Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kolínská trojčata jsou jednovaječná jenom při jízdě

Nové modely
iHNED | 21.07.2014
dalších 5 fotek
Nová miniauta vyráběná v české továrně TPCA bodují úsporností, ale jsou drahá. Každé láká jiné řidiče.

Devět let trvalo, než se trojice miniaut sjíždějící z linek továrny TPCA u středočeského Kolína dočkala nové generace. Nový Peugeot 108 i Toyotu Aygo už jsme vyzkoušeli při jízdních testech. Druhá generace Citroënu C1 neunikla alespoň statickému průzkumu.

Křižák, světelný experimentátor i dítě v obleku

Vnitřnosti trojčat se sice podobají jako vejce vejci, designérům se však tentokrát povedlo vykouzlit tři velmi rozdílně vyhlížející karoserie. V prvním vydání nejkonzervativnější, teď nejkřiklavější, je nová Toyota Aygo charakterizovaná velkým písmenem X na přední části vozu vyvedeným v kontrastní barvě proti zbytku karoserie.

Citroën má extravagantní vzhled svých aut v genech. Na novém C1 se vyřádili zejména designéři předních světlometů, rozdělených do tří různých elementů - nahoře uzoučké blinkry, pod nimi kulaté hlavní světlomety a vespod pásek LED denního svícení.

Peugeot 108 se nejvíce podobá svému předchůdci, modelu 107. Opět zvolil taktiku naroubování masky větších vozů značky na miniauto a výsledek znovu působí roztomile - jako malé dítě v obleku.

Toyota cílí svým X-faktorem na nejmladší generaci. Peugeot 108 se snaží ještě více než předchozí 107 zalíbit ženám všech věkových kategorií. Citroën užší zaměření nemá, a tak by mohl nejvíc ze všech oslovit starší páry - nejčastější kupce nových miniaut v Česku.

Kabriolet nekabriolet

Novinkou je u kolínských miniaut elektricky ovládaná stahovací plátěná střecha, která se dá shrnout do dvou poloh. V první se vytvoří střešní okno běžných rozměrů, po úplném stažení ale nad hlavami cestujících zeje otvor o velikosti 80 × 76 cm. Připadáte si pak skoro jako v kabrioletu - až na to, že sloupky a střešní oblouky zůstávají na místě a nikam se neskládají. Výhodou řešení známého už z DS3 Cabrio jsou zaprvé nižší náklady, zadruhé lepší tuhost karoserie a zatřetí možnost manipulovat se střechou až do rychlosti 120 km/h.

Testovali jsme stahovací střechu u nového Peugeotu 108. Ani na dálnici na řidiče a spolujezdce téměř nefouká. Příjemný ale není hluk, který vytváří proud vzduchu. Vadilo nám také slunce, které "oslepilo" displej na středovém panelu tak, že se údaje na něm skoro nedaly číst.

Multimediální chytrák

Právě sedmipalcový dotekový displej coby centrum multimediální soustavy patří k největším chloubám trojčat. Najdeme ho ve standardu vyšších verzí výbav a kromě klasické nabídky přehrávání hudby z USB nebo telefonu hostí i zajímavou aplikaci Mirror Link. Ta zrcadlí na displeji obrazovku mobilního telefonu. Uživatel jej tak může legálně a po paměti ovládat i při jízdě. Mirror Link se sice začíná v automobilovém světě rozšiřovat i u jiných značek (nabízí ho třeba modernizované VW Polo), stále však bohužel funguje pouze s omezeným počtem mobilních telefonů.

Prostřednictvím Mirror Linku jsme se nechávali po Francii navigovat. Displej auta zobrazoval mapy Google i navigaci. Funguje to dobře, dokud se nedostanete mimo dosah signálu. Pak vzpomínáte na staré dobré vestavěné navigace.

Jinak zůstávají kolínská trojčata nadále nejkratšími auty se dvěma řadami sedadel na českém trhu. Prostorové parametry se příliš neměnily. Dozadu si za dospělé cestující pohodlně sednou jen dva menší pasažéři nebo děti. Základní objem zavazadlového prostoru narostl jen díky fintě s vyšší pozicí jeho krytu.

Ve znamení tří válců

Základní pohonnou jednotku představuje litrový tříválec od Toyoty, který prošel modernizací, po níž spotřebuje o 0,3 l benzínu méně než dříve. Konzumace 4,1 l jsme sice s Peugeotem 108 nedosáhli, ale pětilitrová spotřeba po svižné jízdě také není špatná.

Při testech Toyoty Aygo jsme zkoušeli také úspornější verzi litrového tříválce se Stop/Start systémem, vypínajícím motor třeba po zastavení na křižovatce, s delšími převody. Celkem bez potíží jsme se dostali pod 5 l/100 km, ale kvůli delším intervalům mezi rychlostmi působí auto trochu línějším dojmem. Tento motor s udávanou spotřebou pouhých 3,8 l bude na českém trhu z nových kolínských trojčat nabízet pouze Citroën C1. Stane se díky tomu nejúspornějším benzínovým autem, když nepočítáme hybridy.

Francouzská "kolíňata" Citroën C1 a Peugeot 108 nabídnou i silnější tříválec 1.2 VTi z jejich líhně. Motor jsme zkoušeli pod kapotou Peugeotu 108 a příjemně překvapil silou v nízkých otáčkách i neutuchající chutí po zrychlování. Jeho zvukový projev je však neučesaný až hrubiánský, motor vibruje a kontrastuje s tichostí a tlumeností menšího litrového agregátu.

Podle výrobce má dvanáctistovka konzumovat jen o dvě deci benzínu na 100 km víc než litrový agregát, ale v praxi rozdíl činil víc než litr. Částečně to bylo způsobeno tím, že silnější pohonná jednotka prostě nutí řidiče jezdit sportovněji.

Pohodlí místo sportu a vyšší cena

První generace kolínských trojčat porážela konkurenty kvalitou podvozku, který kombinoval solidní pohodlí s motokárovým chováním v zatáčkách. Nováčkové tlumí nerovnosti ještě lépe a poskytují na miniauto skvělý komfort. Je to však trochu na úkor hbitosti v zatáčkách.

Na rozdíl od předchůdce neobsazuje nová generace kolínských trojčat přední příčky na žebříčku nejlevnějších nových aut. Nejníže z nich začíná cenová hladina Toyoty Aygo, která se prodává od 209.900 korun ve třídveřovém provedení a o deset tisíc dráž v pětidveřové verzi. Varianta s plátěnou střechou se dá pořídit od 279.900 korun. Peugeot 108 se prodává od 223.900 korun jako třídveřový hatchback a o pět tisíc dráž s druhým párem dveří. Citroën C1 se s pevnou střechou nabízí pouze v pětidveřovém provedení a s klimatizací ve standardu. Stojí od 251.900 korun. Můžete získat slevu 15 tisíc, pokud u prodejce necháte na protiúčet svou ojetinu libovolné značky.


PEUGEOT 108 5 DVEŘÍ

Motor

Objem (cm3) 998
Výkon (kW/k) 51/68
Točivý moment (Nm) 96

Rozměry

Délka (mm) 3 475
Šířka (mm) 1 615
Výška (mm) 1 460
Rozvor náprav (mm) 2 340
Objem kufru (l) 168

Ostatní detaily

Zrychlení (0-100 km/h) 14,2
Max. rychlost (km/h) 160
Komb. spotřeba (l/100 km) 4,1
Hmotnost (kg) 875

Převodovka - manuál. pětistupňová

Základní cena (Kč) 228.900

Plus

- Nízká spotřeba

- Komfortní podvozek

- Nápaditý design

- Propojení s telefony


Minus

- Vyšší pořizovací cena

- Malý kufr

- Vibrace motoru 1.2 VTi

Hodnocení článku
2.3 z 5 (46%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů