Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Sportage - Průkopník z Koreje

Odborné recenze
Martin Vaculík | 19.12.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Narozdíl od ostatních korejských vozů, které obvykle pouze kopírují úspěšné vzory, šla sportage při svém představení v roce 1993 neprošlapanou a vizionářskou cestou. Přesně taková kombinace líbivých tvarů a terénních schopností se rychle stala populární, o čemž svědčí množství Hond CR-V a jiných SUV na našich silnicích.

Svojí koncepcí však Kia Sportage ještě zůstala opravdovým off-roadem. Má pevný žebřinový rám, motor uložený podélně, stálý pohon zadní tuhé nápravy, přiřaditelný pohon předních kol a dvoustupňovou redukční převodovku. Oproti moderním SUV se samonosnou karosérií tak lépe snáší provoz v terénu.

Od začátku byly pro pohon automobilu alternativně nabízeny dva zážehové motory o shodném objemu 1998 cm3, ale rozdílném počtu ventilů a výkonu. Osmiventilová varianta tak nabízí ne příliš oslnivých 70 kW, šestnáctiventilová optimálních 94 kW. V roce 1997 se v souladu s rostoucí poptávkou po tomto druhu pohonu objevil také dvoulitrový přeplňovaný vznětový motor, který však vyhoví spíše požadavkům na užitek, než nárokům na radost z jízdy, a to kvůli svému nevalnému výkonu 62 kW. Když již jsme u letopočtů tak řekněme, že ještě v roce 1999 byl automobil modernizován. Kromě drobných změn ve vnějších tvarech přibyla i dvě nová karosářská provedení – prodloužený Wagon a zkrácená třídveřová verze s plátěnou střechou, která však nebyla v ČR nabízena. Důležité ještě je, že od roku 1996 probíhala montáž těchto automobilů nejen v Koreji, ale i v závodech německé karosárny Karman.

U všech terénních aut platí, že lépe volit ty, které v terénu nejezdily. Zkontrolujte stav kardanových hřídelí a vůli v řízení.

Dále co je specifické pro Sportage: U turbodieselových vozů se zajímejte o to, zda předchozí majitel zareagoval na tzv. svolávací akci, ve které byl zhruba stovce v ČR prodaných automobilů vyrobených německou montážní linkou v letech 1997 a 1998 zdarma měněn systém odvětrání palivové nádrže, který mohl být příčinou vnikání vody a ta zase mohla způsobit poškození vstřikovacího čerpadla. Pokud kupujete vůz s motorem 2,0i 16V, tak preferujte exempláře produkované od roku 1996 a od výrobního čísla 5413076 (korejská produkce) či D004100 (německá výroba), které již mají vylepšený odlučovač oleje ve víku ventilů. Před tímto vylepšením mohlo činností odvětrávání klikové skříně motoru docházet k zanášení měřiče průtoku vzduchu olejem, což mělo za následek zvýšení spotřeby, snížení výkonu, v pokročilé fázi signalizované rozsvěcením varovné kontrolky motoru při akceleraci. Dále doporučujeme zkontrolovat stav vodičů senzorů systému ABS a funkčnost pohonu 4x4 – zejména odpojovačů předních poloos. Ty totiž bývají opravdu velmi často poškozené, a to většinou předchozími majiteli, kteří z neinformovanosti zapínají pohon předních kol i na suchém povrchu, čímž způsobují kritické napružení poháněcí soustavy.

Pokud si tento vůz koupíte, tak každých 100 tisíc km nechte vyměnit rozvodový řemen , u motorů 2,0 TD a 2,0i 8V také každých 20 tisíc km zkontrolovat vůli ventilů. Motor 2,0i 16V má hydraulická zdvihátka ventilů, což však znamená, že olej v motoru musíte měnit skutečně po ujetí každých deseti tisíc km, jak předepisuje výrobce, jinak dochází k jejich zanášení karbonem.

HODNOCENÍ

Spolehlivost 3 
Technická úroveň 3 
Ceny ojetin 4 
Provozní náklady 3 
Servis 3 

CHARAKTERISTIKA MODELU
Karosérie terénní automobil
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 2,0i (70 kW), 2,0i 16V (94 kW)
vznětové řadové čtyřválce 2,0TD (62 kW)

 
Pohon všechna kola
Rozměry 4245x1730x1650 mm
Rozvor 2650 mm
Zavazadlový prostor 347 l
Palivová nádrž 60 l
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ přitažlivý design
+ mnoho vozů prodaných nových v ČR
+ terénní schopnosti vyšší než u jiných SUV
+ robustní konstrukce
+ příznivé ceny ojetin

MÍNUSY

- horší jízdní vlastnosti na silnici
- horší image výrobce
- neútulný šedý interiér
- omezená dynamika (turbodiesel)

JAK ŠEL ČAS

1993: Představení modelu se zážehovými motory.

1996: Zahájení montáže modelu v SRN.

1999: Drobná modernizace modelu. Nové provedení Wagon a 3D s plátěnou střechou.

2001: Výkon motoru 2,0i 16V snížen na 84 kW.

2002: Ukončení výroby modelu.

2004: Představen stejnojmenný nástupce, avšak již se samonosnou karosérií, nezávisle zavěšenými koly a motorem vpředu napříč.

ČASTÉ ZÁVADY

· poškozené volnoběžné náboje přední nápravy
· olejem zanesený měřič průtoku vzduchu v sání (2,0i 16V do 1996)
· vůle v řízení
· koroze karosérie a rámu šířící se ze šrámů
· uvolněné vodiče senzorů ABS
· poškozené klouby kardanových hřídelí
· vnikání vody do nádrže s následkem poškození vstřikovacího čerpadla (2,0 TD od 1997 do 1998)

DOPORUČENÝ MODEL

2,0i 16V (94 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: Ideální zážehový motor pro sportage, zejména od r.v. 1996, kdy byla odstraněna popsaná konstrukční chyba. Jen nízkou spotřebu paliva od něj čekat nemůžete.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Aleš, 19.12.2006 00:08
Pane Vaculík velmi často píšete o možném zanášení motoru karbonem. Co když se už ovšem stalo, jak se ho zbavit a motor vyčistit? Díky za odpověď
anonym, 19.12.2006 17:31
Dobry den,
z textu ktere na vasem serveru castp citam jsem dospel k nazoru, ze svemu remeslu opravdu rozumite. Nejake dva mesice mam dilema, zda se vas mohu zeptat, protoze se zdalo, ze se u ojetin orientujete ze sta procent pouze na mainstramova auta a obcas nejaky velky sedan. Recenze ojetiny Maserati 3200GT me popostricla.
Nekdy v breznu bych si rad udelal radost a koupil si ojety sportovni vuz. Nepatrim mezi spatne ridice, ale nehledam vuz se ctyrmi sty koni a vic; rychly a krasny polykac kilometru (predevsim dalnic) staci.
Rad bych se s porizovacimi naklady vesel do 25 000 - 30 000 euro (lze i lehce pres). Provozni naklady jsou jednou z hlavnich veci podle kterych se budu rozhodovat. Samozrejme je mi pomerne jedno, jestli spotreba bude 17 nebo 20 litru, ale servis a predevsim to jak casto ho budu potrebovat uz ne.
Do meho uzsiho vyberu se prosadily vozy TVR Chimaera a Cerberos, recenzovane Maserati, Jaguar XK, Porshe 911 a Boxter. TVR se mi libi zdaleka nejvic a i bych ozelel komfort, ale mam strach z extremne nakladneho provozu, zejmena velmi casteho a draheho servisu. Maserati je pro mne nekde mezi TVR a Jaguarem. Jaguar se pry take dost sype a proto z nej take mam trochu respekt, jakkoli je krasny. Zustava "racionalni" volba Porshe 911, kde s kvalitou asi problem nebude, ale je to trochu konfekce (v porovnani s Anglicany a Maserati). Boxter se mi libi a asi bych usetril, jen me zajima, jak ho lze provozovat v zime, protoze to bude me jedine auto (krome nenavideneho sluzebinho Superbu).
Jsem si vedom toho, ze presnejsi informace o poruchovosti takovychto ojetin jsou i pro vas dramaticky mene dostupne nez u beznych vozu a tak se do nejakeho velkeho srovnavaciho testu moc chtit poustet nebudete. I tak prosim o radu, nebo alespon komentar. Navic pokud byste meli typ na nejaky jiny podobny vuz (Corvette, Supra Mk.IV nebo co ja vim), velmi to uvitam. Muj vyber je take mozna mirne omezen faktem, ze merim 188cm a vazim ke stu kil.
S pozdravy a pranim vseho dobreho,
Martin
Jirka, 20.12.2006 20:57
Pašíku,v létě se proháněj v Porsche 911 s úpravou podvozku (zesílené pružiny na straně vepříka) a v zimě se proháněj Boxtrem v úpravě offroad.Fakt žasnu.Pana vaculíka je mi upřímně líto!
Martin, 21.12.2006 08:25
Dekuji za rady, urcite zkusim upravu offroad sehnat a budu doufat v modifikaci pro byvale zapasniky ve volnem stylu. U toho boxteru by me ale spis zajimalo jak funguje laminatova strecha, jestli do ni nezateka a zda je mozne auto vytopit a tak. Jinak vetsinu zimy byvam v Shanghai, takze zas tak kriticke to neni.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů