Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Cerato - jaký vybrat benzínový motor?

Poradna
Petr Šikl | 22.10.2010
dalších 56 fotek
foto: autor
Čtenář uvažuje o koupi Cerata s benzínovým motorem. Při ročním nájezdu 15.000 km se rozhoduje mezi šestnáctistovkou a dvoulitrem. Rovněž ho zajímají naše zkušenosti s tímto vozem.

Dotaz: Uvažuji o koupi vozu Kia Cerato a rozmyslím, zda vzít 1.6 či 2.0 motor? Roční nájezd mám 15 tis. kilometrů, tudíž diesel nepřichází v úvahu. Jsou některé body, na které se mám zaměřit při koupi a co Vám na Ceratu vadilo a zamlouvalo?


Odpověď: Cerato se objevilo v roce 2004 aby svou životní pouť ukončilo hned o tři roky později. Cerato je předchůdcem povedeného Cee´du a nástupcem modelu Shuma II, resp. Sephie, která po technické stránce vycházela z Mazdy 323 osmdesátých let. Testem redakce model Cerato prošel hned několikrát, tak se mohu podělit o praktické zkušenosti.

Při koupi Cerata je nutné počítat s tím, že ve své době byl cenově dostupným vozem. Podle toho vypadá relativně vkusný interiér, který nesázel na nejmodernější výstřelky, ale spíše na konzervativní pojetí a solidní ergonomii (i když volant lze nastavit jen výškově a sedadlo řidiče je nastavitelné výškově až od druhého stupně výbavy LX+). Cerato vyniká solidním prostorem a slušným podvozkem, který se vcelku hodí na české silnice. Potěší kotoučové brzdy na všech kolech a plnohodnotná rezerva. Jistá jednoduchost interiéru zaručuje po letech správnou funkčnost všech ovládacích prvků (elektroniky nebylo příliš). Na Ceratu testovaném v roce 2006 mi vadil příliš tenký a hodně tvrdý věnec volantu, absence palubního počítače (i v nejvyšší verzi), manuální nastavování zpětných bočních zrcátek nebo nepohodlná přední sedadla. Testovaný kus navíc trpěl zvýšeným hlukem od přední nápravy a měl obuté nevhodné pneumatiky (již z výroby). Řazení není nikterak přesné, přesto patří k lepšímu průměru. Přeposilované řízení zase vede k menší jistotě při vyšších rychlostech. Cerato poskytuje dostatečný komfort a solidní jízdní vlastnosti. Ty však nedosahují kvalit tehdejšího etalonu v podobě Fordu Focus. Při velmi ostré jízdě se Cerato naklání více než je zdrávo, znervózní a je nedotáčivé, přesto mohu jeho jízdní projev označit stále za bezpečný. Přední náprava typu McPherson je zatím bezproblémová, stejně tak zadní víceprvková.

U zážehových motorů je potřeba se zaměřit na rozvody poháněné ozubeným řemenem, který vyžaduje pravidelnou výměnu po 90 tis. kilometrech. Motorový olej se mění spolu s filtrem po 15.000 km. Při každé druhé výměně se doporučuje vyměnit i svíčky. Seřizování vůlí ventilů probíhá hydraulicky, takže odpadá starost. Jednou za čas (nejlépe s každou výměnou oleje) je dobré provést kontrolu napnutí hnacího řemene. Základní zážehovou čtyřválcovou šestnáctistovku s výkonem 77 kW bych Vám doporučil v případě, že nejste příliš náročný motorista. Základní pohonná jednotka dostupná od července 2004 totiž nedokáže nabídnout odpovídající dynamiku a při dálničních rychlostech je velmi hlučná (zejména kolem rychlost 120-130 km/h). Navíc trpí nevýrazným projevem po sešlápnutí plynového pedálu. Na druhou stranu vyniká příznivou spotřebou paliva (dokonce ji stačil bezolovnatý benzín s 91 oktany). Jedna-šestka se hodí pro jízdy po městě či kratší vzdálenosti. Při zamhouření oka stačí i dálničnímu provozu (nejlépe udržovat rychlost kolem 110 km/h). Oproti tomu dvoulitr (dostupný od dubna 2004) s proměnným časováním sacích ventilů (CVVT) s výkonem 143 vyniká solidní dynamikou, která je vykoupena vysokou spotřebou a přílišným hlukem. Již v době, kdy tyto dva agregáty zavítaly pod kapotu Cerata nebyly zrovna nejnovější.

Cerato mohu s odstupem času označit za vcelku spolehlivý a odolný vůz dobře zvládající české silnice, který díky svému nevýraznému vzhledu neláká zloděje. U šestnáctistovky byly pozorovány výpadky zapalování způsobené samotnými kabely či cívkami. Z počátku produkce docházelo k poruchám lambda sond, což bylo většinou řešeno v rámci garance. Benzínové šestnáctistovky se bát nemusíte. Jedná se o odolný motor s jednoduchým servisem, který dovede obtěžovat snad jen svou hlučností při vyšších rychlostech a nepříliš oslnivým výkonem. S dvoulitrem CVVT chybu neuděláte (mezi ojetými vozy jich je však poskromnu). Špatně na tom není Cerato ani s výdrží výfukového systému (i u prvních ročníku můžeme v současné době naleznout originální výfukovou soustavu).

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Michal Hejč, 18.10.2010 10:10
Tady jsou nějaké technické údaje, jestli chceš: http://www.catalog.auto.ru/catalog/cars/kia/cerato/

Z těch údajů to vypadá, že s 1,6 je celkem svižný a s 2,0 je to vyloženě závodník, spotřeba +- stejná, dvoulitr je ale o dost těžší - asi tam bude větší nedotáčivost...

Jinak o tom autě asi moc lidí vědět nebude (ani já moc ne). Jestli jsem to dobře pochopil, tak je to předchůdce Kie Ceed a možná nebude mít daleko k Hyundai Elantra...
Michal Hejč, 18.10.2010 10:19
Předpokládám, že tazatel asi chce svižné a moderní auto nižší střední třídy, které se ale vůbec nekrade. Pak by se nabízel možná ještě Hyundai Elantra se stejnými motory. O něm se toho ví asi o něco víc. A pak ještě třetí do maryáše - Daewoo/Chevrolet Lacetti, ale ten moc lidí asi taky nezná.
Michal, 20.10.2010 00:08
Korejce nebrat, ne nového až už vůbec ne ojetinu, máme ve firmě 2x i30, 1x Ceed ... na to, že jsou to auta cca 2 roky jetá, nic-moc ... okolo 60.000 km téměř generálka přední nápravy není problém, hučící ložiska kol, skřípající plasty ... když si představím ojetinu s cca 200.000km, je mně z toho blbě ... naštěstí jima nemusím jezdid, osobně vlastním 2 koncernová auta a jsem spokojen ... :) Hodně štěstí ...
Paul, 20.10.2010 18:21
Na tuto otázku se nedá odpovědět jen tak od počítače. Doporučuji se svézt s 1.6 i s 2.0 a zjistit který motor má pro mě příjemnější charakteristiku v celém spektru otáček. Také zpřevodování může být různé. Zvlášť v době přísných emisních limitů může 1.6 překvapit a dvoulitr zklamat, nebo naopak. Taky si vyzkoušejte kolik motor točí při dálničních rychlostech apod. Spotřebu a povinné ručení v tomto případě pokládám za irelevantní.
Michal Hejč, 20.10.2010 21:43
Ten dvoulitr by měl mít zhruba tento průběh: http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=566
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů