBi a nízké hmotnosti Delty III výborná. Řidiči vozů se čtyřmi kruhy nebo bavorskou vrtulkou často koukají jak to "bachraté neznámé něco", co problikávají, má najednou odpich. Sešlápnutý plynový pedál znamená drát se s vervou vpřed za decentně utlumeného krásného dunivě bručivého zvuku motoru až do rychlostí přes 200 km/h.Automatická převodovka Aisin s klasickým hydroměničem řadí spolehlivě a logicky. Pádla pro řazení pod volantem používám jen pro občasné vyblbnutí v horských zatáčkovitých silnicích, jinak nemá smysl je používat.Opět nicméně byla na škodu modelová (anti)politika mateřského Fiatu, že nenabízel tento motor s manuální nebo dvouspojkovou převodovkou jako v technicky spřízněné Alfě Giulietta, víc by se projevil vynikající motor TBi.

Podvozek je dobrý. Není tak superpřilnavý k silnici jak např. BMW, Alfa nebo Subaru, ale stopu drží Lancia Delta bezpečně asi jako VW Golf. Chování v zatáčkách pomáhá nízká hmotnost, nedotáčivost je díky relativně lehkému předku nízká a náklony malé. Podvozek je každopádně velmi pohodlný, což se projeví ještě víc, pokud místo velkých 19" kol použijete 17". V mém voze jsou elektronické aktivní tlumiče, ale zkoušel jsem i Delty bez něj, a ty také byly velmi pohodlné.

Řízení resp. posilovač je Ok, Synteticky přeposilované jako u některých japonců či korejců je v komfort modu, kdy se dá volant držet a točit jedním prstem, ve sport a zimním módu je řízení příjemně tužší, ale ne příliš na dlouhé cesty. Brzdy jsou kotoučové, vpředu s vnitřním chlazením, s relativně lehkým vozem nemají moc práce.


Interiér:
Velké plus tohoto auta. Místa vepředu i vzadu je nadprůměr ve své třídě, srovnáváno s VW Golfem či Oktávií. Vzadu si pohodlně sednou i dva velcí chlapi a přitom nebudou bouchat hlavou do stropu. Vepředu i vzadu si můžu nastavit sedadla, abych si mohl natáhnout nohy.Kožená sedadla Poltrona Frau jsou pořádně polstrovaná, prošívaná a dimenzovaná, jsou velmi pohodlná i při dlouhé jízdě. Při agresivní jízdě jen chybí, prakticky žádné, boční vedení. Zadní sedadla jsou spíše pohodlné kožené sedačky, přičemž zadní opěradla se dají nastavovat.Interér Poltrona Frau ve verzi Platinum s koženým obšitím, včetně přístrojového panelu a dveří, působí krásně a luxusně, ve dne i při nočním nasvícení.Pokud budete chtít být hnidopišští, najdete detaily "neluxusnosti", resp. technického základu Fiatu Bravo, jako uchycení bezp. pásů nebo některé páčky a tlačítka.Interiér je po cca. 95000 km ve velmi dobrém stavu a nic nevrže.Velikost kufru je nicméně max. průměrná, resp. stejně velko-nevelká jako v ostatních autech své kompaktní třídy. Aspoň se opěradla zadních sedadel dají zvlášť sklápět. Na praktičnosti na tomto voze jako střešní nosič bez střešních ližin nebo tažení přívěsů ale raději zapomeňte.

Oproti mnoha jiným autům možnost elektronického nastavení charakteristiky vozu tu není jen póza, ale rozdíl mezi chováním ve sportovním, komfortním a zimním módu je výrazný. V komfortním a zimním módu je to tiché auto, velmi pohodlné, s výkonovou rezervou po sešlápnutí pedálu. Ve sportmódu naopak motor reaguje na plynový pedál podstatně citlivěji a agresivněji, automatická převodovka nechává motor vytočit do vyšších otáček a drží je tam, řízení a odpružení ztuhne a z auta je agresivní luxusní hothatch, pravda i s vyšší spotřebou :-)

Delta III je vůz konstrukčně starý deset let, nicméně elektronika a elektroničtí asistenti, co v něm jsou, pracují v tomto italském voze překvapivě jak mají."Velká" navigace/multimediasystém InstanNav pracuje spolehlivě, velmi rychle najde GPS signál a cestu. Audiosoustava Bose hraje nádherně a čistě.Na přání Delta III sám při dobré viditelnosti a nalajnování na přání řídí podle jízdních pruhů a podélně parkuje. Škoda, že vůz neměl možnost aktivního tempomatu.Italskost vozu se projevuje v nelogičnostech v ovládání elektronických funkcí jako ovládání tempomatu bambulí pod volantem, že vůz má asistenta parkování a parkovací senzory, ale neukazuje, kromě pískání, vzdálenosti od překážek,některá nastavení InstantNav, handsfree a vozu se dají nastavit pouze tlačítky na volantu, ale jiné jen v InstantNav, některá nelogicky umístěná tlačítka apod.Naopak má fajn hračku, ukazuje tlak turba na palubním displeji...


Delta III je velmi dobře odhlučněna, jak motor, tak podvozek a aerodynamika. Celkově Delta III tak je velmi vhodná pro dlouhé cesty, dají se s ním bez problému absolvovat i cesty přes 1000 km, aniž byste byli z cesty zničení.Úroveň pohodlí potvrdili dokonce i uživatelé vozů s trojcípou hvězdou. Pravda při reálné spotřebě tohoto vozu na čerpacích stanicích budete zastavovat relativně často, nádrž má max. 60 l.

Spotřeba:
Dlouhodobá reálná spotřeba Delta 1,8 TBi je 8,6 litru benzínu na 100 km. Což není nejméně, ale v porovnání s auty nabízejícími podobnou rychlost a dynamiku je to dobrá hodnota. Hodnoty spotřeby ve specifikacích výrobce jsou klasická úřední lež dle předpisů. Pod osm litrů se podíváte leda jako pomalá překážka provozu s větrem v zádech. Při klidné jízdě mimo město lze jet za 8,1 l, na dálnici při rychlostním limitu je průměrná spotřeba 9, ve městě 10,8. Pokud chcete využít 1,75 TBi naplno, např. drtit okresky ve sportmódu v rallye stylu, připravte se na spotřebu 11-14 l.

Spolehlivost, údržba a servis:
Po celou dobu jede tento automobil bez závady znamenající jeho zastavení nebo nepoužitelnost.Po pár týdnech provozu se ulomila hlavice páky voliče automatické převodovky, úsměvný incident vyřešený na končící záruku. Jinak po záruce "odešly" jen senzory pro kontrolu tlaku v pneumatikách, autobaterie a přišlo se na zlomení trubičky ostřikovače světlometů způsobené při opravěpřed předáním vozu prodávajícím. Elektronika Lancie Delta III je stabilní a spolehlivá, nic po čtyřech letech nebliká a nezlobí. Pro zájemce, kteří si dělají sami běžnou údržbu, musím ovšem říci, že na to je Delta III horší. Přístupnost např. olejového a vzduchového filtru je špatná.Také mne štve doplňování vody do ostřikovačů, které se musí provádět kvůli konstrukci nádržky pomalu a po malých dávkách.

Vzhledem k tomu, že technicky jde do velké míry o Fiat Bravo, jsou ceny běžných náhradních dílů, jako stěrače, filtry, brzdy apod., nízké.Ale pokud byste v Deltě byli nabouráni na parkovišti jako já, zjistíte, že ceny dílů karoserie jsou oproti Bravu vyšší.Celkově servisní a údržbové náklady vozu jsou při najetých 95000 km nakonec překvapivě levné.

Takže ve zkratce:
Lancia Delta 1,8 TBi Platinum (2012) - Vyjimečný vůz, famózní motor, luxusní pohodlí a ve své třídě nadprůměrná prostornost. A to za pořizovací cenu menší a při provozních nákladech podobnýchjako stejně stará, ale hůře vybavená nebo motorizovaná Octavia, Golf, Mercedes B-Klasse nebo BMW 1. Spolehlivost a funkčnost OK.

KladyZápory
famózní motor; výborná dynamika spotřeba ve městě nebo při agresivnější jízdě
velmi pohodlný, prostorný a krásný interiér a sedadla; audiosystém kufr velikosti kompaktní třídy
pohodlný, přitom jistý podvozek; odhlučnění; komfort na dlouhých cestách není to auto na montáž střešní zahrádky, přivěsného vozíku a podobné praktičnosti
cena náhradních dílů, běžné údržby a servisu
nadčasový elegantní design exteriéru i interiéru


Spolehlivost2
Provozní náklady2
Cena náhradních dílů2
Dostupnost náhradních dílů1


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu?
ano




Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 20x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
gablenz, 14.02.2017 13:55
Nechtěl bych to. Má to jenom vlečenou zadní nápravu, což je u Lancie průser. Taky dopadla jak dopadla. Snažila se vsadit na mainstream a emerikánské přestavby.
Kdysi jsem vyzkoušel Kappu 2.0 4válec turbo 151 Kw. To bylo hovado auto! Pravá Lancia. Vzpomínám....
Jinak recenze nezvykle slušná.
Arthuro, 14.02.2017 14:08
Lancia Delta III.

j.j., hezké auto, hezká recenze, také jsem o ní před časem uvažoval, nakonec ale "zvítězila" Lancia Musa, přeci jen jsem potřeboval auto na denní dojíždění do zaměstnání a při podobné užitné hodnotě - prostornost ("tak akorát pro 4 cestující"), objem zavazadlového prostoru (cca 400l) se mi Musa s jednoduchou atmosférickou jedna-čtyřkou jevila jako méně náchylaná k poruchám (měl jsem trošku strach z turba) a i malinko levnější v provoze(spotřeba, ceny N.D.atd.)...
Ale i tak přeji majiteli a jeho italské krásce mnoho šťastných společných kilometrů.

Ciao, Arthuro
danet - redakce TipCars, 15.02.2017 10:34


Dobrý den, budeme rádi za pokračování recenze na Vaši Lancii Musa. http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
Pavel70, 10.05.2017 22:04
Zdravím autora recenze, pěkně napsáno. Sám vlastním dvě Delty, obě jsou MultiJety a nedám na ně dopustit. Jestli máte problém s doléváním nádržky ostřikovačů, potom zkuste při nalévání držet sítko povytažené, uvidíte, že to půjde dolévat normálně. Je to tak u všech Fiatů od jisté doby, to sítko se fakt musí povytáhnout, jinak se nemůže vzduch z nádržky dostatečně rychle vytlačovat ven.
danet - redakce TipCars, 12.05.2017 10:21


Dobrý den, budeme rádi, když o své Deltě napíšete také recenzi: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů