Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kombi Mazda 6 má nový tahák: pohon všech kol

Nové modely
iHNED | 22.04.2015
dalších 8 fotek
Verze 4x4 se u této generace šestky objevuje vůbec poprvé. Kombinace silného dieselu a manuální převodovky je ideální.

Model střední třídy Mazda 6 došel do poloviny svého životního cyklu, což jako obvykle znamená nasazení faceliftu. Ten přišel nejen s drobnými změnami vzhledu, ale i se zásadní technickou novinkou. Nyní je tohoto vozu v nabídce také pohon všech kol. Není se čemu divit, konkurence v kategorii, kde většinu prodejů dělají firemní vozy, je široká až příliš. Mazda 6 tak na trhu bojuje s takovými esy, jako jsou Volkswagen Passat, Ford Mondeo nebo domácí Škoda Superb.

Mazda rozděluje své modely do jakýchsi dynastií, které trvají zhruba 10 let. Auta z daného období mají podobný design i technologie a nabídky motorů. Aktuálně vládne směr "kodo", což v japonštině znamená přibližně "duše v pohybu". Mazda 6 byla jedním z jeho prvních zástupců. Zaujala oblými dynamickými liniemi a hlavně výraznou přídí. Novinka je ještě nápadnější. Masku chladiče podtrhává chromová lišta. Proměnou prošly světlomety, které díky diodám pro denní svícení dostaly vzezření zvířecích očí. LED se objevily i na zádi. Auto působí dynamicky, ačkoliv je zkoušený model v praktické variantě kombi. Sedan je nicméně také pohledný.

Solidní a prostorná

Vůz se může pochlubit velmi dobrou prostorností. Karoserii dlouhou 4,8 metru se totiž podařilo využít do posledního koutu. Podíl na tom nese nenásilně zakomponovaná palubní deska. Na předních sedadlech je tak místa dostatek a ani cestující vzadu si nebudou stěžovat. Zejména prostoru na nohy je tu tolik, že nebudou mít problém ani vyšší postavy. Do kufru se vejde v základu slušných 522 litrů nákladu. Podlaha je srovnaná s nákladovou hranou. Po stranách jsou plastové kapsy na drobnosti. I tak nám ale k plné spokojenosti chyběl třeba síťový program, který by zamezil menším taškám v pohybu.

Palubní deska prošla při faceliftu lehkou designovou úpravou. Nově nemusí být vyrobena jen z tvrdých plastů, k dostání je také provedení potažené kůží, což vylepšuje dojem z kabiny. Přes větší množství tlačítek má pracoviště řidiče slušnou ergonomii, takže je jednoduché se po pár chvílích zorientovat. Pozornost neodvedou ani jednoduché přístroje otáčkoměru a rychloměru. Třetí budík je vyhrazen monochromatickému displeji palubního počítače.

Novinkou je head-up displej, který je součástí dvou nejvyšších výbav. Nepromítá údaje přímo na čelní sklo jako u většiny konkurentů. Místo toho využívá výklopný průhledný štít, podobně jako například Peugeot. V testovaném voze bohužel chyběl.

Naopak jsme mohli vyzkoušet nový zábavní systém, který dostal středovou obrazovku s úhlopříčkou sedm palců. Nově není zabudovaný přímo do palubní desky, ale tyčí se z její vrchní části. Přišel o dotykové ovládání, nyní se vše řídí několika tlačítky a otočným voličem na středovém tunelu. Menu je velmi prosté, a tudíž přehledné. Navigaci, za kterou se doplácí velmi rozumných 12 500 korun, dodal výrobce přenosných zařízení TomTom, což je na grafice poznat. Systém jako takový nicméně funguje rychle a spolehlivě. Není si na co stěžovat.

Jedině kombi, jedině s dieselem

Pokud toužíte po pohonu všech kol, je výběr vozu velmi omezený. Mazda svou nabídku zúžila. Systém 4x4 je tak k dostání jen s karoserií kombi označovanou jako Wagon. Lze jej spojit pouze s naftovým motorem, a to buď ve verzi 2.2 Skyactiv-D s výkonem 150 koní a manuální převodovkou, anebo 2.2 Skyactiv-D s výkonem 175 koní a automatickou převodovkou. Vzhledem k tomu, že manuál bude častější volbou, zvolili jsme k testu první ze jmenovaných variant.

A je to verze velmi příjemná. Motor je výborně odhlučněný a neruší ani za studena. Spojení s přesnou manuální šestistupňovou převodovkou je ideální, na rozdíl od automatu, který patří k línějším. Auto tak naplno předvádí svou dobrou dynamiku, která umožňuje snadné předjíždění i dálniční pospíchání. Výrobce zapracoval i na odhlučnění podvozku, a tak se nyní při jízdě neozývá tolik rušivých zvuků jako dřív. Velmi dobrá je také spotřeba. S klidnou nohou se dá dlouhodobě jezdit i za šest litrů nafty na 100 km. To je na velikost vozu pozitivní výsledek.

Při jízdě na klikatých silnicích se zdálo, jako by Mazda po faceliftu přišla o část své řidičské komunikativnosti. Určitě se pár drobných změn odehrálo i v řízení, ačkoliv o tom zástupci automobilky příliš nehovoří. Na druhou stranu se velmi pozitivně projevilo nasazení pohonu všech kol, který je řešen elektronicky řízenou mezinápravovou spojkou podobnou systému Haldex. Ten používají vozy koncernu Volkswagen i jiní výrobci. Znamená to, že má Mazda při běžné jízdě hnaná jen přední kola, zadní se připojují ve chvíli, kdy je to potřeba.

Zábava se koná

Přitom se zadní kola nemusí připojit jen tehdy, pokud jde o ztrátu adheze. Naopak, jakoby čtyřkolka popoháněla řidiče k lepším jízdní výkonům a k větší radosti z řízení. Zadní kola se připojují v zatáčce, kterou tak lze kroužit pod plynem. Nečekejte ale jen nudné neutrální chování. V serpentinách jsme totiž objevili zajímavou vlastnost čtyřkolky. Pokud do zatáčky najedete ve vyšší rychlosti a pak s vytočenými koly přidáte plyn, zapojí se zadní kola tak, že vůz ještě popostrčí zvoleným směrem. Auto se tak chová náznakem, jako by mělo jen pohon zadních kol. Jde opravdu o jemnou změnu, kterou poznáte při velmi agresivní jízdě, ale je tam. A to je přesně ta chvíle, kdy se dostavuje kýžené řidičské uspokojení. Ti, kdož někdy řídili Mazdu, vědí, že vozy této japonské automobilky patří k dobře naladěným. I přes lehké úpravy se podařilo zachovat vyvážený podvozek. Umožňuje rychlou jízdu, je stabilní, ale zároveň dostatečně komfortní.

I z tohoto důvodu se zdá, že má Mazda šanci zaujmout a probojovat se těžkou evropskou konkurencí. Dokazují to také statistiky. Loni se v Česku prodalo 589 exemplářů Mazdy 6, což ji posunulo na 6. místo v její kategorii. Prodávala se lépe než Audi A4 nebo Opel Insignia. Letošek by mohl být díky novému pohonu všech kol pro Japonce ještě zajímavější.


Mazda 6 Wagon AWD

Motor

Objem (cm3): 2 191
Výkon (kW/k): 110/150
Točivý moment (Nm): 380

Rozměry

Délka (mm): 4 805
Šířka (mm): 1 840
Výška (mm): 1 475

Rozvor náprav (mm): 2 750
Objem kufru (l): 522/1 648

Ostatní detaily

Zrychlení (0-100 km/h): 9,5 s
Max. rychlost (km/h): 201
Komb. spotřeba (l/100 km): 5,0
Hmotnost (kg): 1514
Převodovka: 6stupňová, manuální
Základní cena (Kč): 804 900

Plus

Nápaditý vzhled
Povedený pohon všech kol
Úsporný a dynamický motor

Minus

Omezená nabídka verzí
Chybí úchyty pro drobnosti v kufru


Konkurence

VW Passat Variant 2.0 TDI:

Passat je etalonem střední třídy. Nejnovější generace se stala evropským autem roku 2015. Nabízí bohatou paletu motorů, solidní jízdní vlastnosti i víc než dostatečně velký interiér a kufr. Jeho naftový čtyřválec má výkon 150 koní a pohon 4Motion za 817 900 korun.

Peugeot 508 SW 2.0 BHDi:

Francouzský model prošel nedávno faceliftem, který přinesl hlavně novou, modernější příď a pár kosmetických změn uvnitř. Auto stále platí za prostorné. Motor srovnatelný s Mazdou je 2.0 BlueHDI (150 k), pohon všech kol chybí. Cena: 760 000 korun.

Ford Mondeo 2.0 TDCi:

V Česku oblíbená značka před nedávnem přišla s novou generací modelu mondeo. Pohon všech kol zatím v ceníku chybí, ale chystá se pro blízkou budoucnost. Motor Duratorq 2.0 TDCi má výkon 150 koní. S manuálem začíná na částce 681 990 korun.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Dawe31, 22.04.2015 07:52
Pohon 4x4 měla už první generace. Přesněji MPS a 2.3i 119 kW...
stréc od piva, 22.04.2015 09:05
v srovnání s konkurencí Vám chybí Superb nebo to je záměrně?
, 22.04.2015 09:44


Článek jsme převzali z ihned.cz a dále jej už needitujeme...díky za pochopení.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů