Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Cee'd - zaostřeno na Evropu

Testy
TZS | 28.03.2007
dalších 32 fotek
foto: autor
Korejská novinka nabízí pečlivé zpracování, prostorný interiér a překvapivé jízdní vlastnosti. K tomu přidává rekordně dlouhou záruku, která může trvat až sedm let.
Korejské automobilky už několikrát strašily konkurenci tvrzením, že jejich nový model je střižen na míru evropským zákazníkům a ti mu proto dají přednost před volkswageny, renaulty anebo škodovkami. Žádná revoluce se ale nikdy nekonala. I přesto, že se karosérie korejských vozů pyšnily jmény slavných italských designérů.
Tentokrát se však zdá, že to evropským automobilkám jen tak neprojde. Nová Kia Cee'd vstřebala poměry starého kontinentu tak dokonale, že ji motoristé vůbec nemusí považovat za cizince. K tomu si zachovala tradičně dobrou cenu - sjíždí totiž z výrobních pásů nového závodu ve slovenské Žilině a není tudíž zatížena dovozním clem.
Svou evropskou příslušnost dokazuje nová kia také nezvyklým jménem. Cee'd je složeninou anglických spojení Community European a European Design. Aby vůbec nikdo nezaváhal, s kým má tu čest.

Rozvor bez konkurence
Pro invazi si Kia zvolila nejpopulárnější evropskou kategorii - nižší střední třídu. Stává se tak potenciálně nebezpečnou pro Volkswagen Golf, Ford Focus nebo Renault Mégane. V českých poměrech by mohla 4,23 metru dlouhá kia přetáhnout část zákazníků i octavii, která je o 34 centimetry delší. Škodovka má sice o dvě třídy větší kufr (560 litrů oproti 340 litrům), kia ale nabízí o sedm centimetrů delší rozvor náprav a tím i více místa pro nohy.
Právě 265 centimetrů rozvoru je jedním z největších trumfů korejské novinky. Mezi obávanými konkurenty nemá nikdo víc, jen Ford Focus se přibližuje na dosah jednoho centimetru. Konstruktérům to umožnilo postavit nevysokou karosérii s nízko umístěnými sedadly, ve které panují vzdušné poměry a spokojenost s nabídkou prostoru. Vadou na kráse je v tomto směru jen zavazadlový prostor - relativně plochý a objemem v této třídě podprůměrný.
Kdo má v paměti nevábné interiéry korejské provenience z let nedávno minulých, zažije malý šok. Přístrojová deska je obložena měkkými plasty, namísto rádia ze supermarketu je tu do středové konzole zakomponovaný přístroj a nevábný pach lepidel nahradila nevtíravá "průmyslová" vůně.
Důvod, proč bude interiér našinci tak blízký, se skrývá i v jeho ovladačích. Ty se z valné části tváří, jako by je kia nakoupila ve skladech koncernu VW.

Kia Cee'd 1,6D EX
Druh motoru/počet válců/ventilů řadový vznětový/4/4
Objem cm3 1582
Max. výkon (kW/k) při otáčkách (ot./min.) 85/115/4000
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách 255/1900-2750
Provozní hmotnost/užitečné zatížení (kg) 1367/453
Délka/šířka/výška (mm) 4235/1790/1480
Rozvor náprav (mm) 2650
Průměr otáčení (m) 11,0
Objem kufru (l) 340-1300
Převod hnací síly pohon předních kol, pětistupňová mechanická převodovka
Max. rychlost (km/h) 188
Zrychlení z 0 - 100 km/h (s) 11,5
Spotřeba paliva město/mimo město/kombinace 5,7/4,2/4,7

Slabiny? Skoro žádné
Dobrý první dojem podporuje i dvěma směry stavitelný volant, řidiči různých postav si tak mohou rychle najít polohu, která jim vyhovuje. Příjemné je i rozměrné čelní sklo s nízkou spodní hranou, zaručující velmi dobrý výhled na silnici.
Pod kapotou testovaného vozu se skrýval menší ze dvou nabízených dieselů. Šestnáctistovce s výkonem 115 koní lze vytknout jen trochu dlouhé žhavení, její projevy jsou ale vesměs okouzlující. Nafta propůjčuje autu skvělé zrychlení i pružnost, ale také překvapivě tichý chod. To vše korunuje spotřeba lehce přesahující šest litrů na sto kilometrů.
Srovnatelnou chválu si zaslouží i podvozek. Dokáže absorbovat většinu nerovností, přitom je svým charakterem spíše tvrdší a do zatáček se naklání jen minimálně. Může se pochlubit i velmi dobrou stabilitou při vysokých dálničních rychlostech, komfort zvyšuje také vynikající odhlučnění interiéru.
Posilovač řízení jako by prošel na poslední chvíli úpravami. Zatímco zahraniční testy předsériových vozů označují řízení vesměs za příliš měkké, námi zkoušená kia měla elektrické posilování možná až příliš tuhé. Řidič si tak může dovolit sportovní jízdu bez nepříjemných pocitů při průjezdu zatáčkami.
Kvalitativní skok, jaký Kia s novým modelem udělala, lze přirovnat k přechodu škodovky od felicie k fabii. Jízdní vlastnosti jsou s evropskými konkurenty plně srovnatelné, až sedmiletá záruka k vozu nemá obdoby. Auto vybavené ABS a šesti airbagy lze koupit se základním benzinovým motorem 1,4 (který má na nejlevnější variantu pozoruhodný výkon 109 koní) už za 339 980 korun. Levnější výbava testovaného vozu LX vyjde na 429 980 korun. Handicapem tak zůstává jen pokulhávající image značky a trochu nevýrazný design. Nekonfliktní univerzálnost karosérie jistě nikoho nepobouří, ale také zvlášť nezaujme.

+ kultivovaný a pružný motor- menší kufr
+ stabilní podvozek- autorádio se slabým příjmem
+ místo v interiéru- pro dieselové motory jen manuální převodovka
+ dlouhá záruka 

Sedmiletá záruka? Jak pro koho 
U evropských automobilek, které vesměs neručí za svá auta déle, než je zákonem stanovená doba dvou let, musí záruka pro Kiu Cee'd vyvolávat jistou paniku. Výrobce slibuje, že bude za své auto ručit sedm let. Zdánlivě neskutečně dlouhá doba má ale jistá omezení. Ve skutečnosti to mohou být třeba jen tři roky.
Záruka pro kiu je totiž rozdělena do několika částí. Pro první tři roky platí, že motorista se svým autem může ujet libovolný počet kilometrů a výrobce mu přitom ručí za celý vůz. V dalších letech už ale automobilka pečlivě kontroluje počet ujetých kilometrů. Pokud na počítadle naskočí číslo 150 000, záruka končí. Kdo ale svou kiu vytěžuje jen průměrně a ročně najede něco málo přes 20 000 kilometrů, má šanci sedmiletou záruku využít. Ve skutečnosti však garance na celý vůz končí už po pěti letech. Od šestého roku ručí výrobce jen za vady pohonného ústrojí. Podmínkou záruky je pravidelná kontrola v autorizovaném servisu, v případě testovaného vozu je to každých 20 tisíc kilometrů. Výrobcem předepsané prohlídky do ujetých 150 000 kilometrů pak majitele vyjdou včetně materiálu na 57 828 korun.
 

Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4235
Šířka (mm)
1790 (bez vnějších zpětných zrcátek)
Výška (mm)
1480
Rozvor (mm)
2650
Rozchod kol vpředu (mm)
1546
Rozchod kol vzadu (mm)
1544
Provozní hmotnost (kg)
1367-1468
Maximální hmotnost (kg)
1820
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
340 l / 1300 l
Motor
Typ
Řadový vznětový čtyřválec
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1582
Vrtání x zdvih (mm)
77,2 x 84,5
Kompresní poměr
17,3 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
85 kW / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
255 / 1900-2750
Spotřeba
Město
5,7
Mimo město
4,2
Kombinovaná
4,7
CO2 (g/km)
126
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
53
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,5
Max. rychlost (km/h)
188
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Řízení
Typ
Výškově a podélně stavitelný volant. Elektronický posilovač řízení s proměnným účinkem.
Brzdy
Vpředu
Ventilované kotouče
Vzadu
Kotoučové s ABS a EBD
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
399 980
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rejpal, 01.04.2007 19:47
2 michaljc:v té Boleslavi to dělají přes 100 let,je tam kontinuita celých generací rodin,které tam pracují,někdo na lince,jiní ve vývoji,chytrej. Město 100 let žije automobilkou a z automobilky.Korejčíci nahnali nějaké bače,kterým se zatoulaly ovce a teď dělaj auta,resp.parodii na auto.Viděl,vezl,stačilo.Děs!Při platu 14 tis Sk to bude hyper kvalita,to jo,to určitě.BTW:a ty součástky,z nichž to dělaj,ty jsou tak špičkové tím,že jsou korejské nebo vše z EU,jako každé jiné auto???Co vím,z EU.Nazdar.
tony, 07.05.2007 00:26
nauč se první češtinu a pak piš. tak jestli je 100 let tradice vyrábění 105, 120, favoritu, felicii a podobných ... tak teda potěš
anonym, 10.07.2007 16:46
to je nazor blba
anonym, 10.07.2007 16:47
Naprosto stebou musim souhlasit::!!!!
anonym, 09.08.2007 00:40
P O Z O R !!!
Jaké pak náklady navíc mimo záruční prohlídky, když je to v ZÁRUCE ?????????????
Pane, pane....!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů