Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Magentis 2.0 EX+

Testy
Petr Šikl | 16.10.2006
dalších 59 fotek
foto: autor
Útok korejských automobilek na český trh pokračuje. V dnešním testu Vám představíme novou Kiu Magentis s dvoulitrovým benzínovým motorem. Máte možnost posoudit, jak se nástupce nepříliš prodávaného modelu povedl.

Model Magentis automobilky Kia není v Česku neznámým vozem. Kdo se alespoň trochu o automobily zajímá, tuší že je zástupcem sedanů střední třídy. Vždy Magentis nabízel za slušné peníze dostatek prostoru a komfortu. A platí to i nové generaci?

Novinka od Kii je postavena na nové platformě MG, kterou sdílí spolu s novým kompaktním modelem Carens. Kia vyvíjela Magentise samostatně, přesto sdílí několik komponentů s modelem Hyundai Sonata (části motorů a převodovek). Novinkou v nabídce motorů je dieselový zástupce typu common-rail (CRDi vybavený turbodmychadlem s variabilní geometrií lopatek VGT). Další změna pod kapotou se odehrála u benzínových motorů. Dvaapůl-litrový šestiválec byl převrtán na vyšší objem (2700 cmm) a je určen pro náročnější zákazníky. Starý dobrý benzínový dvoulitr byl nahrazen zbrusu novým agregátem se stejným objemem, avšak zvýšeným výkonem a sníženou spotřebou.

V níže uvedené tabulce uvádíme přehled nabízených variant se základní cenou. U verze EX+ oproti verzi EX vždy dostanete navíc elektronickou klimatizaci s čidlem kvality vzduchu a filtrem oproti manuální, litá sedmnáctipalcová kola s pneumatiky Michelin (oproti 16"), dále Vám bude dopřáno elektricky stavitelné sedadlo řidiče 8 směry, dešťový senzor, elektrochromatické zpětné zrcátko, ochranná lišta prahů, podsvětlení přístrojové desky "Supervision" (LED), úchytná oka v zavazadlovém prostoru se síťkou, brzdový asistent BAS, protiprokluzový systém TCS, stabilizační systém ESP a dokonce i parkovací asistent.

Již u nejlevnější základní verze standardně naleznete ABS+EBD, 6x airbag, pyrotechnické předpínače bezpečnostních pásů, aktivní opěrky hlavy na předních sedadlech, bezpečnostní vzpěry dveří, odjištění dveří při nárazu, dětské pojistky zámků dveří, imobilizér v klíčku, automatickou klimatizaci, centrální zamykání s dálkovým ovládáním + alarm, dálkové otevírání víka zavazadlového prostoru a víčka nádrže, digitální hodiny, loketní opěrku mezi předními sedadly, palubní počítač, posilovač řízení, sklopná zadní sedadla 60/40, výškově a podélně stavitelný volant, vyhřívané přední i zadní sklo spolu se zpětnými zrcátky, třetí brzdové světlo, tónovaná izotermická skla, přední mhlové světlomety, ozdobné chromové lišty, nárazníky a zrcátka v barvě karoserie, litá 16" kola, anténa v zadním okně atd.

2.0 16V EX

 

529.980 Kč

 

2.0 16 EX+

 

599.980 Kč

 

2.0 CRDi EX

 

589.980 Kč

 

2.0 CRDi EX+

 

659.980 Kč

 

2.7 V6 EX+

 

699.980 Kč

 


Karoserie:
Při vývoji spolupracovalo několik designérských týmů z Koreji, USA a Německa. Výsledkem mělo být splnění všech požadavků evropských zákazníků. A nutno podotknout, že druhá generace nese známky evropského prostředí. Přiliš konzervativní karoserie je minulostí, nyní designéři nechali vyniknout více elegantních křivek. Navíc Magentis povyrostl všemi směry. Na výšku přibral 70 mm, na šířku 15 mm, na délku 5 mm a rozvor byl zvětšen o 20 mm. K dosažení maximálního prostoru pro cestující byl zmenšen přední i zadní převis (o 20 mm, resp. 25 mm) což je chválihodné. Tím byla dosaženo prostornější kabiny spolu se zvětšeným zavazadlovým prostorem (490 l, resp. 420 l - údaje se liší dle různých metodik měření). Navíc celý skelet karoserie je zesílen. Při celkovém pohledu musíme označit karoserii za kompaktní a ucelenou, bez výstředník asijských křivek. Samotná příd působí trochu usedlým dojmem menšího sedanu, přesto je přívětivá a noblesní. Boční linie ničím nevyniká a snadno si vůz z tohoto pohledu spletete s konkurencí. Naproti tomu zadní partie působí sportovněji a jistou podobnost bychom našli u japonského konkurenta, ze kterého nejspíše korejci čerpali.


Interiér:
Interiér se změnil k nepoznání. Zmizela přemíra šedých plastů a hlavní roli hraje černá barva, která působí luxusně. Interiérem se Magentis hodně přiblížil k evropským vozům. Přesto zde některé prvky z minulé generace zůstaly, nebo jsou podobné. Za ošklivé považuji průduchy proudění vzduchu u středového panelu, které mi do noblešně pojatého interiéru svou rozměrností a provedením nějak nesedí. Dále bych očekával vlastní audiosoustavu, kterou supluje běžné autorádio s CD přehrávačem. Prázdného místa pod autorádiem je také škoda.

Palubní deska je klasického uspořádání do písmene "T". Téměř vše naleznete na svém místě. Líbilo se mi přehledné provedení kapličky před řidičem. Na středovém sloupku naleznete kapličku s digitálními hodinami, pod autorádiem se nacházejí kruhové ovladače klimatizace a proudění vzduchu. Jejich provedení zaslouží pochvalu, škoda jen, že jsou umístěny příliš nízko.

Na pohodlných předních sedadlech elektricky seřiditelných nalezneme dostatek místa všemi směry. Správnou pozici za volantem najdete rychle díky možnosti seřízení volantu výškově i podélně. Volant padne dobře do rukou, věnec se příjemně drží a průměr je adekvátní. Sedadla jsou měkčího charakteru, přesto při delších cestách nebudete trpět bolestí zad či nadměrnou únavou. Na zadních sedadlech se pohodlně uvelebý dvě dospělé osoby, ve třech je to však horší a delší jízdy nelze doporučit. Ve dvou si užijete dostatku prostoru jako v křeslech a také loketní opěrky, ve které je umístěna menší schránka. Loketní opěrku naleznete také mezi předními sedadly, což je v tomto segmentu vozidel prostě nutnost.


(+) provedení interiéru
(+) prostornost
(+) anténa zabudovaná v zadním okně
(+) seřiditelný volant podélně i výškově
(+) úchytná oka se sítí v zavazadlovém prostoru
(-) absence tempomatu (vyjma 2.7 V6 EX+)
(-) páté místo uprostřed zadních sedadel je spíše nouzové
(-) absence vlastní audiosoustavy


Motor:
Z tria dostupných motorů jsme pro test vybrali základní benzínový dvoulitrový motor. Ten disponuje výkonem 106 kW (144 k) při šesti tisících otáčkách a Magentis s ním dosáhne maximálky 208 Km/h a zrychlí na stokilometrovou rychlost za 10,2 s. Maximální točivý moment dosahuje hodnoty 189 Nm při 4250 otáčkách. Řadový zážehový čtyřválec s proměnným časováním ventilů (CVVT) je vskutku dobrou volbou. Testovaný čtyřválec je téměř o sto kilogramů lehčí než šestiválec, což má za následek pouze vteřinou ztrátu v akceleraci na stokilometrovou rychlost. Maximální rychlost leží pouze o dvanáct kilometrů níže než u silnějšího benzínu. Motor splňuje emisní normu Euro IV. Dvoulitr jde lehce do otáček, což usnadňuje rychlé předjíždění a není příliš žiznivý. Hodnoty spotřeby udávané výrobcem mluví o kombinované spotřebě 7,7 l /100 km.

typ

 

2.0 CVVT

 

2.7 V6 CVVT

 

2.0 CRDi VGT

 

zdvihový objem (ccm)

 

1988

 

2656

 

1991

 

max. výkon (kW/k/ot.)

 

106/144/6000

 

138/188/6000

 

103/140/4000

 

max. točivý moment (Nm/ot.)

 

189/4250

 

247/4000

 

305/1800-2500

 

max. rychlost (Km/h) MT/AT

 

208/195

 

-/220

 

201/200

 

zrychlení 0-100 (Km/h) MT/AT

 

10,2/11,2

 

-/9,1

 

10,4/11,7

 

provozní hmotnost (kg) MT/AT

 

1408/1432

 

1490

 

1525/1557

 

spotřeba město (l/100km) MT/AT

 

10,5/10,8

 

-/13,1

 

8,1/10,4

 

spotřeba mimo město (l/100km) MT/AT

 

6,5/6,4

 

-/7,0

 

5/5,6

 

kombinovaná spotřeba (l/100km) MT/AT

 

7,7/8,1

 

-/9,2

 

6/7,3

 

(+) kultivovaný projev motoru
(-) spotřeba


Jízdní vlastnosti:
Nový Magentis má velmi podobné jízdní vlastnosti jako předchozí model. Zástupce střední třídy opět překvapí tichostí jakou se umí vznášet po českých silnicích. Plavně zvládá nástrahy tuzemských komunikací. Nastavení podvozku je podřízeno komfortu a tak občas řidič nemá tušení co se děje pod předními koly. Věřte, že s vozem budete většinou jezdit klidně, přesto budete dosahovat poměrně vysokých rychlostních průměrů. Magentis dokáže posádku přepravit z místa na místo s velkou noblesou a vždy s dostatečnou mírou komfortu. Cestování na dlouhé tratě je prostě příjemné.

Pokud jste však sportovně založení řidiči, není pro Vás Magentis dobrou volbou. Motoru se sice do vysokých otáček chce, ale podvozek i přes nezávislé zavěšení kol není pro řidiče chtivé adrenalinu určen. Při agresivnější jízdě se vůz nepříjemně naklání. To samé platí o těžké noze ovládající brzdový pedál. Z klidné jízdy se stane jízda připomínající horskou dráhu. Touha po rychlosti zapříčiní nadměrný hluk v kabině pocházející z vytáčeného motoru, slabším povahám se udělá z neklidné jízdy špatně, a v neposlední řadě začně sám řidič žasnout nad příliš brzy svítící kontrolkou ukazatele stavu paliva. Pod těžkou nohou začíná být totiž motor velmi žíznivý. Proto věřte, že s Magentisem budete jezdit klidně a o nějakém "řezání" zatáček si necháte jen zdát. Plavá jízda Magentisu prostě sluší. Navíc se jedná o sedan sdřední třídy s posláním komfortního svezení.

Zlepšení oproti minulé generaci nastalo při prudkém brždění, kdy se Vám příď vozu tolik nezarývá do asfaltu a zadní partie se již tolik nevlní. Změn dosnalo i řazení, které je nyní přesnější. Další užitečnou novinkou je stabilizační systém ESP, který přišpívá k vyšší bezpečnosti.


(+) komfortní jízda
(+) odhlučnění
(-) nekomunikativní řízení


Závěr:
Magentis je tvrdým konkurentem Sonaty, Evandy a Epicy. Bohužel první prodejní čísla vypovídají, že známější Sonata vystartovala o mnoho lépe. Prodalo se jich totiž od začátku letošního roku 79 ks, oproti 22 ks Magentisu. Ten je plnohodnotným sedanem střední třídy. Nabízí bohatou výbavu, solidní jízdní vlastnosti zaměřené především na pohodlí a polykání kilometrů. Bohužel v tvrdé evropské konkurenci dokáže jen stěží obstát i přes velmi dobrou cenu. Na vině je podvědomí o korejských vozech a nemožnost různé příplatkové výbavy. A proto nezbyde nic jiného, než na evropském trhu soupěrit o přízeň zákazníka s vlastenci. Jiná situace panuje v USA, kde Magentis je úspěšný model a prodává se na desetisíce.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Sedan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4735
Šířka (mm)
1805
Výška (mm)
1480
Rozvor (mm)
2720
Rozchod kol vpředu (mm)
1563
Rozchod kol vzadu (mm)
1552
Světlá výška (mm)
160
Provozní hmotnost (kg)
1408
Maximální hmotnost (kg)
1960
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,4
Objem zavazadlového prostoru (l)
495
Motor
Typ
Řadový zážehový DOHC
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1988
Vrtání x zdvih (mm)
86/86
Max. výkon kW (k)/ot./min.
106,3 (144,5) / 6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
188,8 / 4250
Spotřeba
Město
10,5
Mimo město
6,2
Kombinovaná
7,7
CO2 (g/km)
184
Palivová soustava
Palivo
Benzín
Objem nádrže (l)
62
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
208
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Řízení
Typ
Hřebenové s hydraulickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
Nezávislé McPherson s vynutými přužinami a plynovými tlumiči, zkrutný stabilizátor
Vzadu
Nezávislé víceprvkové s vinutými přužinami a plynovými tlumiči, zkrutný stabilizátor
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením 280 mm x 26 mm
Vzadu
Kotoučové 262 mm x 10 mm
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
215/50 VR17 Michelin
Ráfky
ALU 17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
529.980,-
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
599.980,-
Celková cena testovaného vozu (Kč)
599.980,-
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
donald, 17.10.2006 15:47
Auto hodně podceňované, ale kvalitní. Zaráží mě obrovský cenový rozdíl mezi dvoulitrem benzín a nafta. V tomto případě bych volil zážehový motor, i když jsem už dlouho majitelem CRDi.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů