Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lada Niva 1,9D 4x4 - hodnocení majitele po 16 tis. km.

Recenze uživatelů
Petr Decsi (36) - okres Jihlava | 15.02.2012
V terénu je velmi dobrá, na silnici v porovnání s osobními ladami hlučná. Výbava je z pohledu dnešních aut prakticky nulová.
Značka:Lada
Model:Niva
Typ:4x4
Bližší označení: 
Karoserie:terénní
Obsah motoru:1905
Palivo:nafta
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:75000
Najeto km nyní:91000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:43 měsíců
Průměrná spotřeba:7.5
Poruchy: 
Předchozí vozidlo:Lada 2101

Lada niva se mi několik let líbila, protože můj bratr je členem klubu "Přátelé 4x4" a navíc poskytuje služby v lesnictví. Mezi mé záliby patří sportovní rybaření a myslivost. Rodiče mají chatu v lese, kde nejsou asfaltové cesty. Navíc jsem byl 7 let spokojeným uživatelem silničních Lad(2102,2101), které mi pro svůj nemalý věk poskytly dobrou službu s minimálními náklady. Samozřejmě se mi líbily i jiné značky terénních aut, ale jejich cena i v případě ojetiny byla s ohledem na mé finanční možnosti vysoká. Delší dobu jsem sledoval nabídky inzerátů na Lady Niva. Na internetu se mi taky podařilo najít nejčastěji se vyskytující závady na tomto voze. Zjistil jsem rovněž, že se dá koupit s vznětovým motorem od Peugeota, které jsou známé svojí spolehlivostí a spotřebou. Jednoho dne jsem v inzerci uviděl nabídku Lady Niva 1,9D s najetými 75000 km za 98000 Kč. Zavolal jsem na uvedené číslo a jel se uvedenou Nivu podívat. Vzhledově vypadala slušně, ale udělal jsem chybu, že se mnou nebyl někdo, kdo autům rozumí. Majitel mě nechal se autem projet a upozornil na závadu, která podle jeho slov není drahá na opravu, ale na pracnost a často se u lad vyskytuje. Projevovala se při sešlápnutém pedálu spojky takovým klepnutím. Nenapadlo mě, že se jedná o prasknutou přírubu předního diferenciálu (majitel mi to také nepověděl).

Nivu jsem koupil a začal ji používat. V létě jsem nechal ošetřit dutiny a podvozek proti korozi. Známý automechanik, který mě nivu 'ošetřil' přišel na již uvedenou závadu př.diferenciálu a následně ji opravil, ale cena 10000 Kč za tuto opravu mě připadala vysoká. Po čase se měnila ložiska na předních kolech. Další závada byla tekoucí brzdový váleček na zadním kole a tekoucí hlavní brzdový válec. Postupně jsem přišel na řadu drobností, jako např. chybějící spodní díl bezp.pásů na zadním sedadle, chybějící točítko nulování počítadla ujetých km, poškozené přední sedadlo spolujezdce (zlomený rám). Dokonce ani hever v nivě nebyl. Celkově mě závady, ND a doplnění chybějících věcí (včetně 3 ks novývch pneumatik Voltyre s nasazením a vyvážením) vyšlo na 35000 Kč.

Teď k jízdním vlasnostem Nivy. V terénu je velmi dobrá. Na silnici v porovnání se 'silničními' ladami hlučná. Uvnitř vozu jsou použity málo kvalitní plasty, takže je slyšet časté povrzávání. V zimě auto topilo až po ujetí minimálně 20 km, v tomto případě byl lepší originální zážehový motor. Spotřeba s ohledem na térénní vůz se stálým pohonem obou náprav slušná (průměr 7,5 l/100km). Celková ochrana proti korozi mizerná (nutnost po zakoupení napravit). Výbava z pohledu dnešních aut prakticky nulová (nejvíce mi vadila absence posilovače řízení). Cena nových ND v porovnání se silničními Ladami vyšší. Dnes si na Nivu občas vzpomenu a pokud si ji někdy ještě pořídím, tak jedině novou nebo maximálně zánovní (s minimálně najetými km, po prvním majiteli, se servisní knihou), toto vše u mojí dnes už bývalé Nivy nebylo. Možná jsem měl smůlu na špatný kus z výroby, ale spíše se domnívám, že se projevila zanedbaná údržba a nešetrné zacházení předchozích majitelů (já byl dle TP 3.majitel). Já se k Nivě choval slušně (žádné brodění, skákání, těžký terén), jak jsem někdy viděl u jiných uživatelů terénních aut.

KladyZápory
vzhled hlučnost
teréní schopnosti podprůměrná spolehlivost
pořizovací cena v porovnání s pravými teréňáky chybí rám(je samonosná karosérie)ri
cena náhradních dílů špatná antikorozivní ochrana
snadná opravitelnost stálý pohon obou náprav(nejde vypnout předek)





Spolehlivost
4
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 25x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
marnet, 11.01.2014 11:57
kitcarcup:Na nivě je největší slabinou antikorozivní ochrana,to není jen moje zkušenost,ale i jiných jejích uživatelů.Pokud mi nevěříte,tak si přečtěte různá diskuzní fóra včetně např.motoristického týdeníky Svět motorů.Je zajímavé proč výrobce nepodnikne v tomto směru opatření,aby záruka na prorezivění karoserie nebyla alespoň 6 let.V současně době vlastním Škodu fabii r.v.2003,jejíž pořizovací cena byla na zhruba stejné úrovni,jako niva a s korozí problém nemám.Jak jsem již dříve napsal,nečekal jsem od nivy zázraky,ale po těchto špatných zkušenostech se nedivým,že o ně je ve světě malý zájem.Stará dobrá Lada 2101 to byla jiná káva!
brin, 13.01.2014 12:51
Jimny se připojuje podtlakem a občas se stane, že se to ucpe a nefunguje to vůbec. Zas takový zázrak to také není.
kitcarcup, 27.01.2014 20:20
Marnet: Měl jsem na mysli odpojení nebo zapojení přední nápravy ručně,tj.pákou,jak je použito např.u Gaz 69,Uaz 469,Aro 240,Praga V3S,Tatra 805 apod.Nechápu výrobce proč to u Nivy neudělal.Stálý pohon obou náprav má za následek již zmíněnou hlučnost včetně vyšší spotřeby paliva a celkového opotřebení.
Právě, aby jste mohl pochopit proč to výrobce u Nivy neudělal Vám píši. Je pak jasné proč je podobný názor na možné "jiné-lepší" řešení pohonu u Nivy technicky zcestný.

Marnet: Na nivě je největší slabinou antikorozivní ochrana,to není jen moje zkušenost,ale i jiných jejích uživatelů.Pokud mi nevěříte,tak si přečtěte různá diskuzní fóra včetně např.motoristického týdeníky Svět motorů.
O antikorozní ochraně nepadlo slovo. Co by na tom kdo neměl věřit? Nivy maji velmi slabou antikorozní ochranu a změnu nepřinesl ani lehce modernizovaný model Lada (Niva) 4x4M. (Euro5 s E-gas)
marnet, 24.08.2014 12:59
kitcarcup:Pokud Vám stálý pohon obou náprav vyhovuje,je to Vaše věc.Mě nevyhovoval a mám několikaletý poznatek,že dost lidí,mezi nimiž byli její i potenciální kupci,to o Nivě neví,pro to si ji nepořídili.Nedávno jsem mluvil s prodejcem ojetých Niv,který do budoucna počítá i s prodejem nových a přjemně mě překvapilo,že jsme se shodli na slabinách(není jich zrovna málo!)těchto vozů.Jedním z mála kladů je nejnižší pořizovací cena nové,tak i ojeté Nivy(včetně náhradních dílů,které bohužel nejsou v případě originální ruské výroby nikterak kvalitní).Je zajímavé,že po roce 1989 došlo v Rusku k poklesu kvality a úrovně řemeslného zpracování.To se netýká jen vozů Lada,ale např.zbraní,které rovněž vlastním.Podle jednoho českého pořekadla:Nikdy nejsem,tak bohatý,abych si mohl kupovat levné věci.To případě Nivy platí do nejmenšího detailu.U tuzemských vozů Škoda ne,tak docela.Můj otec si v dubnu 1987 pořídil novou Škodu 105L u,které záruka na prorezivění karosérie nebyla v porovnání s Nivou v posledních x letech 3 roky,ale pouze 6 měsíců,přesto se mírná koroze objevila,až po 10 letech na lemech zadních blatníků.Otec měl"stopětku"necelých 17 let a najel s ní jen necelých 32000 km mimo silnic i po lesních a polních cestách.Stopětka přošla bez problémů čtyřmi STK a další majitel na ní po této době vyměnil jen přední blatníky a podběhy.Moc si koupi tohoto vozu pochvaloval.Nevím o tom,že by otec měnil např. ložiska v kolech,zadní brzdové válečky nebo hlavní brzdový válec,jako já u Nivy po 9 letech jejího stáří.Je zajímavé,že stará dobrá Lada 2101 byla během jízdy daleko tiší než o 24 let mladší Niva,proto ji otec často nazýval"Žentourem".V případě mojí dnes už mojí bývalé Nivy chápu,že se jednalo o ojetinu,zatím co otcova stopětka byla koupena nová,ale i tak se jednalo o nekvalitní a nepovedené auto.Jsou hold povedené a nepovedené vozy(to samozřejmě neplatí jen pro značku Lada).V současné době má otec 4 roky Škodu Fabia druhé generace(opět koupena nová)a zatím úplně bez závad.Do budoucna uvažuji o pořízení traktoru Zetor 5211,který v terénu překoná i Nivu a na rozdíl od aut si stále drží cenu,má delší STK i přijatelnou spotřebu.Zatím,však ještě nemám o tomto stroji potřebné informace,třebaže otec jezdil 22 let se Zetorem crystal 8011(menší Zetor 5211 je něco jiného).S pozdravem Marnet.
Docent, 30.10.2019 13:06
Nefunguje mi otáčkomer. Čo by to mohlo byť?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů