Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jiří Hána: Jsem milovník škodovek

Naše téma
František Mašek | 10.03.2016
foto: FTV Prima
Herec Jiří Hána (39) jezdí bez nehod. Je přesvědčen, že je to tím, že dodržuje rychlost.

Jaký jste řidič?
Nejsem trpělivý. Když jede někdo po plné čáře, nedává blinkr, tak mě to vytáčí a nadávám. Na druhou stranu jsem typ řidiče, který se snaží dodržovat rychlost. Zejména v obcích. Myslím si, že je potřeba to respektovat.

Jakým autem jezdíte?
Mám škodu superb, za svůj život jsem vyměnil asi pět aut. Nicméně své poslední auto miluji, mohu se na něj spolehnout, je velké, prostorné, rychlé, skoro nic nežere. Mám průměrnou spotřebu 5,8 l, což mi skoro nikdo nevěří. Vejde se do něj spousta zavazadel. Manželka má yettiho. Jsme oba milovníci škodovek.

Co nesmělo chybět ve vašem autě, když jste si ho šel koupit?
Nemám přehnané požadavky na výbavu interiéru. Stačí mi vyhřívání sedadel, klimatizace, xenony, parkovací senzory vpředu a vzadu. Například jsem nechtěl multifunkční volant, protože za jízdy netelefonuji. Také jsem nechtěl zabudovanou navigaci, protože ji mám v telefonu a vím, že se kvůli tomu rozbíjela okna. Už mi takhle jednou auto ukradli. Měli jsme ho se ženou sotva tři neděle. Vtipné bylo, že když jsme šli událost nahlásit do pojišťovny, tak jsme ještě v jejich databázi nebyli. Nicméně byli seriózní a vyplatili nám příslušnou částku.

Kolik najedete km za rok?
Okolo 30 000 km.

Auta si vždy kupujete nová nebo z bazaru?
Jednou jsem si chtěl koupit auto v bazaru a už to nikdy neudělám. Na budících mělo najeto asi 69 000 km. A když jsem ho jen pro jistotu převezl do servisu na kontrolu tak jsem zjistil, že má najeto 291 000 km. Bazar NIKDY. Auta se ženou vždy kupujeme u našeho kamaráda Libora Menčíka, který má v svou autoprodejnu v Karlíně.

Kam jezdíte do servisu?
Také k němu.

Potkala vás někdy nějaká nehoda?
Nechci to zakřiknout, ale nikdy! Jednou jsem při parkování přehlédl překážku a odřel nárazník. To bylo všechno. Bohužel mám auto odřené ještě z parkoviště, kdy někdo otevřel dveře a narazil do mého auta. To se v Praze stává.

Nebojíte se v zimě smyku?
Nebojím, protože mám čtyřkolku. Byli jsme v Úpě na horách, kde jsem vyjel úplně všechno. Vždycky si na nějakém bezpečném místě zkouším, jak se auto chová. Nikdy jsem nezažil aquaplaning, ale rád bych si to vyzkoušel třeba na okruhu v Mostě, kde se tím zabývají. Jednou jsem viděl pořad, jak zavírají profesionální řidiče kamionů do budky, která simuluje jejich kamion, a otočí ji o 360 C, aby řidiči viděli, jak se předměty umístěné na přední desce chovají. Plyšáci jim padají na obličej apod. Můj kamarád se také zabývá bezpečností v autě a říkal mi, že jeden muž zemřel jenom proto, že měl v kapse od košile tužku, která mu při nárazu propíchla srdce. Proto když prší, jedu po dálnici stovkou a na palubce nemám žádné předměty.

Jezdíte autem i na dovolenou?
Moc rádi jezdíme se ženou na dovolenou autem. Zejména k moři. My se totiž bojíme létat a vyhovuje nám, že jsme u moře mobilní. Přijedeme na nějaké místo, když se nevydaří počasí, popojedeme. Také zásadně jezdíme ve všední den a přes noc, abychom se vyhnuli zácpám. Naposledy jsme byli na ostrově Brač, moc se nám tam líbilo a chceme tam jet letos zas. Vyhledáváme poklidná místa. Navíc se nám líbí, že tam žijí starousedlíci, od kterých jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí. Například, že se tam těží bílý vápenec, z kterého je postaven Bílý dům.

Kam byste se ještě rád podíval autem?
Lákám ženu, aby se mnou jela do Normandie, protože jsem milovník knih o válečných bitevních lodích. Chápu, že to pro ni není nijak romantické, ale je to můj velký sen. Třeba se mi podaří ji přesvědčit.

Vizitka:
*Narodil se 29. září 1976 v Ústí nad Labem.
*Absolvoval DAMU v Praze.
*Byl rok v angažmá v divadle v Kladně, odkud přestoupil do pražského Rokoka, kde hraje již patnáctou sezónu. Divadlo Rokoko se před devíti lety spojilo s Divadlem ABC, takže působí i tam.
*Vidět ho můžete v seriálech V.I.P. Vraždy na FTV Prima a v Kosmo sitcomu na České televizi.
*Natočil pohádku Princezna a písař.
*S manželkou Radkou Fišarovou má tříletého syna Oskara.
Foto: FTV Prima

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 10.03.2016 12:50
"Nebojíte se v zimě smyku?
Nebojím, protože mám čtyřkolku. Byli jsme v Úpě na horách, kde jsem vyjel úplně všechno."

To jsou přece 2 různé věci.
Stalo se mi nedávno, že jsem s FWD vyjel do půli zasněženého kopce částečně setrvačností, ale dolů po zádech jsem jel jak na saních a jen se štěstím se nestalo nic nikomu v autě, ale ani autu. Takže 4x4 není samospasitelné a cestou dolů to auto funguje úplně stejně, jako kterákoliv 2-kolka, tak na to pamatovat.
Giorgio, 10.03.2016 14:11


FWD? Asi myslíš AWD, ne? FWD je předokolka (Front-Wheel Drive, nikoliv Four-Wheel Drive). Jinak těch mamlasů, co si myslí, že pro čtyřkolku zima ani fyzika neplatí, je bohužel u nás spousta.
David V, 10.03.2016 14:37


Myslel jsem Front - předokolku. To jako, že jsem se s ní vyškrábal tak vysoko, že jsem si dolů málem rozbil hubu a s AWD dojedeš ještě dál....o to horší dolů.
Petr S, 10.03.2016 17:34
V první chvíli mi ten titulek evokoval klasickou hlášku z Východního Německa:

Ahoj jsem Helmut: Opravář komínů. Ahoj právě jsem se osprchovala.
Fanda, 10.03.2016 20:37


Důležité je,že jezdí bez nehod,tudíž miímo dodržování rychlosti se i nejspíš věnuje řízení vozidla,předvídá atd.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů