Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kdy vám v zahraničí zabaví řidičský průkaz?

Aktuality
Karel Směšný | 25.08.2015
foto: MDČR
Vyrážíte do zahraničí? Pak vězte, že některé přestupky, co by vám u našich policistů prošly relativně levně, vás například v Německu či Rakousku mohou stát řidičák. Výjimkou nejsou ani celoživotní zákazy řízení.

V zemích Evropské unie panuje ze strany policie a orgánů činných v trestním řízení jistá shoda v tom, že o řidičský průkaz můžete přijít při jízdě pod vlivem alkoholu, omamných a psychotropních látek, za vysoké překročení maximální povolené rychlosti a neposkytnutí pomoci i ujetí z místa nehody. Pokuty a rychlost řešení celé záležitosti se v závislosti na konkrétní zemi více či méně liší.

V Německu se můžete s řidičákem rozloučit například za překročení povolené rychlosti v obci o 30 km/h a mimo ni o 40 km/h, v Rakousku jsou o 10 km/h „tolerantnější“. Co to pro řidiče znamená? Existují dvě možnosti, které se v praxi používají - zadržení řidičského průkazu, nebo zrušení oprávnění k řízení vozidla.

Váš řidičský průkaz vlastně slouží jako doklad, kterým prokazujete způsobilost k řízení motorového vozidla. Ten může být zadržen na určitou dobu a poté zase navrácen. Potom tu máme zrušení oprávnění k řízení, což v praxi znamená, že k jeho znovunabytí musíte opět složit zkoušky a absolvovat vše, co k získání oprávnění patří.

O řidičské oprávnění můžete přijít několika způsoby – hrubé porušení dopravních předpisů, ztráta odborné způsobilosti, zdravotní nebo psychické způsobilosti a podobně. Pokud vám v cizí zemi zadrží řidičský průkaz, musí vám také stanovit, za jakých podmínek vám může být řízení v dané zemi opět povoleno nebo nikoliv. Zahraniční policie či soud nemůže zrušit řidičské oprávnění pro celou EU – zrušit oprávnění k řízení motorového vozidla vám může jen orgán země, která oprávnění vydala.

Jestliže například německá policie odhalí, že řídíte pod vlivem drog, může vám zadržet řidičský průkaz, ale nikoliv zrušit řidičské oprávnění. V Rakousku je však tento postih reálnou hrozbou, vše záleží na posouzení tamních úřadů. Ve zkratce lze říci, že se při cestě v zahraničí opravdu nevyplatí páchat žádné přestupky. Sankce jsou totiž často mnohem přísnější než u nás a ke ztrátě řidičského průkazu či oprávnění vede mnohem kratší cesta.

Výše pokut za vybrané přestupky v Německu

PřestupekPokuta (v eurech)
překročení rychlosti o méně než 20 km/h15-35

překročení rychlosti o 30-50 km/h

 
120-200+zadržení řidičského průkazu na dobu jednoho měsíce
překročení rychlosti o více než 60 km/h440-480+zadržení řidičského průkazu na dobu dvou až tří měsíců
Naměřená hladina alkoholu 0.5-1.1 promile500-1500+zadržení řidičského průkazu na dobu jednoho měsíce
Naměřená hladina alkoholu nad 1.1 promileurčí soud+zadržení řidičského průkazu na dobu jednoho roku i víc
nedodržení bezpečné vzdálenosti75
porušení zákazu předjíždění70-250
jízda na červenou90-360+zadržení řidičského průkazu na dobu jednoho měsíce
nepoužití bezpečnostních pásů30
používání mobilního telefonu za jízdy40
nedání přednosti v jízdě100
Naměřená hladina alkoholu nad 0.0 promile u řidičů s praxí maximálně dva roky125
špatné parkování10-40
nadávky a hrubá gesta200-6000
  

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
stréc od piva, 25.08.2015 17:35
Nějak jsem nepochopil smysl článku.
Když mi zabaví řidičák v zemi EU,tak když dojedu k nám na magistrát a nahlásím ztrátu,tak už to v Praze maj nebo ne?
Sice je to klasická čecháčská logika,ale jak to teda je?Za jak dlouho se řidičák v EU blokuje?
, 26.08.2015 14:22
Dobrý den. Když Vám v zahraničí zabaví řidičský průkaz, je odeslán do ČR na úřad podle Vašeho místa bydliště. Přicházíte tím o řidičské oprávnění pouze v tom konkrétním státě, nikoliv například "doma" v ČR.
stréc od piva, 26.08.2015 19:46


aha,to je zajímavé,mně příslušník na Slovensku zabavil řidičský průkaz a tvrdil,že mi jej automaticky blokuje i v SR a nevydá mi jej dokud mu nezaplatím pokutu.
honzaj, 26.01.2016 21:15
když mi v eu vezmou řidičák, tak to stačí náhlásit a pak si jen zažádat o vrácení průkazu takhle http://www.autostudy.cz/blog/vraceni-ridicskeho-prukazu/ ne?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů