Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kterého korejce?

Poradna
Petr Šikl | 06.09.2006
foto: Petr Šikl
Náš čtenář jezdí úspěšně pátým rokem Elantrou a pomalu se rozhlíží po novém voze. Vybírá mezi Ceratem a Lacetti. Doporučíme některý z těchto modelů nebo se ohlédneme po jiném?

Dotaz: Dobrý den, jsem nadmíru spokojený s Hyundai Elantrou 1.6 Hatchback, 5-tý rok, 80 000 km bez jediné závady. Pomalu přemýšlím o něčem podobném, nová Elantra ještě není na světě, stávající model se mi zdá uz passé a tak pokukuji po Kia Cerato nebo Chevrolet Lacetti nebo nějaké jiné alternativě. Nová Škoda Octavia mi přijde zbytečně drahá, jinak nic proti ní. Co byste prosím doporučil? Děkuji, Přemysl Culik


Jelikož jsem v uplynulých dvou měsících měl možnost vždy jeden týden testovat všechny zmíněné vozy (Kiu Cerato, Chevrolet i Hyundai Accent), dovolím si menší srovnání. Všechny vyjmenované vozy jsou laděny do komfortna a většina z nich překvapí, ale zároveň i dokáže zklamat. Největším zklamáním bylo pro mě Lacetii. Pěkná karoserie skrývá útulný, prostorný a na oko vypadající interiér. Bohužel řadu nedostatků začnete odhalovat až během jízdy. Čitelnost zelených displejů je žalostná, některé ovládací prvky nálézáte až po dlouhém tápání na nejpodivnějším místě, věnec volantu má velký průměr a navíc příliš tenký, řazení je tuhé a dráhy příliš dlouhé, podvozek sice komfortní, ale při ostřejším průjezdu zatáčkou se modlíte, aby jste neskončili ve škarpě, dlouhá odezva motoru po sešlápnutí plynového pedálu atd. Přesto Lacetti dokáže konkurovat především cenou, prostorností (rozvor 2600 mm), pro někoho designem a samozřejmě slušným motorem 1.6. Lacetti udělalo první krok od Nubiry směrem vpřed.

Oproti čtyřdvéřovému Chevroletu se mi do rukou dostala Kia Cerato v pětidvéřovém provedení, také se šestnáctistovkou pod kapotou, avšak vznětovou nesoucí označení CRDi VGT. Design Cerata není ničím vyjímečný, přesto se většině lidí zřejmě líbí, což potvrzují statistiky prodejnosti. Interiér se narozdíl od Lacetti netváří luxusnějším dojmem, je prostě tam, kde se sluší a patří. V nižší střední třídě. K rozmístění ovládacích prvků nemám žádnou závažnější výtku. Snad jen nepotěší absence vlastní audiosoustavy a méně povedené sedačky. Jejich divný tvar nepodepře celá záda a člověk sedí "pra-zvláště". Dalším mínusem je řazení rychlostních stupňů, které je doprovázeno značnou zvukovou kulisou. Navíc řazení vyžaduje překonání značného odporu. Řízení je lepší než v přechozích modelech (Shuma), přesto ho za příliš komunikativní nemohu označit. Nastavení podvozků je taktéž spíše komfortního charakteru. Překonávaní nerovností, příčných prahů a výmolů je pro Cerato úkolem, který plní na jedničku s hvězdičkou. O sportovních zážitcích si raději nechte zdát. Rychlý průjezd i táhlou zatáčkou nevzbuzuje příliš jistoty a vůz se naklání. Vychutnávat si můžete akorát zrychlení, a to ještě jen při určitých otáčkách. Dieselový motor typu common-rail by byl pro Cerato výbornou volbou, kdyby byly jednotlivé rychlostní stupně lépe odstupňovány. Motor poskytuje svižné svezení po překonání dvoutisícové hranice otáček, s klidem se nechá točit až k čtyřapůltisícové hranici. Odstupňování rychlostí vyžaduje časté řazení a tak jízda šedesátkou vyžaduje třetí rychlostní stupeň. Na druhou stranu diesel točí při 140 Km/h rovné tři tisíce, což je příjemné. Odměnou je nízká spotřeba. V současné době lze Cerato s tímto motorem pořídit za 379.900 Kč, což je rozhodně lepší volba než Lacetti.

TIP: Test Kia Cerato

Nová Elantra se již prodává v USA, přesto si na ní budeme muset ještě chvilku počkat. Doprodej současného modelu právě vrcholí za zvýhodněných podmínek a za cenu 329.900 Kč se benzínová šestnáctistovka jeví jako nepřekonatelná nabídka. Roli nové Elantry částečně supluje nový Accent, který je sice menší, přesto se hodně povedl. Rukama mi prošel Accent s 1.5 CRDi VGT s výkonem 81 kW a nadchl mě více než výše popsané Cerato, které má být o stupínek výše. Prostorností na předních sedadlech je na tom téměř identicky, navíc dvoubarevné provedení interiéru doslova sluší. Vytknout opět musím příliš tenký věnec volantu a také chybějící loketní opěrku. Řazení i řízení bylo přívětivější než u Cerata. Navíc patnáctistovka poskytovala Accentu větší pružnost než motor Cerata. Je to dáno především odstupňováním. Motor Accenta neprotestoval při nízkých otáčkách a ochotně zrychloval plynule, bez výkonostní špičky. Horší situace nastává opět u podvozku, k přední nápravě nelze vznést jedinou připomínku, avšak zadní tuhá příliš nekoresponduje s výkonem motoru. Odskakování a vlnění je u ní na denním pořádku, jelikož je opět nastavena na komfortní svezení. Za cenu 319.000 Kč mi přijde Accent jako neodolatelná nabídka (do doby než bude nová Elantra na trhu).

TIP: Test Hyundai Accent 1.5 CRDi VGT

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Falco, 06.09.2006 17:54
A podle čeho tak soudíš, jestli teda vůbec máš nějaké argumenty:)))
Fanda, 06.09.2006 19:37
Máme doma Accenta třetí rok,37 000 km naprosto bez problémů.Na obsah 1300 jede dost slušně.
DEKTR1, 07.09.2006 14:21
mame doma kacera donalda a hodinky s vodotryskem.....ZDAR
jirka, 07.09.2006 21:26
olej u serva po 40kkm???!!!! - DOBŘE TI TAK kupujte si auta u korejců a boty u větnamců -jestli to bereš jako spotřební věc,tak vpohodě,ale já jsečm zvzklej na autě najet min 300kkm,než se ho zbavím,ale ješte se mi nestalo,abych řešil zmíněnou závadu a to má moje croma 473kkm a sprinter 326kkm a nemyslím si ,že bude servo dalších 100kkm problém.
anonym, 14.07.2007 00:04
Ale no tak... Fiat ?

No.....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů