Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Optima - odvážný sedan je připraven dobýt Evropu

Testy
iHNED | 10.07.2012
dalších 6 fotek
Útočí na srdce a peněženky evropských zákazníků nejen odvážným designem, za kterým stojí legendární návrhář Peter Schreyer, ale i bohatou výbavou a dobrou cenou.

Nová Kia vznikla v německém designovém centru značky, jemuž šéfuje návrhář Peter Schreyer, který má za sebou vozy jako Audi TT nebo Volkswagen New Beetle. Jeho Kia je o několik milimetrů delší než Škoda Superb, září výraznou maskou chladiče, protáhlými světly, nepřehlédnutelnými koly a oblou siluetou končící v hranaté zádi. Všechny křivky spolu dobře souznívají. A vynikají zejména v bílém lakování, v němž byl vyveden testovaný vůz.

Uvnitř vozu je poznat, že Kia sází hlavně na bohatou výbavu. Už od druhé úrovně jsou k dostání kožená sedadla. To řidičovo se dá nastavit elektricky, spolujezdec bohužel už takový luxus nedostane. Stejně tak musí oželet i větrání, které je určeno pouze pro řidiče, zatímco vyhřívaná sedadla si užijí v zimě všichni členové posádky. Nechybí navigace nebo automatická klimatizace. I když má Optima delší rozvor než Superb, vzadu tolik místa není. Přesto tam ale nebudou trpět ani vysoké postavy. Pro čtyři cestující bude cestování velmi pohodlné. Designér interiéru bral jako nejdůležitějšího člena posádky řidiče. K němu je nakloněna palubní deska tak, aby měl všechny ovládací prvky přesně při ruce. Jistě, tlačítek je možná až příliš mnoho, jen na volantu jsem jich napočítal 12, i tak se ale na prostředí Optimy dobře a rychle zvyká. Zvláště když si řidič může užít kůží potaženou palubní desku nebo volant s dřevěným dekorem. Pochvala směřuje i k dobře čitelným budíkům s řídkým cejchováním a barevnému displeji palubního počítače. Kdo dostane vůz s bezklíčovým vstupem, nastartuje motor jen stiskem tlačítka. K dostání jsou na českém trhu zatím pouze dvě pohonné jednotky, v zahraničí jich mívají i šest. Lze vybrat mezi naftovým 1.7 CRDi a benzinovým 2.0 CVVT. TipCars.com sáhl po první možnosti, která se stane asi nejčastější volbou českého zákazníka. Její objem nepůsobí příliš slibně, díky moderní konstrukci jednotky se z ní však podařilo "vypotit" 136 koní výkonu. Na dvoulitrovou konkurenci evropských značek to ale přesto nestačí.

Motor by zasloužil o něco lepší odhlučnění a také více agility. Zejména v nízkých otáčkách je mdlý, ve středních si pak musíte malý okamžik počkat, až se turbodmychadlo vzpamatuje a začne zásobovat jednotku potřebnou porcí síly. Naštěstí byl v testovaném autě motor spojen s manuální šestistupňovou převodovkou, která řidiči umožňuje lépe si "hrát" s jednotlivými převody, a najít tak ideální rytmus. Optimu není možné nepochválit za nízkou spotřebu, v testu si dokázala říci i o 6,8 litru nafty na 100 km. Přesto se Ekonom neubránil pocitu, že by si tak velké auto zasloužilo i silnější diesel. Ačkoli motor není ideální, z hlediska podvozku Kia vyniká. Auto v zatáčkách sedí dobře, vezme-li se v potaz jeho delší rozvor, je snadno ovladatelné a jeho chování čitelné. Na menších nerovnostech žehlí povrch na výbornou, větší výmoly se ale mohou projevit rázy od zadních kol. I tak technici Kia odvedli dobrou práci, díky které si lze užít i trochu sportovní jízdy.

Kia Optima má šanci. Nasadila zajímavý design, který pořádně rozvíří vody okoukaných koncernových vozů i tuzemské produkce. Dokáže upoutat pozornost - TipCars.com nachytal několik náhodných kolemjdoucích, kteří si testovaný vůz se zájmem prohlíželi. Základní cena naftového provedení 610 tisíc korun je zajímavá. Takřka nulový výběr motorizací by ale mohl řadu zákazníků odradit.

Tabulka technických parametrů - Kia Optima 1.7 CRDi:

Motor: vznětový přeplňovaný čtyřválec
Objem: 1685 ccm
Výkon: 100 kW (136 k)
Toč. moment: 325 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 10,3 s
Max. rychlost: 202 km/h
Komb. spotřeba: 5,1 l/100 km
Rozměry: 4845 x 1830 x 1455 mm
Cena: 609 980 korun včetně DPH

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 10.07.2012 08:57
Tak to bezesporu, ale hned mi na tom spočinul zrak.
V-tec, 10.07.2012 09:26
Design bych zase tak nehrotil,je to povedené,na živo to má fakt štávu.Interiér se taky dá,pořád lepší než strohé a vykradené koncerny nebo ty obludné Renaultacké kokpity...
Karel - TipCars.com, 10.07.2012 10:05
Opraveno, díky za upozornění...
Paul, 10.07.2012 13:22
Asi tak. Když už mají potřebu se opičit, proč se neopičí tak, aby to jako celek působilo dobře. (konkrétní příklad z nedávné minulosti Galant a BMW 5). V téhle třídě by to chtělo trochu nadčasovosti. Ano, v bílé perleti a s velkými koly si toho auta všimnu, ale za chvíli mě už nebude zajímat. Sice je koncernu pořád vytýkána strohost, jenže takový Passat bude elegantní i jako 10 let stará ojetina.
David Kabeláč, 12.07.2012 12:09
Zdravím,za deset let dnešní moderní auta,ať je to VW nebo cokoli jiného,nebudou schopny jezdit bez obrovských investic do oprav. To si dnes ještě málo kdo uvědomuje. Jinak pěkné autko. Hezký den.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů