Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kde sehnat poradce při koupi ojetého vozu?

Poradna
František Mašek | 12.03.2020
Dotaz

Dobrý den, máme zájem o koupi ojetého Ford Focus kombi z roku 2002. Všude se ale píše, že je nutné si sjednat k prohlídce odborníka, známého automechanika nebo jiného poradce. Co máme dělat, když nikoho takového neznáme, copak neexistuje autobazar, který je seriózní? Lze si odborníka-automechanika někde najmout? Děkuji za odpověď S pozdravem, Zuzana Koreňová

ODPOVĚĎ: Dobrý den, nechci Vám brát iluze, ale v dnešní době se prodejem ojetých vozidel v ČR zabývá příliš velké množství lidí, jejichž nároky na zisky nutí prodejce k neférovým postupům, které by napomohly dosáhnout uspokojivých obchodních cílů. Přestože trh ojetých vozidel je v ČR velmi rozsáhlý, kupní síla a kapacita českého trhu je omezená. Současně negativně na trh ojetých vozidel působí i fakt, že na trhu se objevují levné vozy střední třídy v cenové relaci kolem 200-250 tisíc Kč. Vezmeme-li v potaz, že v dnešní době je největší poptávka po ojetých vozidlech v cenových relacích kolem 150-200 tis Kč, jsou tato levná vozidla velmi silnou konkurencí pro prodejce ojetých vozidel.

Určitě dalším faktem, který podporuje nekalé postupy prodejců ojetých vozidel, je mentalita českého zákazníka. Snad z dob komunismu jsme byli zvyklí, že vozidla produkovaná socialistickými zeměmi nemají příliš velkou životnost, že představa 100 tisíc najetých km znamenala pro tehdejší bolševikem produkovaná vozidla mnohdy smrt.

100-120 tisíc najetých km se stalo pro ojetá vozidla takovou únosnou hranicí pro dobrou prodejnost. Český zákazník se často rozhoduje podle počtu nejetých km a raději sáhne po dražším voze s udávanými 120tis km bez jakékoli dokumentace než po levnějším voze s 190 tis km, který je zakoupen v ČR a má veškerou servisní dokumentaci. Samozřejmě nutno podotknout, že obchodníci s ojetými vozy si jsou vědomi síly servisní knížky a tak i dnes je mnoho vozů, které mají najeté km doloženy servisní knihou, která není originální (vystavení duplikátu servisní knihy je otázkou tisícikoruny).

Moderní vozy snadno najednou při pravidelných předepsaných úkonech 300-500 tis km. Jenže kdo z nás si chce koupit vůz, co má na tachometru 200 tis km. Málokdo, a proto se tachometry stáčí a my si vesele kupujeme auta, co mají najeto mnohdy 300tis km, podle tachometru však 120tis km a platíme za ně horentní sumy. Situace je ovšem jiná u moderních vozů z posledních let výroby, cca od roku 1998. Vztahuje se to zejména na vozy poháněné moderními dieselovými motory. Konstrukce těchto jednotek je natolik složitá, aby splnila požadavky na výkony a spotřebu, že riziko poruchy při větším proběhu je vysoké a stejně tak náklady na případné opravy poruch.

Dalším problémem je cenová třída a atraktivnost značky. U dražších a luxusních vozidel se vyskytuje riziko, že vůz je opraven po těžké nehodě. Bohužel jsem se setkal s vozy, které jsou svařeny ze třech dílů, přední a zadní část byla navařena na původní vůz. Hrozné. Podle mě je to hazard, ale svědomí obchodníků jako by nebylo a vidina zisku je značným podnětem k takovýmto nekalostem.

A je tu zákazník, který chce zakoupit vůz a musí se bránit. Pokusím se poradit, jak nenaletět nečestným prodejcům ojetin. Jinak samozřejmě musím zmínit, že je mnoho solidních prodejců vozidel, kteří nabízejí kvalitní a pěkná vozidla. Sám jsem kupoval vůz přes autobazar a po dvou letech provozu jsem naprosto spokojen. Určitě se vybrat pěkný vůz dá, chce mít ale stále na paměti výši investované částky a tomu vynaložit adekvátní úsilí při výběru vozu. Radím dobře, lépe několik týdnů hledat, než dělat sebemenší kompromis.

Asi nejlepší cestou je kupovat ojetý vůz od autorizovaného prodejce, který je kromě servisní knihy schopen poskytnout veškerou dokumentaci k servisním úkonům provedeným na voze, prodejce se mnohdy netají s prodělanou nehodou vozu. Samozřejmě existují výjimky. Druhou cestou je si nechat zaplatit specializovanou firmu, případně poradce, který by měl být schopen odhadnout stav vozu a případnou prodělanou nehodu, dnes tito poradci nebo firmy disponují i solidní technikou, která je schopna odhalit mnoho nedostatků. Nutno však počítat s tím, že tato služba není zdarma a něco stojí, řádově kolem 3 tisíc korun i výše. Pak může nastat situace, že si vyberete vůz, který Vám specializovaný poradce nedoporučí a vy zaplatíte za službu a vůz mít nebudete. Ale při ceně vozu se mi zdá rozumné pro člověka, který se ve vozech nevyzná, tuto částku investovat. Lépe zaplatit pár tisíc, než naletět prodejci a přijít o mnohem více peněz.

Naši čtenáři se mne často ptají, koho si k nákupu vozu přizvat. Na trhu existuje několik firem, které nabízejí vyhledání ojetého vozu, kontrolu jeho technického stavu, případně i vyřízení formálních záležitostí za kupujícího. Některé svou práci dělají skvěle, jiné méně dobře. Existují i neféroví "poradci", kteří se za zády zákazníků domluví s prodejcem vozu a při realizovaném obchodu mají provizi od vás coby zákazníka, tak i od prodávajícího, což osobně považuji za naprosto nemorální a odsouzeníhodné chování. Nechci tu zmiňovat konkrétní společnosti. Přesto - pokud byste se chtěla Vy, nebo někdo z našich čtenářů obrátit na konkrétního poradce, který ojetý vůz vyhledá, případně prověří jeho technický stav, napište mi na e-mail autonovinar@centrum.cz a já se Vám pokusím někoho vhodného doporučit dle mých osobních zkušeností.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 70x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Nejčtenější články předchozích 7 dnů