Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Magentis - doporučíte jeho koupi?

Poradna
Petr Šikl | 11.09.2008
dalších 9 fotek
foto: Kia
Koupit pět let starý automobil za nízkou cenu může být riziková záležitost. To však neplatí o podceňovaném Magentisu korejské automobilky, která je levná jen díky pošramocené historii.

Dotaz č.1: Kia Magentis první generace - jaké jsou zkušenosti s tímto vozem?

Dotaz č.2: Jak jezdí Magentis z roku 2003? Je pohodlný? Jaký mám zvolit motor?



První generace Magentisu se vyráběla od roku 2001 do roku 2005, kdy byl představen nástupce. Přesně v polovině výrobního cyklu byl Magentis modernizován a doznal kosmetických změn v exteriéru i interiéru. Magentis již v době svého vzniku nevynikal nejmodernější technikou. Přesto se korejské automobilce podařilo vytvořit maximálně komfortní vůz, který řidiče neprovokuje ani neobtěžuje. Od svého předchůdce (modelu Clarus) Kia učinila v oblasti podvozku velký pokrok. Magentis se tolik nehoupe a odpružení je doslova sametové.

TIP: PORADNA - Kia Magentis první generace 

Magentis na svou dobu má skvělé odhlučnění interiéru a poskytuje vysokou míru komfortu. Podle toho se také umí naklánět. Jízda připomíná spíše plutí zámořskou lodí. Někomu může vadit méně přesná převodovka u dvoulitru s delšími dráhami nebo přeposilované a méně citlivé řízení. Ovšem tyto "neduhy" nelze vzhledem k charakteru vozu Magentisu vytýkat. Vše je podřízeno pohodlí. Proto nepotěší absence vlastní audiosoustavy a nemožnost příplatku za palubní počítač. Každý Magentis byl vybaven bohatou výbavou, která zahrnovala elektrické ovládání všech oken a zpětných zrcátek, čtyři airbagy, ABS, TCS, manuální klimatizaci, dálkové ovládání centrálního zamykání atd.

TIP: TEST - Kia Magnetis v druhé generaci 

Pod kapotou Magentisu mohl tepat zážehový čtyřválcový dvoulitr Sirius-II s výkonem 100 kW nebo nebo šestiválcový 2,5 litr s 124 kW (na jiných trzích se objevily i silnější jednotky). Slabší agregát je vhodný pro klidnější řidiče, šestiválec umí plnit téměř všechny požadavky rozmlsaného řidiče. Dvoulitr umí v reálném provozu jezdit za 8 litrů a šestiválec v pohodě mezi 9-10 l/100 km. Záleží co od vozu očekáváte. Dvoulitr je rozumnou volbou pro pohodové řidiče, dvou-a-půl litr ocení sportovně založení jedinci. Konstrukční kořeny dvoulitru můžeme hledat u automobilky Mitsubishi. Na paměti je nutné mít včasnou výměnu rozvodových řemenů (po 90 tis. km). Do roku 2003 se také můžete setkat s méně přesným řazením s občasným zadrhnutím při podřazování. Po modernizaci se řazení zlepšilo díky posílené tříkuželové synchronizaci prvních dvou stupňů, ale spojka změn nedoznala. Z šestiválcem bylo možné získat elektrické ovládání řidičova sedadla, vyhřívání předních sedadel, ostřikovače světlometů nebo tempomat. Šestiválec není vůbec špatnou volbou. V reálu dokáže jezdit jen o litr až dva dráže a milovníkům sametové a klidné jízdy ho lze doporučit dokonce i s automatickou převodovkou, která je překvapivě odolná. Samotný šestiválec patří ke spolehlivým. Můžete se setkat pouze s předčasně opotřebeným dvouhmotovým setrvačníkem v kombinaci s manuálně řazenou převodovkou.

Magentis na českém trhu příliš velkou díru neudělal, prodané exempláře se počítaly pouze v desítkách kusů. Zastínil ho totiž úspěch sesterské Sonaty, díky čemuž Magentis vyniká skvělým poměrem výkonu a ceny. Doporučit i z vlastní zkušenosti mohu modely vyrobené po modernizaci v roce 2003. Koupí získáte maximálně pohodlný křižník za velmi dobré peníze. S trouchou nadsázky mohu označit Magentise za "korejský mercedes" a dobrého sluhu v nevýrazném oblečení.

(+) odhlučnění interiéru
(+) klidný a hladký chod čtyřválec i šestiválce
(+) pohodlná rozměrná přední sedadla /po roce 2003/
(+) komfortní jízdní vlastnosti
(+) prostornost
(+) pořizovací cena ojetin
(+) účinné brzdy
(+) bohatá výbava
(+) nezájem zlodějů
(-) nemožnost PP
(-) absence vlastní audiosoustavy
(-) klimatizace /teplotní skokové šoky/
(-) design interiéru
(-) omezená nabídka ojetin
(-) přeposilované řízení
(-) velký průměr volantu a tenký věnec
(-) nízka image

- předčasné opotřebení ložisek kol a spojky
- vadné zapalovací kabely
- poruchy snímačů ABS
- závady lambda sond
- zřídka poruchy imobilizéru a dálkového ovládání

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 11.09.2008 14:48
Ta palubovka je stejná jak v hyundai sonata.bude toho asi víc společného!
anonym, 11.09.2008 17:08
Stejně jako má spousta společnejch dílů volks-wagen a seat a audi a škoda, což ale neni na závadu, žejo. Levnej korejskej solidní auták s ne až tak špatnym motorem a jak pravila Kylie, za ty prachy to neni to špatná volba.
Marťan - Martin
anonym, 11.09.2008 20:41
Probůh udělejte něco s těmi příšernými obrázky, jsou děsně neostré, je to jak z mobilu. A hlavně je šíleně řešená ta fotogalerie, buďtu ať mi po kliknutí vyskočí javascript, kde si můžu šipkou přepínat mezi jednotlivými obrázky, nebo ať je každý obrázek jako odkaz a můžu si ho kolečkem otevřít na pozadí a pak to jenom procházet. Ale takhle si pěkně otevřu jeden obrázek, pak ho musím zavřít a otevřít si nový.
anonym, 12.09.2008 09:16
Díval jsem se na 2.5L motor a vypadá uplně stejně jako v mitsubishi galant 2,5 akorát bude asi trošku upravenej perotože v mitsu má menší výkon.
anonym, 12.09.2008 10:47
Podobnost čistě (ne)náhodná.
Kylie
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů