Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit Škodu Rapid 1,2 TSI nebo Peugeot 301 1,6 Vti?

Poradna
František Mašek | 23.12.2016
foto: Petr Šikl
Být patriotem a koupit firemní Rapid s obávaným motorem 1,2 TSI, anebo sáhnout po levnějším peugeotu?

DOTAZ: Dobrý den, rozhoduji se mezi Rapidem liftback 1,2 TSI s výkonem 81kW, kterého mi nabídla k odkupu naše firma. Mou druhou volbou je Peugeot 301 s benzínem 85 kW. Rapid je o 80 tisíc dražší, ale zase vím, co kupuji a navíc má praktičtější karoserii. Jenže Peugeot má podle recenzí méně poruchový motor. Poradíte, které auto byste brali vy? Marek Dudycha, Tábor


ODPOVĚĎ: Dobrý den Marku, pokud budeme vycházet z aktuální nabídky na trhu, tak výkonnější verzi motoru 1,2 TSI pro Rapid koupíte od cca 230 tisíc korun. Nejdražší - úplně nové vozy pak s tímto motorem koupíte klidně i za 400 tisíc. Pro ostatní kupující je velkou výhodou mnohem větší výběr na trhu ojetin v porovnání s peugeotem 301. Pokud u něj chcete vybírat exempláře s motorem 1,6 Vti, musíte se spokojit s cca desítkou ojetých kousků. Jejich ceny začínají na 190 tisících korunách, nejdražší je pak za 250 tisíc. To už se ale bavíme o předváděcím voze s nájezdy jen několik tisíc kilometrů.

#foto26730 1,2 TSI 77 kW - o tomto motoru jsme již na tipcars.com psali několikrát. Pokud funguje, jede výborně a když nejezdíte svižně, ani moc nežere. Konstrukčně je motor shodný se slabší variantou, která má v Rapidu 63 kW. Je to konstrukčně jednoduchý motor, kterému chybí EGR ventil a nemá ani proměnné časování ventilů. Bohužel ale jeho pověst na začátku pokazily vytahané rozvodové řetězy, které výrobce od poloviny roku 2011 nahradil jiným, širším řetězem. Kdo jezdí na krátké trasy nebo hodně na spotřebu, může si zakarbonovat písty nebo si naředit nespáleným palivem olej. Zkrátka nebojte se motor čas od času malinko prohnat v otáčkách. Osobně bych se jednotky neobával, samozřejmě záleží na jeho aktuálním stavu a nájezdu. Riziko závady je ale vyšší než u atmosférického motoru VTi.

#foto26731 1,6 VTi 85 kW - tenhle motor má vyšší výkon, je jednodušší konstrukce bez turba, má zatím velmi dobrou pověst a jeho spotřeba nebude tak závislá na stylu jízdy jako u 1,2 TSI. Motor má rozvodový řemen, rozvody se mění až po 150 tisících kilometrech. Zkrátka za mne palec nahoru. Nevýhodou Peugeotu 301 je méně praktická karoserie sedanu, na druhou stranu podvozek vypadá hodně subtilně a lze čekat, že vydrží víc než u rapidu.

Závěr: Pokud firemní rapid znáte, byl bez nehody, pravidelně servisován, nemá mnoho najeto, dostanete dobrou cenu a využijete praktičtější karoserii, berte tohle auto. Pokud chcete ušetřit a nechat si nějaké peníze na případné další provozní náklady, pokud Vám nevadí hůře přístupný zavazadelník a chcete si auto nechat delší dobu, rozhodněte se pro "třistajedničku". Určitě doporučuji se v obou autech dostatečně dlouho projet, hodně Vám to napoví.

Hodnocení článku
2.7 z 5 (54%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
GSX1100G, 19.01.2017 14:37
Našel jsem ten článek....

http://www.autorevue.cz/test-ojetiny-peugeot-301-novodoby-zigulik/ch-53298#articleStart
HoNZA, 20.01.2017 10:24


S tím, že je 1.2 TSI povedený motor se dá souhlasit.
1. i slabší verze jede jak z praku
2. dá se sním trvale jezdit okolo 5.5 - 6.0 litrů na 100 km
3. uživatelsky je to velice příjemný motor

je tu ale několik ALE :

1. ranné verze mají problém s rozvody
2. Motor je výrazně citlivý na způsob jízdy, od toho se odvíjí velký rozptyl praktické spotřeby /až řemenové verze motoru už tak citlivé nejsou mj. kvůli úpravě katalyzátoru/
3. Při trvalém ekonomickém jízdním stylu se zanáší karbonem, zvlášt když se jezdí na neaditivovaný benzín
4. servisně je podstatně složitější než ten peugeot a to se projeví na ceně údržby a oprav.

netvrdím, že je peugeot lepsší auto než rapid, jen je servisně podstatně dostupnější...
sheogorath, 20.01.2017 10:33
Souhlas, na svuj objem jede 1.2TSI moc hezky. To, ze je spotreba silne zavisla na stylu jizdy je normalni vlastnost benzinaku s turbem.

Zanasi se karbonem i pri provozu na BA98? Nevim jak u 1.2TSI, ale kdy vidim spoustu majitelu turbodieselu, jak tlaci za kazdou cenu otacky az k volnobehu, auto se cely klepe, duni, ale jim to nevadi, protoze jedou za 4.65846l/100km.... Mozna si dovedu predstavit duvod toho zakarbonovani
HoNZA, 20.01.2017 10:52


Spotřeba tu má rozptyl větší než je norma - životnost katalyzátoru dostala přednost před spotřebou a reálnými emisemi . Pokud se tenhle motor provozuje na aditivovaný benzín /a ani to nemusí být o.č.98/ tak nekarbonuje tak moc a v rámci příčetného servisního intervalu to jde zvládnout. Stejně se ale neubrání pomalému zarůstání sání karbonem, protože přímovstřikový motor tyhle úsady nesmyje - nemá jak a spaliny přiváděné do sání nějaký karbon vždy mají. jde to vyčistit, ale to je servis a peníze navíc...
Tommm, 23.01.2017 13:44


Diky za koment. Ja netvrdil, ze ty auta sou dobre. Pro me sou obe strasne :) Nicmene 1.2TSi je uz dobra po tom, co se vyladila. Samozrejme to chce brat novejsi verze motoru, ktere sou vychytane.
Ad "karbonovani", viz: clanek a pridavam citaci "... .2 TSI žádné EGR nemá. Zdrojem zakarbonování tak může být odvětrání klikové skříně, ale tam je osazen odlučovač a také platí to, co jsem napsal výše o výměně oleje."

Takze menit olej po 15000 km a nic z toho tady majitele neceka. Pokud kupuje ojete, chce to auto s historii, kde se takto menilo. Lidi sou prasata a myslej si, ze meni po 30k je ok :) Ne. Neni to ok.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů